14 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Σχεδόν 13 χρόνια μετά τη δημιουργία του το bitcoin έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του, καθώς έχει πλέον εξορυχθεί το 90% του συνολικού του αποθέματος.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη εξορυχθεί 18,89 εκατομμύρια bitcoin από τα συνολικά 21 εκατομμύρια. Ωστόσο, για την εξόρυξη και των υπολοίπων αναμένεται να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος, καθώς υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί τον Φεβρουάριο του 2140, δηλαδή σε 119 χρόνια.
12 χρόνια για το 90%
Το δίκτυο του bitcoin παρουσιάστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2009, όταν ο Satoshi Nakamoto -ο μυστηριώδης αρχιτέκτονας(ες) του κρυπτονομίσματος- εξόρυξε το αρχικό μπλοκ της αλυσίδας, γνωστό ως Genesis Block.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του bitcoin (BTC) είναι η ψηφιακή του σπανιότητα, που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoin.
Σύμφωνα με στοιχεία του BlockchainCom, έχουν ήδη εξορυχθεί 18,89 εκατομμύρια BTC, που αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν λιγότερα από 2 εκατομμύρια bitcoin προς εξόρυξη. Ωστόσο, λόγω των τακτικών halving (υποδιπλασιασμός), της αυτορρύθμισης με τη διαδικασία προσαρμογής στη δυσκολία εξόρυξης και άλλων εγγενών χαρακτηριστικών του, εκτιμάται ότι το τελευταίο bitcoin θα «δημιουργηθεί» στο μακρινό 2140.
Σχεδόν 120 χρόνια για το υπόλοιπο 10%
Το σύνολο του 100% του bitcoin θα εξορυχθεί στα μέσα του επόμενου αιώνα σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς και ο κύριος λόγος για αυτό είναι ο υποδιπλασιασμός (halving) του κρυπτονομμίσματος, που συμβαίνει κάθε φορά που εξορύσσονται 210.000 μπλοκ (περίπου κάθε 4 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς) και μειώνει στο μισό (υποδιπλασιάζει) την ανταμοιβή που λαμβάνουν οι εξορύκτες (miners). Προς το παρόν, η ανταμοιβή τους είναι 6,25 BTC και το 2024 θα μειωθεί στα 3,125. Σημειώνεται ότι το 2009 η ανταμοιβή του ήταν 50 BTC ανά μπλοκ.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του bitcoin που διασφαλίζει τον σταθερό ρυθμό παραγωγής νέων νομισμάτων είναι η προσαρμογή στη δυσκολία εξόρυξης του. Ουσιαστικά, είναι μια διαδικασία που συμβαίνει κάθε 2.016 μπλοκ (δύο εβδομάδες) και ανάλογα διευκολύνει ή δυσκολεύει την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος. Για παράδειγμα εάν δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί εξορύκτες η προσαρμογή θα δυσκολέψει τη λήψη ανταμοιβών και το αντίστροφο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η δημιουργία μπλοκ παραμένει σταθερή.
Ένα παράδειγμα της διαδικασίας προσαρμογής είχαμε πριν λίγους μήνες όταν η Κίνα επέβαλε την απαγόρευση εξόρυξης και οι εξορύκτες έπρεπε να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Ως αποτέλεσμα η ισχύς κατακερματισμού (hash rate) που αποτελεί δείκτη για την ευρωστία του δικτύου, σημείωσε κατακόρυφη πτώση τους επόμενους μήνες και καθυστέρησε η δημιουργία μπλοκ. Ωστόσο το blockchain μετά από διαδοχικές αρνητικές προσαρμογές διευκόλυνε σημαντικά την εξόρυξη για τους εξορύκτες.
Τα χαμένα νομίσματα και η ψηφιακή σπανιότητα
Παρότι η συνολική ποσότητα των 21 εκατομμυρίων BTC αναμένεται να εξορυχθεί τον επόμενο αιώνα, αυτό δεν σημαίνει όλα τα bitcoin θα διατεθούν στην αγορά, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια bitcoin έχουν «χαθεί» οριστικά λόγω απώλειας των ιδιωτικών κλειδιών ή θανάτων των κατόχων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γερμανού Stefan Thomas ο οποίος το 2011 δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο «Τι είναι το bitcoin;» για έναν θαυμαστή του BTC. Ο τελευταίος του έστειλε 7.002 bitcoin ως ανταμοιβή, στα οποία ο Thomas δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία καθώς τότε είχαν από μηδαμινή έως ελάχιστη αξία. Ωστόσο, πλέον η αξία τους έχει εκτοξευτεί στα 340 εκατ. δολάρια και ο Thomas είναι απελπισμένος αφού έχει χάσει τα ψηφιακά κλειδιά του πορτοφολιού του.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 17% του συνόλου του bitcoin έχει χαθεί οριστικά, γεγονός που καθιστά το κρυπτονόμισμα ακόμα σπανιότερο.
Επιπλέον 1 εκατομμύριο bitcoin από την αρχική δημιουργία του κρυπτονομίσματος φέρεται να έχει κρατηθεί από τον δημιουργό του, Satoshi Nakamoto.
Πηγή: bitcoinsgreece.gr