16 Ιουλίου 2017 ♦ Μετά από συντονισμένες αστυνομικές ενέργεις που διεξήχθησαν σε τρείς χώρες, το AlphaBay έκλεισε, ενώ ο φερόμενος ως διαχειριστής του, βρέθηκε νεκρός σε φυλακή της Ταϊλάνδης.
Ο δημοφιλέστερος μέχρι τώρα ιστότοπος αγορών του dark web, έκλεισε στις 4 Ιουλίου. Αρχικά πολλοί χρήστες υποπτεύθηκαν ότι επρόκειτο για προσπάθεια εξαπάτησης, αλλά σύντομα διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για συντονισμένες ενέργειες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ταϊλάνδη από τις αντίστοιχες αστυνομικές υπηρεσίες.
Στις 5 Ιουλίου, συνελήφθη στην Ταϊλάνδη ο 26χρονος Καναδός Alexandre Cazes, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους διαχειριστές του AlphaBay. Την ίδια μέρα η αστυνομία του Καναδά, μετά από έρευνα σε οικία στο Trois-Rivières του Κεμπέκ, κατέσχεσε ηλεκτρονικό εξοπλισμό σχετιζόμενο με την υπόθεση.
Η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Μπανγκόκ, Melissa Sweeney, είχε δηλώσει ότι ο Cazes συνελήφθη "με σκοπό την έκδοση στις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες." Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεν διευκρινίστηκε εάν ο συλληφθείς είχε νομική εκπροσώπιση.
Την περασμένη Τρίτη ο Cazes βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, στο τμήμα καταπολέμησης ναρκωτικών στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Ο θάνατος του Cazes επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών του Καναδά, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση περαιτέρω επικαλούμενη απόρρητο.
Σύμφωνα με την Bangkok Post, το σώμα του Cazes βρέθηκε από ένα σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος είδε μιά πετσέτα να κρέμεται από την πόρτα του κελιού του. Εισερχόμενος στο κελί, στο οποίο κρατούνταν μόνος βρήκε τον Cazes νεκρό.
Ο Cazes ζούσε στη Ταίλάνδη με την σύζυγό του οκτώ χρόνια, εργαζόμενος σαν προγραμματιστής. Το δικαστήριο εγκλημάτων της Ταϊλάνδης, εξέδοσε ένταλμα σύλληψης για τον ύποπτο στις 30 Ιουνίου, μετά από αίτηση των νομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Bangkok Post, κατά την διάρκεια της σύλληψης του Cazes στην περιοχή Thawi Watthana της Μπανγκόκ, οι αστυνομία κατέσχεσε τέσσερις Lamborghini και τρία σπίτια, εκτιμώμενης συνολικής αξίας 400 εκατομμυρίων Baht (περίπου 12 εκ. δολάρια).
Το AlphaBay ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, παίρνοντας την θέση του Silk Road, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί από το FBI τον Οκτώβριο του 2013. Ο Andrei Barysevich, ένας ερευνητής ασφαλείας της Recorded Future Inc., είπε στην Wall Street Journal ότι το AlphaBay δεν περιοριζόταν μόνο στην πώληση ναρκωτικών, αλλά επίσης διαφήμιζε προίόντα και υπηρεσίες που δέν γίνονταν δεκτές από άλλους 'underground' ιστότοπους, όπως κλεμμένα νούμερα πιστωτικών καρτών και εκπειδευτικά εγχειρίδια διαδικτυακής απάτης. Ο ερευνητής υπογράμμισε ότι μέσω του AlphaBay είχαν πουληθεί πληροφορίες κλεμμένων πιστωτικών καρτών αξίας 5 εκ. δολαρίων μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Ο Nicolas Christin, ένας ερευνητής - βοηθός καθηγητής στο Carnegie Mellon University ο οποίος μελετά τις 'υπόγειες αγορές', ανέφερε ότι οι συνολικές πωλήσεις του AlphaBay ήταν κατά μέσο όρο 600.000 με 800.000 δολάρια καθημερινά. Αυτό μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια κερδών από τα δικαιώματα διαμεσολάβησης κάθε χρόνο.
Μερικοί χρήστες στο subreddit /r/DarkNetMarkets κατηγόρησαν τα κενά ασφαλείας του AlphaBay ως υπεύθυνα για το κλείσιμό του.
Ένας ανεξάρτητος ερευνητής ονομαζόμενος Gwern έγραψε:
"Ένα κενό ασφαλείας του AlphaBay που οδηγεί στην διαρροή της IP και διάφορα έλλα θέματα που αδηγού σε απο-ανωνυμοποίηση δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν - πόσες φορές δεν αναφέρθηκαν κενά ασφαλείας και άλλα λάθη στον κώδικα εδώ; (εννοεί στο subreddit). Φαίνεται ότο κάθε δυό μήνες υπήρχε και μιά διαρροή κενών ασφαλείας ... και γιά κάθε κενό που βλέπετε υπάρχουν άλλη μια ντουζίνα που δεν βλέπετε..."