5 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ανακοίνωσε την δημιουργία και κυκλοφορία ενός 'εθνικού' ψηφιακού νομίσματος, του PETRO, σε μιά προσπάθεια να υπερπηδήσει την οικονομική καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην χώρα οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ.
Η κάποτε ευημερούσα νοτιοαμερικάνικη χώρα, έχει βυθιστεί σε χάος οικονομικό κυρίως, με πολιτικές όμως προεκτάσεις, που έχει οδηγήσει στην εξάπλωση της βίας, ενώ το εθνικό νόμισμα, το bolivar έχει χάσει μέχρι στιγμής 95,5% έναντι της ισοτιμίας του με το δολάριο.
Την κατάσταση λοιπόν, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα βοηθήσει το PETRO, ένα κρυπτονόμισμα που θα βασίζεται στα αποθεματικά του ορυκτού πλούτου της χώρας. Το πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυρίως αλλά και τα διαμάντια όπως και τον χρυσό της χώρας. Να σημειώσουμε ότι τα πετρελαίκά αποθέματα στο υπέδαφος της χώρας είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως!
Στην ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος Maduro, από την τηλεόραση είπε:
"Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, το petro, για να ξεπεραστούν με τις συναλλαγές του, τα προβλήματα που προκαλεί ο οικονομικός αποκλεισμός και να προωθήσει την νομισματική σταθερότητα. Αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας."
Βέβαια, πέρα από τους ευσεβείς πόθους της βενεζουελάνικης εξουσίας, οι πολίτες δεν φαίνεται να τα παίρνουν όλα αυτά στα σοβαρά - για την ώρα τουλάχιστον. Από την άλλη μεριά, ένα ψηφιακό νόμισμα που ελέγχεται από μια κυβέρνηση, παύει να έχει τα ελκυστικά χαρακτηριστικά ενός 'κανονικού' κρυπτονομίσματος. το ποιός θα το εμπιστευτεί για τις συναλλαγές του είναι μεγάλο μυστήριο...
Η αντιπολίτευση τώρα της Βενεζουέλας, τίθεται σαφώς κατά της δημιουργίας του petro - αν και όπως έχει φανεί μέχρι τώρα είναι παντελώς αδύναμη έναντι του Maduro, παρά την σκανδαλώδη υποστήριξη που δέχεται από την 'επάνω' μεριά της ηπείρου.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η Βενεζουέλα έχει υψηλό δανεισμό από την Ρωσία και την Κίνα, χώρες οι οποίες αποπληρώνονται σε πετρέλαιο, γεγονός που μειώνει την διαθεσιμότητα πετρελείου, στο οποίο θα βασίζεται το petro. Από την άλλη αρκετοί πολίτες της Βενεζουέλας είναι εξοικιωμένοι με το bitcoin καθώς και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς πολλοί έχουν στραφεί στην εξόρυξη - εκμεταλλευόμενοι την δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας - δημιουργώντας μία πηγή εισοδήματος που τους βοηθά να επιβιώσουν.
Το μέλλον θα δείξει εάν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο του petro, που για την ώρα φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο.
Εικόνα: By Carlos Díaz - https://www.flickr.com/photos/carlosdiazme/14314745368/, Attribution, Link