5 Ιουνίου 2017 ♦ Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με αναφορές είχε ως αποτέλεσμα την επένδυση περισσότερων από 30 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο γεγονός όμως για την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, ήταν η συνάντηση του προέδρου Πούτιν με τον ιδρυτή του Ethereum Vitalik Buterin.
Όπως σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η εφαρμογή των σχετικών τεχνολογιών στην χώρα. Ο πρόεδρος Πούτιν, υποστήριξε την ιδέα της ίδρυσης νέων επιχειρηματικών σχέσεων, στον δρόμο που χαράζει η τεχνολογία blockchain.
Νωρίτερα, κατα την διάρκεια του φόρουμ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ίγκορ Σουβάλοφ, είχε πεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα της δημιουργίας μιας νέας ψηφιακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι για την ώρα δοκιμάζεται η τεχνολογία blockchain σε τρείς διαφορετικούς τομείς: στην καταγραφή αγαθών, στην ταυτοποίηση και στην προστασία διακαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Ο Vitalik Buterin ήταν ένας από τους ομιλητές του πάνελ για την οικονομία του blockchain, οι συζητήσεις του οποίου υπήρξαν από τις πιό δημοφιλείς ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Οι ομιλητές επικεντρώθηκεν στην δυναμική που 'κουβαλάει' η τεχνολογία blockchain, η οποία μπορεί να 'πυροδοτήσει' την δημιουργία ενός νέου τύπου οικονομίας, καθώς ρυθμιστικά ζητήματα που θα ανακύψουν από αυτήν την διαδιακσία.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά, προσπαθώντας να βρουν τρόπους ένταξης των εφαρμογών blockchain στο ήδη υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο.
όπως λέει ο Buterin:
"νομίζω ότι αυτό το δίλημμα δεν έχει απάντηση. Οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθούν πάντα να βρίσκουν νέους τρόπους ελέγχου και ανάλυσης των συναλλαγών, και οι άνθρωποι πάντα θα προσπαθούν να βρουν τρόπους να καλύψουν τα ίχνη των συναλλαγών τους. Είναι ένας πόλεμος των αριθμών, όμως οι ιδιότητες του συστήματος, δεν θα αφήσουν ποτέ καμία πλευρά να νικήσει"
Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι στα χέρια των χάκερ
Όταν ο Buterin συνέλαβε την αρχική ιδέα του Ethereum, είχε πολύ λίγες εφαρμογές υπόψιν του, όπως έχει άλλωστε παραδεχτεί και ο ίδιος, Καθώς όμως η τεχνολογία ωρίμαζε και το δίκτυο μεγάλωνε, εμφανιζόντουσαν όλο και περισσότερες εφαρμογές για το blockchain του Ethereum.
Απαντώντας σε ερώτηση ενός μέλους του πάνελ στο οποίο συμμετείχε, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο σημείο ακριβώς, που η τεχνολογία blockchain θα εισαχθεί ακάθεκτη σε όλες τις βιομηχανίες.
Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι στα χέρια τψν χάκερ, αλλά ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματο, τις επιχειρήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές κλπ.
Περιέγραωε την εμπειρία του στον χώρο, και τι τον ενέπνευσε περισσότερο:
"Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τεχνολογία Blockchain πριν από έξι χρόνια. Κέρδισα 20 bitcoin, 8,5 από τα οποία επενδύθηκαν στην αγορά ενός πουκαμίσου. Τα bitcoin που ξόδεψα, τώρα αξίζουν 20 χιλιάδες δολάρια και το πουκάμισο έχει πεταχτεί εδώ και καιρό. Συνειδητοποίησα όμως ότι συμμετέχοντας σε αυτό το παγκόσμιο πείραμα ήταν και η αιτία που αυτό δουλεύει. Μόνο εάν συμμετέχουν χιλιάδες ανθρώπων αυτό το σύστημα ψηφιακή οικονομίας μπορεί να δουλέψει. Και η ιδέα ότι μερικές χιλιάδες ανθρώπων συνδεδεμένων στο δίκτυο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο οικονομικό σύστημα με ενθουσίασε. Ιδέες αποκέντρωσης, ανοιχτών οριζόντων, διαφάνειας κλπ με κατέκλυσαν. Όπως και να έχει, η εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain δεν περιορίζονται μόνο στην κρυπτογράφηση. Έχει απεριόριστες δυνατότητες χρήσης στην βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς κάθε μεγέθους, κουβαλώντας σημαντικά οφέλη"
Η Ρωσία θέλει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πληροφορικής
Η τεχνολογία του blockchain πολύ συχνά συγκρίνεται με μια άλλη μεγάλη τεχνολογική ανακάλυψη: το ίντερνετ. Πολλοί πιστεύουν ότι η επίδρασή του blockchain θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι χώρες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν και να ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία, θα αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η Ρωσία έχει την ευκαιρία να μεταβληθεί σε ένα ηγέτη του χώρου της βιομηχανίας της πληροφορικής. Ακόμα και εάν οι λεπτομέρειες της συνάντησης των Πούτιν και Buterin κρατήθηκαν μυστικές, υπήρξε μια σημαντική διαροή: ο πρόεδρος είναι έτοιμος να παράσχει πλήρη υποστήριξη στην ανάπτυξη εφαρμογών blockchain που θα προκαλέσουν την αύξηση των επενδύσεων στην χώρα ασχέτως περιορισμών και κυρώσεων.
Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Sergey Gorkov, πρόεδρο της VEB (Vnesheconombank), ο οποίος υποστηρίζει την ενδυνάμωση των τραπεζών ως προς την σχέση τους με τους επενδυτές που προετοιμάζονται να ασχοληθούν με τον τομές των ICO (Initial Coin Offering)