25 Οκτωβρίου 2017 ♦ Αυτόνομη Δημοκρατία της Αμπχαζίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει κρυπτονομίσματα αξίας ενός δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης ενός ICO.

Το κράτος αυτό που πρόκειται για αποσχισθείσα περιοχή και που πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια για διεθνή αναγνώριση, στο παρελθόν αγωνίστηκε -χωρίς επιτυχία- να προσελκύσει επενδύσεις μέσω αναπτυξιακών έργων. Τώρα θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση με την δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος υποστηριζόμενου από το κράτος.

Σε ένα συνέδριο στην Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμπχάζιοι αξιωματούχοι  Adgur Ardzinba και Evgeny Galiakhmetov, δήλωσαν ότι η χώρα τους πολύ σύντομα θα αρχίσει την πώληση των Abkhazian Republic Coins (ARC). Είπαν ότι το κρυπτονόμισμα αυτό, το οποίο θα έχει όριο τα 8 εκατομμύρια νομίσματα, θα είναι διαθέσιμο στους διεθνείς επενδυτές, και ότι τελικά θα καταστεί το μόνο νόμιμο χρήμα της χώρας. Οι Αμπχάζιοι θα έχουν ως κίνητρο για την υιοθέτηση του νέου ψηφιακού νομίσματος, φορολογικές ελαφρύνσεις για τρία χρόνια εφόσον θα το χρησιμοποιούν.

Αν και η Αμπχαζία έχει μια μοναδική εθνοτική ταυτότητα που μπορεί να ανιχνευθεί σε βάθος αιώνων, ήταν μέρος της ΕΣΣΔ μέχρι την κατάρρευσή της και στη συνέχεια έγινε μέρος της αποσχισθείσας πολιτείας της Γεωργίας το 1991. Το επόμενο έτος, οι Αμπχάζιοι δήλωσαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία ενώ παράλληλα απελάθηκαν πάνω από 200.000 Γεωργιανοί από την περιοχή τους σε έναν πόλεμο που από πολλούς υποστηρίχθηκε ότι εππρόκειτο για εθνοκάθαρση. Παρά το γεγονός ότι ελέγχει στρατιωτικά τη γη της και διατηρεί τα σύνορά της χωριστά από τη Γεωργία, το αποσχισθέν κράτος δεν αναγνωρίστηκε από άλλα έθνη μέχρι το 2008, οπότε η Ρωσία και τρεις άλλες χώρες συμφώνησαν να την αναγνωρίσουν. Σήμερα η χώρα θεωρείται αμφισβητούμενη περιοχή από τη Γεωργία, αλλά οι εχθροπραξίες έχουν παύσει και η Αμπχαζία επιβιώνει κυρίως μέσω των στενών δεσμών της με τη Ρωσία.

Ο Ardzinba δήλωσε ότι η κυκλοφορία του ARC θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, με την κυβέρνηση να εισάγει πλήρως το νόμισμα ARC στην οικονομία της χώρας μέχρι την άνοιξη του 2018. Επίσης ανέφερε ότι πρωταρχικός παράγοντας για την απόφαση χρήσης αυτής της αντισυμβατικής λύσης ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ήταν η έλλειψη ευρείας πολιτικής αναγνώρισης της Αμπχαζίας.

Ενώ η περιοχή χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή ένα μείγμα ρωσικών ρουβλιών και  γρίβνια γεωργίας στην οικονομία της, ο Galiakhmetov δήλωσε ότι η Αμπχαζία θα εγκαταλείψει εντελώς τις άλλες μορφές νομίσματος και θα έχει μια οικονομία βασισμένη εξ ολοκλήρου στο δικό της κρυπτονόμισμα (και η Γεωργία επίσης, έχει μακρά ιστορία στην αποδοχή του bitcoin και της τεχνολογίας blockchain, καθώς πρόκειται για σημαντικό κόμβο της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης bitcoin, Bitfury).

Ο Ardzinba σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Αμπχάζιος πρόεδρος Raul Khajimba συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησε την ιδέα του κρυπτονομίσματος ARC. Σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή στην κυβέρνηση της Αμπχαζίας, ο Πούτιν ενέκρινε τα σχέδια αυτά για το κρυπτονόμισμα.

Ακόμα και αν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, η Αμπχαζία ίσως να μην είναι η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει νόμιμο κρυπτονόμισμα, γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν μόλις την περασμένη εβδομάδα, σχεδιάζεται η κυκλοφορία του CryptoRuble ως νόμιμο ψηφιακό χρήμα για την Ρωσική Ομοσπονδία φέτος.

"Θα τρέξουμε το CryptoRuble μόνο για έναν απλό λόγο: εάν δεν το κάνουμε, οι γείτονές μας στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα θα το κάνουν σε μερικούς μήνες".
- Νικολάι Νικηφόροφ, Ρώσος Υπουργός Επικοινωνιών


Η δήλωση αυτή αντανακλά τις σκέψεις πολλών άλλων χωρών που εκφράστηκαν δημοσίως για την έκδοση των δικών τους κρυπτονομισμάτων. Παρόλο που οι ακριβείς ορισμοί τους για εθνικό κρυπτονόμισμα διαφέρουν, θέλουν συνήθως να επωφεληθούν από την τεχνολογία blockchain και τις πληρωμές από ομότιμους χρήστες, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της  ταυτότητας των συναλλασομένων .

Άλλες χώρες που έχουν δηλώσει ότι εργάζονται σε ένα εθνική κρυπτονόμισμα περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τυνησία, τη Σενεγάλη, τη Σουηδία και τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η πόλη του Ντουμπάι ξεκίνησε το emCash, το οποίο περιέγραψε ως εθνικό κρυπτονόμισμα για τους πολίτες των ΗΑΕ που θα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους δαπάνες παράλληλα με το παραδοσιακό τους νόμισμα. Ωστόσο, δεν υπήρξαν λεπτομέρειες, οπότε δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτό εάν θα πρόκειται για πραγματικό κρυπτονόμισμα ή ένα ακόμα  έργο όπως το εθνικό ψηφιακό fiat νόμισμα του Εκουαδόρ.

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2