19 Απριλίου 2017 ♦ Ο καφές είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fairtrade Foundation, περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή του καφέ.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροκαλλιεργητές, οι οικογένεις των οποίων, ζούνε με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μία νεoφυής επιχείρηση από το Denver των Ηνωμένων Πολιτειών, η Bext Holdings Inc., έρχεται να βοηθήσει ώστε αυτοί οι αγρότες να αμοίβονται δίκαια και αμέσως για τους κόκκους καφέ που πουλάνε!
Η εν λόγω επιχείρηση κατασκεύασε μία ρομποτική μηχανή, η οποία είναι κάτι σαν μια έξυπνη κλίμακα. Επιτρέπει στους αγοραστές του καφέ να αναλύουν ταχύτατα την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής ενός αγρότη στο χωράφι. Το ρομπότ χρησιμοποιεί οπτικά μέσα για να αναγνωρίσει σε ένα φορτίο τα ποσοστά των κόκκων του καφέ που είναι τέλειοι και αυτών που είναι χαμηλότερης ποιότητας. Τα φορτία αυτά που συνήθως ζυγίζουν 15-20 κιλά βαθμολογούνται ως προς την ποιότητά τους ενώπιον αγοραστών και πωλητών στο χωράφι. Στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής σε κινητό της bext360 διαπραγματεύονται μά δίκαιη τιμή.
Η εφαρμογή αυτή, χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain που παρέχεται από το Stellar.org για να καταγράψει την προέλευση των κόκκων, και τον αγοραστή τους. Σύμφωνα με τον CEO της Bext, Daniel Jones όσοι πίνουν καφέ, θα μπορούν να ελέγξουν αν ο καφές που έχουν στο φλυτζάνι τους έχει πληρωθεί δίκαια στον παραγωγό του.
"Οι καταναλωτές είναι πολύ περισσότερο ευσθητοποιημένοι από ότι στο παρελθόν. Οι εταιρείες πλέον προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις υψηλές προδιαγραφές τους" λέει ο Daniel Jones "...αλλά σε γενικές γραμμές οι ομάδες για το δίκαιο εμπόριο χρησιμοποιούν στοιχειώδεις μηχανισμούς καταγραφής και ανίχνευσης, με αποτέλεσμα τα δεδομένα τους να είναι ασαφή, και οι αγρότες να συνεχίζουν να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης". Στόχος της Bext είναι η καθιέρωση απόλυτης διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ, καθώς και άλλων εμπορεύσιμων αγαθών, όπως το κακάο και άλλα.
Πριν ασχοληθεί με την αγροτική τεχνολογία, ο Jones είχε ιδρύσει μιά εταιρεία που εξήγαγε μέταλλα από την Δημοκρατία του Κογκό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ανιχνευσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας που απαιτεί ο νόμος Dodd-Frank. Επίσης είχε συνεργαστεί με την DIA (Defense Intelligence Agency) στην δημιουργία ενός συστήματος μεταφοράς δεδομένων, ήχου και εικόνας σε μυστικά δίκτυα. Με άλλα λόγια ο Jones ξέρει πολύ καλά να στήνει "δουλειές" σε αναπτυσσόμενες χώρες και να επωφελείται από τους πελάτες του στη Δύση. Και κάτι ακόμη. Δεν τον πτοεί η γραφειοκρατία.
Για να ξεκινήσει και να αναπτύξει την bext360, έλαβε χρηματοδότηση (seed funding) ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την SKS Venture Partners, μιά οικογενειακή επιχείρηση, η οποία επενδύει σε εμπορικές τεχνολογίες. Ο Mark Spencer που επένδυσε στην bext360 λέει "Το να χρησιμοποιείς ένα κινητό τηλέφωνο για να περάσεις τις πληρωμές σου στους αγρότες απευθείας, χωρίς την ύπαρξη μεσολαβητών -οι οποίοι συνήθως παίρνουν και τα περισσότερα χρήματα από τις αμοιβές- ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή μας..."
Εμείς από τη μεριά μας, διαβάζουμε τα παραπάνω και πέφτουμε σε βαθιά μελαγχολία...