5 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Groupe Nduom, Papa-Wassa Chiefy Nduom, πρότεινε  στην Τράπεζα της Γκάνα να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της, τοποθετώντας περίπου το ένα τοις εκατό των αποθεμάτων της χώρας σε bitcoin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην GhanaWeb, ο Ndoum απέρριψε τα σχετικά με την αστάθεια της τιμής του bitcoin επιχειρήματά λέγοντας: "Δεν νομίζω ότι είναι τζόγος, νομίζω ότι κάθε επένδυση είναι τζόγος, ακόμα και όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας το πρωί τζογάρουμε. Εάν εξετάζετε μόνο τους κινδύνους δεν θα κάνετε τίποτα ...σχετικά με την  διαχείριση των αποθεματικών υπάρχει ενδεχομένως ένα νέο αποθεματικό στοιχείο (εννοώντας το bitcoin) και ως κεντρική τράπεζα, πρέπει να μελετήσετε το blockchain."

Συνεχίζοντας είπε:

"Όλου συμφωνούν με αυτό πλεόν ... το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι, όλοι είπαν ότι ότι το blockchain είναι δυνητικά μιά καταστροφική τεχνολογία. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα ξεφορτωθούν τις τράπεζες. Άρα ως Κεντρική Τράπεζα πρέπειν να δείξετε την δέουσα προσοχή."

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο JoyBusiness, ο κ. Ndoum είπε ότι η Γκάνα μπορεί να έχει αρκετό συνάλλαγμα σωστά επενδυμένο σε ψηφιακό νόμισμα.

Έδειξε και τα ... μαθηματικά του:Είπε: "Από επενδυτική σκοπιά, για μια κεντρική τράπεζα, ειδικά για μια χώρα που πρέπει να βρει λύσεις, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις και η άποψή μου είναι, ότι, κάνοντας αυτη την επένδυση σηματοδοτείται  η ενεργοποίηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Για παράδειγμα, εάν τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Γκάνα απαλάσσονται από φόρους επί των κερδών ή επί του κεφαλαίου, αλλά θα φορολογούνται για το κέρδος που δημιουργεί η ανταλλαγή. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές εισροές συναλλάγματος στη Γκάνα. Για τις κεντρικές τράπεζες στην Αφρική, 13 από τις οποίες μελέτησα διεξοδικά, σε όρους 2016, είχαν περίπου 111 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποθεματικά, ενώ προβλέπεται να υπάρξει πτώση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εξισορροπήσουν τις  τοποθετήσεις τους σε δολάρια βάσει της τρέχουσας άποψης για το πού μπορεί να πάει το δολάριο. Επομένως, αυτές [οι κεντρικές τράπεζες] πρέπει είτε να επανισορροπήσουν είτε να χάσουν χρήματα πιθανώς. Οι κεντρικές τράπεζες (στην Αφρική) μπορούν να αγοράσουν ευρώ, ελβετικό φράγκο ή δολάρια Αυστραλίας ή Νέας Ζηλανδίας, αλλά μπορούν επίσης να επενδύσουν σε bitcoin επειδή οι μεγάλοι επενδυτές στον κόσμο πιστεύουν ότι το bitcoin θια γίνει το νέο ψηφιακό αποθεματικό νόμισμα και τα αποθεματικά νομίσματα προορίζονται για τις κεντρικές τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης την τεχνική δυνατότητα να αποφασίσουν σχετικά."

Ο κ. Nduom πιστεύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον της αξίας και των τραπεζών, και επιμένει: "Η κεντρική τράπεζα έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να μελετήσει την τεχνολογία και το ρυθμιστικό πλάισιο και να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να στοιχηματίσουν εσωτερικά σε αυτή την τεχνολογία γιατί πρόκειται για το μέλλον, και όπως είπα πολλοί κυρίαρχοι επενδυτές υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία και εμείς σαν φτωχή χώρα δεν πρέπει να μείνουμε απ'έξω ξανά."

Και καταλήγει: "Λοιπόν, το 2018 θα βρω τον πρώτο αφρικανό κεντρικό κραπεζίτη που λέει 'κουράστηκα να απλώνω το καπέλο μου για ελεημοσύνη' και θα του πω να πάρει το ρίσκο και να 'χωθεί' σε αυτό το νέο, παγκόσμιο, χωρίς την ανάγκη αδείας από κανέναν, εύρωστο και επεκτεινόμενο οικονομικό οικοσύστημα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Δεν πρόκειται να σιωπήσω."

 
Πηγή: ghanaweb.com, citifmonline.com

Εικόνα: Σύνθεση, twitter @chiefynduom, pixabay.com

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2