13 Μαρτίου 2021 ♦ Ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος του Global Allocation Fund της Blackrock αναφέρει ότι ο χρυσός αποτελεί πλέον λιγότερο αποτελεσματική αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού καθώς και η μετακίνηση σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.
Σε σχόλια που φαίνεται να υποτιμούν τη παρούσα κατάσταση του πολύτιμου μετάλλου, ο Russ Koesterich λέει ότι "η ικανότητα του χρυσού να αντισταθμίζεται από τον πληθωρισμό ήταν κάπως υπερβολική".
Η αξιοπιστία του χρυσού ως μακροπρόθεσμη επένδυση μειώνεται
Ενώ ο Koesterich εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον χρυσό ως «λογικό αποθετήριο αξίας μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει ότι «είναι λιγότερο αξιόπιστο στους περισσότερους επενδυτικούς ορίζοντες». Ήδη, η εταιρεία του Koesterich, Blackrock, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται να ενεργεί ήδη υπό το πρίσμα αυτής της οπτικής των πραγμάτων: Η Blackrock άρχισε να επενδύει στο BTC.
Ωστόσο, ο χρυσός θεωρείται εδώ και χρόνια ως μέρος ενός χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων "που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των μεταβολών σε άλλες συμμετοχές, ειδικά στις μετοχές." Όμως, όπως σημειώνει το εκτελεστικό στέλεχος του Blackrock, ο χρυσός αυτή τη στιγμή "δεν λειτουργεί καλά ως αντιστάθμιση έναντι κινήσεων μετοχών ή κινδύνων πληθωρισμού, παρόλο που ήταν [αντιστάθμιση] έναντι του δολαρίου".
Εν τω μεταξύ, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί του Koesterich, έκθεση της εταιρείας χρησιμοποιεί τις πρόσφατες αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου σε σύγκριση με τις αμερικάνικες μετοχές και το δολάριο ΗΠΑ. Η έκθεση, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα της 11ης Μαρτίου, αναφέρει:
Ο χρυσός spot διαπραγματεύτηκε στα 1.735,16 δολ. / ουγγιά στις 9:35 π.μ. στο Λονδίνο, κάτω από 8% φέτος, ενώ το εύρος του νομίσματος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περίπου 1,8%. Μεταξύ των δεικτών αναφοράς των μετοχών, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε σχεδόν 4% το 2021.
Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η πτώση του χρυσού το 2021 συνοδεύτηκε από "σταθερή μείωση των συμμετοχών σε κεφάλαια υποστηριζόμενα από χρυσό". Σύμφωνα με την έκθεση, «οι παγκόσμιοι όγκοι ETF έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο, χάνοντας περίπου 150 τόνους μέχρι το 2021».
Εν τω μεταξύ, κατά την παρουσίαση των προβλέψεών του για το πολύτιμο μέταλλο, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου υπαινίσσεται πιθανές αντιξοότητες για το εμπόρευμα. Ο Koesterich επισημαίνει "περισσότερο ερέθισμα και βελτίωση της κατανομής των εμβολίων (που) υποδηλώνουν την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης" ως τους λόγους για την αρνητική πρόβλεψη. Παρόμοια σήματα πάντως για τις προοπτικές του χρυσού εκπέμπονται και από την ABN Amro Bank, η οποία τον Ιανουάριο προειδοποίησε "ότι ο χρυσός είχε κορυφωθεί και θα πέσει".
Τα σημάδια είναι πολλά...