18 Μαϊου 2017 ♦ Καθώς η επανάσταση του bitcoin συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια μέρη όπου η αγορά ή η χρήση bitcoin είναι παράνομη.
Ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ενσωμάτωση του bitcoin στις οικονομίες τους, και προχωρούν σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την χρήση του. Πολύ πρόσφατα είδαμε την Ιαπωνία να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και η Αυστραλία μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την κατάργηση της διπλής φορολογίας από τις συναλλαγές bitcoin.
Ωστόσο, δεν κυριαρχεί σε όλες τις χώρες η προοδευτική προσέγγιση των πραγμάτων, ιδίως όταν πρόκειται για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Βέβαια, όπου η χρήση του bitcoin είναι παράνομη, αυτό δεν γίνεται γιατί συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες των χωρών αυτών, αλλά ακριβώς επειδή παρέχει σε εκείνους εναλλακτικές λύσεις διαφυγής από το κεντρικά ελεγχόμενο νομισματικό σύστημα. με την δυναμική όμως που έχει αποκτήσει το bitcoin και την τάση ενσωμάτωσής του, δεν αποκλείεται τελικά ακόμα και αυτές οι χώρες να αλλάξουν την στάση τους σύντομα.
Βιετνάμ: Παρά το γεγονός ότι το bitcoin μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους πολίτες, η κρατική τράπεζα του Βιετνάμ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2014 προειδοποίηση κατά της χρήσης του bitcoin και απαγόρευση προς τα πιστωτικών ιδρυμάτων ενασχόλησης με τα κρυπτονομίσματα.
Η δήλωση είχε ως εξής: Οι ανταλλαγές bitcoin επτρέπουν το ανώνυμο εμπόριο στους χρήστες του, ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, το εμπόριο ναρκωτικών, την αποφυγή καταβολής φόρων και την πληρωμή γιά πάνομες δραστηριότητες.
Ισλανδία: Η νομική αντιμετώπιση του bitcoin δεν είναι σαφής. Τον Μάρτιο του 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας, είχε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι η χρήση του bitcoin μπορεί να οηγήσει σε παραβίαση του νόμου περί συναλλάγματος, ο οποίος ορίζει ότι το ισλανδικό νόμισμα δεν μπορεί να βγεί εκτός της χώρας και ότι επίσης στην χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξένο νόμισμα.
Παράλληλα, η εξόρυξη bitcoin στην Ισλανδία είναι νόμιμη, οπότε υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν. η ανακοίνωση ανέφερε: "Δεν επιτρέπεται η αγορά ξένου συναλλάγματος από τα χρηματομιστωτικά ιδρύματα της Ισλανδίας ή η μεταφορά σε ξένο νόμισμα συναλλαγών bitcoin. Για τον λόγο αυτό, οι συναλλαγές με εικονικό νόμισμα υπόκεινται σε περιορισμούς".
Βολιβία: Τον Μάϊο του 2014, η Κεντρική τράπεζα της χώρας El Banco Central de Bolivia, απαγόρευσε επίσημα οποιοδήποτε νόμισμα δεν έχει εκδοθεί ή δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, αναφέροντας ονομαστικά το bitcoin και μερικά άλλα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα καθώς και οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που δέν ανήκει σε κάποιο κράτος ή κάποια οικονομική ζώνη.
Η ανακοίνωσε έγραφε: "Απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους νομίσματος που δεν εκδίδεται και δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση ή κάποια αδειοδοτημένη αρχή".
Ισημερινός: Ο Ισημερινός όχι μόνο απαγόρευσε το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αλλά προχώρησε στην θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών για την δημιουργία δικού του οικονομικού νομίσματος.
Η Εθνική Συνέλευση του Ισημερινού, τον Ιούλιο του 2014, ψήφισε ένα νόμο ο οποίος τροποποιούσε τους υφιστάμενους νομισματικούς νόμους της χώρας, απαγορεύοντας τα κρυπτονομίσματα και επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εκδόσει και να συναλλάσεται με το δικό της ¨ηλεκτρονικό νόμισμα".
Κιργιστάν: Αν και κανένας νόμος δεν απαγορεύει την αγορά την πώληση και την χρήση bitcoin, τον Αύγουστο του 2014, η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κιργισίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η χρήση του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων ως μέθοδος πληρωμής, είναι παράνομη, δεδομένου ότι το μοναδικό νόμιμο χρήμα στην χώρα είναι το Κιργιστανικό Som (KGS).
Μπαγκλαντές: Το bitcoin δεν είναι νόμιμο στο Μπαγκλαντές. Οι συναλλαγές με οποιοδήποτε τύπο αποκεντρωμένου νομίσματος μπορεί να σας "φιλέψει" με 12 χρονάκια στην "ψειρού", κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.
Τον Σεπτέμβρη του 1014, Η Τράπεζα του Μπαγκλαντές δημοσίευσε μία δήλωση σχετική με την χρήση του bitcoin, προειδοποιώντας ότι αυτή τιμωρείται από τον νόμο. Αξιωματούχοι της τράπεζας είπαν ότι όποιος βρεθει ένοχος δοσοληψιών με bitcoin αντιμετωπίζει φυλάκιση 12 ετών, σύμφωνα με τους νόμους ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης η κεντρική τράπεζα απαίτησε από τους πολίτες "να μην δισπείρουν πληροφορίες σχετικές με αυτό"