28 Νοεμβρίου 2017 ♦ Η εκρηκτική άνοδος του bitcoin το προηγούμενο διάστημα αρχίζει να το φέρνει στο κέντρο του ενδιαφέροντος εγείροντας; όμως και το ακόλουθο ερώτημα.

Μέχρι πού θα φτάσει; Μα φυσικά στο φεγγάρι θα απαντήσουν όλοι αυτοί που 'αγκάλιασαν' το bitcoin στα πρώτα στάδια της γέννησής του. Αυτοί όμως είναι μια ειδική κατηγορία ανθρώπων. Οι υπόλοιποι χρειάζονται κάτι πιο συγκεκριμένο σαν απάντηση. Όμως για να απαντήσει κάποιος με σιγουριά πρέπει να είναι τουλάχιστον μάγος (... αληθινός).

Η φρενίτιδα λοιπόν των ημερών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή διαπραγμάτευσης του bitcoin στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην οποία καλώς ή κακώς χτυπάει η καρδιά του, πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων. Η λέξη 'ψυχολογικό' τα λέει όλα.

Μας αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί και τους χρησιμοποιούμε συχνά. Έτσι λοιπόν όλοι οι 'μεγαλόσχημοι' αναλυτές τους χρησιμοποιούν - ειδικά για να απευθυνθούν στο πόπολο. Έτσι λοιπόν λέγανε ότι τα 2.000 δολάρια θα ήταν το σημείο αντιστροφής της τάσης ανόδου. Όταν αυτή δεν αντιστράφηκε έβαλαν σαν όριο τα 4.000 δολάρια. όταν και αυτό το όριο ξεπεράστηκε ο καθένας άρχισε να λέει οτιδήποτε. Όλοι βέβαια έχουν τα επιχειρήματά τους, έχουν κάνει τις μελέτες τους, τις τεχνικές αναλύσεις τους, φτιάχνουν και ένα διάγραμμα με το οποίο αποδεικνύουν την 'αλήθεια' όσων δημοσιεύουν.

Εδώ να σημειώσει ο αναγνώστης ότι οι 'οικονομολόγοι' και οι 'αναλυτές' βλέπουν το bitcoin όπως βλέπουν τις μετοχές και τα διάφορα παράγωγα. Όμως το bitcoin είναι κάτι διαφορετικό...

Ας γυρίσουμε όμως στα ...δικά μας. Το bitcoin επέζησε δύο 'σκληρών' διακλαδώσεων. Όχι μόνο επέζησε αλλά ενδυναμώθηκε μετά από αυτές - ενώ πολλοί 'ειδήμονες' προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή... Τέλος πάντων ...ξεφύγαμε πάλι.

Την στιγμή αυτή η μεγάλη μάζα των κερδοσκόπων κινείται με γνώμονα την κυκλοφορία από την CME συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin (Bitcoin Futures). Μία κίνηση η οποία μεταφράζεται από τους παραδοσιακούς επενδυτές σαν ένα βήμα προς την περαιτέρω 'νομιμοποίηση και αποδοχή' του bitcoin. Eδώ να προσθέσουμε και τις τεράστιες αποδώσεις του bitcoin - τέτοιες που δεν έχουν δεί ποτέ τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.

Πως λοιπόν θα λειτουργούν τα Bitcoin Futures; Οι αγοραστές τους θα είναι σε θέση να υπογράψουν συμβάσεις για να πουλήσουν Bitcoin σε μία εκ των προτέρων συμφωνηθείσα αξία σε δολάρια ΗΠΑ σε μελλοντική συγκεκριμένη ημερομηνία. Με την λήξη της σύμβασης αυτής, ο πελάτης (αγοραστής των futures) θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής πώλησης του bitcoin και της τιμής που είχε καθοριστεί προηγουμένως, είτε με τη λήψη χρημάτων είτε με την πληρωμή του. Αυτό σημαίνει ότι οι εικασίες σχετικά με την μελλοντική πορεία της αξίας του bitcoin θα γίνονται χωρίς την αγορά 'πραγματικών' bitcoin, και χωρίς να εκτίθενται οι επενδυτές στον κίνδυνο απώλειάς τους.

Ποιά θα είναι η επίδραση λοιπόν των παραπάνω στην αξία διαπραγμάτευσης του bitcoin θα φανεί εν καιρώ. Πάντως αφού οι αγοραστές; των Bitcoin Futures δεν θα αγοράζουν bitcoin, δεν θα δημιουργούν πιέσεις ανόδου της τιμής του.

Ας δούμε πως εξηγεί το παράδοξο της ιστορίας ο Matt Levine του Bloomberg: 

Εάν αγοράζετε Bitcoin Futures, ίσως το κάνετε επειδή πιστεύετε ότι η αξία του θα ανέβει. Εάν πιστεύετε ότι η αξία του θα ανέβει, αυτό συμβαίνει πιθανώς γιατί πιστεύετε ότι θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό ως νόμισμα και ως αποθηκευτικό μέσο πλούτου από το παρών οικονομικό σύστημα. Εάν όμως πιστεύτε πραγματικά τα προαναφερθέντα, απλώς θα αγοράζατε bitcoin. Αγοράζετε futures, γιατί βαθιά μέσα σας, προτιμάτε το παρών σύστημα. Στην πραγματικότητα υιοθετείτε ένα επιχείρημα κατά της αγοράς του!

Ακόμα ας σημειώσουμε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του bitcoin το καθιστούν ελκυστικό στο κερδοσκοπικό κομμάτι των επενδυτών, ενώ μεγάλοι θεσμικοί επενδυτικοί οίκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προϊόντα που θα μειώσουν τις μεγάλες διακυμάνσεις. Πράγμα που εάν το καταφέρουν, θα 'σπρώξουν' τους κερδοσκόπους σε άλλες επενδυτικές επιλογές.

Τι θα γίνει θα μας δείξει το μέλλον που φαίνεται συναρπαστικό!

 

Εικόνα: pixabay.com

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2