31 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Τα κρυπτονομίσματα πλέον απασχολούν πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνει νέα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η χώρα του επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη ρύθμιση της αγοράς ψηφιακών tokens και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Η εφαρμογή του νέου νόμου αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που έχει καταγράψει η τουρκική λίρα κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στην Τουρκία σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα στη χώρα καταγράφεται πληθωρισμός και σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ζήτημα της ισοτιμίας του νομίσματος δεν έχει να κάνει με τα μαθηματικά αλλά με τη διαδικασία, ενώ υπονόησε την πιθανότητα και την προοπτική αύξησης της τιμής της λίρας. Την ίδια ώρα σημειώνεται στροφή περισσότερων καταναλωτών στα κρυπτονομίσματα η οποία και αποδίδεται στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τον πληθωρισμό.

«Με αυτά τα δεδομένα, σκοπεύουμε να το καθοδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο. Αλλά η ισοτιμία θα βρει τη δική της τιμή στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Με τον νέο νόμο για τα κρυπτονομίσματα, ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες τιμές και δήλωσε ότι θα εντοπιστούν εκείνοι που αλλάζουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους των προϊόντων, συχνά την ίδια μέρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να δημιουργήσει μια τράπεζα κεντρικής εποπτείας για να μειώσει τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπλοκή της στον χώρο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το Bloomberg.

Σημειώνεται, ότι η κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στη χώρα (Thodex και Vebitcoin), επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, στερώντας τους την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Sahap Kavcioglu,  η τράπεζα δε σκοπεύει να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με οικονομικούς φορείς με σκοπό να εξετάσει την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος.

Ανθούν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Οι όγκοι συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα αυξάνονται στην Τουρκία καθώς οι ολοένα και πιο αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν πτωτικά ράλι στο νόμισμα της χώρας. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εφαρμόζει αντισυμβατικές και ανορθόδοξες πολιτικές. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος μείωσε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας στο 18% από το 19% αντί να το αυξήσει για να περιορίσει την προσφορά χρήματος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απώλειες 10% στη λίρα έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Τούρκοι πολίτες αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα.

Από τον Σεπτέμβριο η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου επιτείνοντας την αναζήτηση των πολιτών για την εύρεση εναλλακτικών που θα τους προφυλάξουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain, Chainalysis, την ώρα που το νόμισμα της χώρας σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα.

Από το 2008 η τουρκική λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της και για τους Τούρκους πολίτες η μετατροπή της λίρας σε χρυσό ή δολάρια έχει γίνει κοινή πρακτική την οποία και προσπαθεί να καταστείλει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: bitcoinsgreece.gr
 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Τουρκία: Ο Ερντογάν ενέκρινε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

  Τουρκία: Ο Ερντογάν ενέκρινε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

  31 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Τα κρυπτονομίσματα πλέον απασχολούν πολλές κυβερνήσεις και

  Read More
 • Η διάσπαση της αντίστασης των $51.000 είναι το «κλειδί» της ανοδικής τάσης του bitcoin

  Η διάσπαση της αντίστασης των $51.000 είναι το «κλειδί» της ανοδικής τάσης του bitcoin

  28 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Κάτω από τη βασική αντίσταση των 51.000

  Read More
 • Ο Jihan Wu, συνιδρυτής της Bitmain εκτιμά ότι η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει τα δεκάδες τρισ. δολάρια

  Ο Jihan Wu, συνιδρυτής της Bitmain εκτιμά ότι η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει τα δεκάδες τρισ. δολάρια

  24 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Ο Jihan Wu, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του

  Read More
 • 2021: Η χρονιά θεσμικής υιοθέτησης του bitcoin με τη χρηματοδότηση των Venture Capitals σε κρυπτονομίσματα να φτάνει τα $25 δισ.

  2021: Η χρονιά θεσμικής υιοθέτησης του bitcoin με τη χρηματοδότηση των Venture Capitals σε κρυπτονομίσματα να φτάνει τα $25 δισ.

  24 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Η έκθεση της The Block Research συγκεντρώνει

  Read More
 • Οι εξορύκτες bitcoin αποκόμισαν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

  Οι εξορύκτες bitcoin αποκόμισαν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

  24 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Οι εξορύκτες bitcoin κατά τη διάρκεια του

  Read More
 • Στοιχεία καταρρίπτουν το σενάριο επερχόμενου σοκ στην προσφορά bitcoin

  Στοιχεία καταρρίπτουν το σενάριο επερχόμενου σοκ στην προσφορά bitcoin

  23 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Τα ETFs και τα άλλα επενδυτικά σχήματα

  Read More
 • Michael Saylor

  Ο CEO της MicroStrategy, Michael Saylor, "βλέπει" την τιμή του bitcoin στα 6 εκατομμύρια δολάρια ...κάποια στιγμή

  23 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • Η Stronghold Digital Mining αγόρασε 9.090 συστήματα εξόρυξης bitcoin

  Η Stronghold Digital Mining αγόρασε 9.090 συστήματα εξόρυξης bitcoin

  23 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Περισσότερα από 9.000 συστήματα εξόρυξης (rigs) bitcoin

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2