28 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Kenneth Rogoff λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα να καθιερωθούν.

"Τελικά, κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας της ιστορίας, η κυβέρνηση ρυθμίζει πρώτα και στη συνέχεια εφαρμόζει, και νομίζω ότι θα το δούμε αυτό να συμβαίνει και εδώ".

Προειδοποίηση του καθηγητή του Χάρβαρντ για το bitcoin

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff, σε συνέντευξη με το CNBC TV18 την περασμένη εβδομάδα, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με το μέλλον του bitcoin, ττις κανιονιστικές ρυθμίσεις που διέπουν την χρήση του και το πρόσφατο ράλι ανόδου της τιμής του. Ο Rogoff είναι καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής του Thomas D. Cabot και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το διάστημα 2001–2003.

"Τα μηδενικά επιτόκια μπορούν να φέρουν σαν αποτέλεσμα πολλές αστείες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων. Οπότε βρισκόμαστε σίγουρα σε αυτό το σημείο", απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με την αύξηση της δημοτικότητας του bitcoin και την πρόσφατη αύξηση της τιμής του. "Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι και γνωστοί χρηματοδότες, συχνά πολύ μεγάλοι, οι οποίοι δήλωσαν δημόσια ότι επενδύουν σε αυτό [bitcoin] και αυτό έχει προσδόσει εμπιστοσύνη."

Παρ' όλα αυτά, ο καθηγητής οικονομικών προειδοποίησε: "Αλλά πρέπει να πω, οι ρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα στην αρχή της εφαρμογής τους - δεν υπάρχει τελική περίπτωση ευρείας χρήσης για το bitcoin, [και] δεν νομίζω ότι πρόκειται να γίνει, [τότε] τελικά όλη αυτή φούσκα θα σκάσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει μια δεκαετία."

Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του BTC και της επακόλουθης αύξησης της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, ο Rogoff ρωτήθηκε γιατί οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης ή ακόμη και την απαγόρευσή της. "Νομίζω ότι είναι παντού", απάντησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η G7 και η G20 παρακολουθούν στενά τα κρυπτονομίσματα. Τόνισε ότι "Κάθε κεντρική τράπεζα το βλέπει αυτό και προσπαθεί να αποφασίσει τι να κάνει".

"Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται πραγματικά για πολλές ουσιαστικές συναλλαγές, εκτός από περιπτώσεις χωρών κατεστραμμένων από πολέμους, όπου πιστεύω ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να βγάλουν λεφτά μέσα και έξω. Αυτή είναι σίγουρα μια καλή χρήση", δήλωσε ο Rogoff.

Ο οικονομολόγος προχώρησε σε προβλέψεις: "Καθώς αρχίζει [το bitcoin] πραγματικά να ανταγωνίζεται τα συνηθισμένα νομίσματα, τα νομίσματα της κυβέρνησης, νομίζω ότι θα το συγκρατήσουν... δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό". Συγκρίνοντας το bitcoin με τη σύγχρονη τέχνη, ο οικονομολόγος ανέπτυξε:

Αυτή τη στιγμή τα κρυπτονομίσματα είναι σίγουρα μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι και η σύγχρονη τέχνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και mainstream (καθιερωμένα). Νομίζω ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά παραπλανητική. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα το επιτρέψουν ποτέ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επενδύει στο bitcoin, όπως η Tesla του Elon Musk, η οποίο πρόσφατα διέθεσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα και η Square του Jack Dorsey, η οποία επένδυσε 170 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα στο BTC. Η Tesla θα αποδεχτεί επίσης το bitcoin ως μέσο πληρωμής στο εγγύς μέλλον. Αναφέροντας τον αυξανόμενο βαθμό υιοθέτησης του bitcoin και την αυξανόμενη αποδοχή του ως νόμιμο μέσο πληρωμής, όπως συμβαίνει τώρα στην πόλη του Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο Rogoff ρωτήθηκε εάν η επιβολή ρυθμίσεων στο bitcoin θα ήταν πιο δύσκολη για τις κυβερνήσεις.

"Δεν νομίζω ότι η ρύθμιση είναι τόσο δύσκολη", απάντησε. "Νομίζω ότι στην αρχή υπήρξε μια διστακτικότητα στις γρήγορε κινήσεις, επειδή εφαρμοζόταν παράλληλα πολλή καινοτομία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και οι κυβερνήσεις θέλησαν να αφήσουν τα πράγματα να προχωρήσουν".

Συμπερασματικά, ο καθηγητής Rogoff προειδοποίησε:

Αλλά μην κάνετε λάθος, οι κυβερνήσεις απαιτείται να διατηρούν τον έλεγχο της φορολογίας, τον έλεγχο του εγκλήματος κ.λ.π. Πρέπει να διατηρούν τον έλεγχο των λογιστικών μονάδων - του νομίσματος. Ναι, η ιδιωτική καινοτομία μπορεί να ξεπεταχτεί για λίγο, αλλά τελικά κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας της ιστορίας, η κυβέρνηση ρυθμίζει πρώτα και στη συνέχεια εφαρμόζει, και νομίζω ότι θα το δούμε αυτό να συμβαίνει και εδώ.

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2