30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το 60% των διαδικτυακών κλοπών κρυπτονομισμάτων (περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολ. ΗΠΑ) πραγματοποιήθηκαν από δύο μόνο επαγγελματικά δομημένες ομάδες.
Οι κλοπές κρυπτονομισμάτων δεν είναι μια 'αποκεντρωμένη' υπόθεση...
Όταν ακούμε γιά hackers, συνήθως έχουμε την εικόνα ενός νεαρού που ξημεροβραδιάζεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του φορώντας πυτζάμες και πίνοντας ενεργειακά ποτά. Όμωε πέφτουμε έξω!
Η Chainalysis, σε έκθεσλη της αναφέρει ότι δύο μονάχα ομάδες (τις οποίες ονομάζει Alpha και Beta) είναι υπεύθυνες για "τουλάχιστον" του 60% των διαδικτυακών κλοπών από online ανταλλακτήρια και υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών. 60%!
H ομάδα 'Beta', σύμφωνα με την έκθεση, λειτουργεί με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Από την άλλη, η ομάδα 'Alpha' έχει άλλους στόχους: οικονομική τρομοκρατία, παράνομη δικίνηση ανθρώπων (trafficking) και τέλος την καταστροφή του δικτύου του bitcoin
.Καλύπτωντας τα ίχνη τους
Καθώς και οι δύο ομάδες δρούν εντελώς "επαγγελματικά", εφαρμόζουν πολύ μελετημένες πρακτικές για να καλύψουν τα ίχνη τους και να ξεπλύνουν το κλεμμένο χρήμα. Το πετυχαίνουν χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το crypto dusting και οι crypto mixers.
Το crypto dusting είναι κάτι σαν το σαν το email spam, εμόνο που γίνεται στο blockchain. "Μολύνει" έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών πορτοφολιών, αποστέλλοντας τος μικροποσά από τα κλεμμένα, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η φήμη των παραληπτών. Οι crypto mixers, από την άλλη πλευρά, αλλάζουν τα κλεμμένα νομίσματα φρέσκα, ουσιαστικά καθαρίζοντας τα κρυπτονομίσματα μέσω ανταλλαγών.
Σύμφωνα με το περιοδικό The Wall Street Journal, μία κλοπή από την ομάδα Alpha ακολουθήθηκε από 15.000 μεταφορές, απίστευτα γρήγορα μετά την κλοπή και μετατρέποντάς τα σε μετρητά εντός 30 ημερών από την κλοπή. Η ομάδα Beta, από την άλλη πλευρά, τείνει να διακρατά τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα της για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την πώληση και εξαργύρωσή τους.
Πηγή: https://blog.chainalysis.com/reports/crypto-crime-hacks
Η έκθεση θα μπορούσε να είναι εσφαλμένη
Η Chainalysis παραδέχεται στην έκθεσή της, ότι τα ευρήματά της μπορεί να είναι λανθασμένα. Ωστόσο, ως διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική εταιρεία με κυβερνητικές συμβάσεις, εξακολουθεί να προκαλεί στους χρήστες του bitcoin μια κρυάδα. Επίσης εγείρει πολλά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς ελέγχεται τελικά όλο το δίκτυο.
Εάν δύο ομάδες είναι υπεύθυνες για την κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να προβούν ακόμα πιο επικίνδυνες πράξεις, όπως είναι η επίθεση κατά 51% στο δίκτυο;
Γενικά θεωρείται, ότι μια επίθεση κατά 51% στο δίκτυο του bitcoin είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένου ότι το κόστος θα αντισταθμίσει το όφελος. Ωστόσο, αν ο στόχος του δράστη πηγαίνει πολύ πέρα από τα χρήματα, όλα είναι πιθανά.
Μπρρρρρ!!!
Εικόνα:pixabay.com