8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα οικονομικό όπλο στα χέρια της Κίνας,με σκοπό την υπονόμευση του δολαρίου και άλλων νομισμάτων κατά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PayPal, Peter Thiel.

O CEO της Paypal αγαπάει το bitcoin ...αλλά αρρωσταίνει στην ιδέα και μόνο όταν το εξορύσσουν ή και το χρησιμοποιούν οι Κινέζοι.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Richard Nixon Foundation, ο Peter Thiel ανέπτυξε το σκεπτικό του σχετικά με κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το bitcoin σαν όπλο σε ένα ασύμμετρο πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του κατά της ηγεμονίας του δολαρίου.

"Ακόμα και αν υποστηρίζω τα κρυπτονομίσματα και υποστηρίζω την εξάπλωση της χρήσης του bitcoin, δεν σταματάω να σκέφτομαι ότι σε αυτό το σημείο θα έπερεπε να το δούμε και σαν ένα κινέζικο οικονομικό όπλο κατά των ΗΠΑ"

Ο Peter Thiel μιλώντας, εξήγησε  ότι το bitcoin απειλεί την όλη ιδέα του fiat χρήματος αλλά ειδικότερα του δολαρίου και κάλεσε τους ιθύνοντες που χαράσσουν την εθνική στρατηγική των ΗΠΑ να πάρουν πολύ σοβαρά την ανάπτυξη του bitcoin και όλων όσων σχετίζονται με αυτήν, όταν μελετούν το διεθνές γεωπολιτικό πεδίο.

Πάντως, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PayPal δεν έμεινε μόνο στο bitcoin αλλά ανέπτυξε τις σκέψεις του και για το άλλο δυνητικά οικονομικό όπλο που έχει στα χέρια του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ... το Ευρώ (!). Χαρακτηριστικά είπε:

"Αν δούμε τα πράγματα με την οπτική της Κίνας, δεν τους αρέσει η διεθνής χρήση του δολαρίου, γιατί μας δίνει την δυνατότητα ελέγχου σε πράγματα όπως το πετρέλαιο και ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησής του και άλλα τέτοια πράγματα. Από την άλλη δεν θέλουν τον ρόλο αυτό για το Renminbi, γιατί τότε θα πρέπει να ανοίξουν την οικονομία τους με τέτοιον τρόπο που δεν θέλουν. Νομίζω ότι το Ευρώ μπορεί να ειδωθεί ως κατά κάποιον τρόπο ως ένα όπλο στα χέρια της Κίνας εναντίον του δολαρίου."

Σχετικά με το ψηφιακό νόμισμα που αναπτύσσει η Κίνα, το DECP, ο Peter Thiel πιστεύει ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κρυπτονομίσματα και το αποκάλεσε "μέσο επιβολής ολοκληρωτικών μέτρων".

Όπως γράψαμε  πρόσφατα, η PayPal ενεργοποίησε υπηρεσία μέσω της οποία οι εντός των ΗΠΑ πελάτες της θα μπορούν να αγοράζουν, να αποθηκεύουν αλλά και να χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους διάφορα κρυπτονομίσματα, με προοπτική αυτή να επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο αργότερα εντός του έτους.

Ας ελπίσουμε αυτήν την σημαντική ενίσχυση στην υιοθέτηση του bitcoin να μην την δουν οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σαν 'κινεζική απόβαση' και λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα.

Πάντως πολλές χώρες εκτός της Κίνας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα μονοπάτια της ανάπτυξης 'δικού τους' ελεγχόμενου από τις Κεντρικές Τράπεζες, κρυπτονομίσματος (CBDC) που θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό της Κίνας...

Πάντως ο Peter Thiel δεν ανησυχεί τόσο για την δυνατότητα της Κίνας για ανάπτυξη και δημιουργία, όσο για την ικανότητά της στις αντιγραφές. Απαντώντας στον Michael Pompeo, εξήγησε ότι η Κίνα δεν έχει κάνει και τίποτα σημαντικό στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που σχετίζονται με το blockchain, όμως σιγά σιγά αποκτά μια θέση, από τεχνολογική άποψη, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να απειλήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ακόμα ο Thiel, έριξε ευθύνες στην Silicon Valley, γιατί οι τεχνολογικές εταιρείες συνολικά δεν βλέπουν την Κίνα σαν αντίπαλο. Έφερε σαν παράδειγμα την Apple, για την οποία είπε ότι έχει σοβαρά 'δομικά προβλήματα' αφού έχει συνάψει 'αληθινές συνέργειες με την Κίνα'. Από την κριτική του δεν ξέφυγαν ούτε η Google και το Facebook, που κατηγορήθηκαν για φιλική προσέγγιση με τον 'Κινέζο αντίπαλο'...

Βλέπουμε λοιπόν να εμφανίζονται διάφορες παράμετροι, που έως τώρα είτε είχαν αγνοηθεί είτε οι συνέπειές τους φαίνονταν πολύ μακριά. Όμως αφού ξεκίνησαν και αυτού του είδους οι συζητήσεις και προβληματισμοί, ετοιμαστείτε να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο μεγάλο έργο που λέγεται bitcoin.

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2