27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα σχέδιά της για την προετοιμασία του ψηφιακού επίσημου νομίσματός της, μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία λόγω της συγκυρίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, έχει απιταχυνθεί η μετατόπιση από τα χαρτονομίσματα σε άλλες μεθόδους πληρωμών.
Για την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη περιορισμένες δοκιμές στις περιοχές Shenzhen, Suzhou, Chengdu και Xiongan New Area στη βόρεια επαρχία του Hebei, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη της Κεντρικής Τραπεζας Yi Gang. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους: "Η κυβέρνηση της Κίνας, σχεδιάζει πιλοτικές δοκιμές σε ολυμπιακούς χώρους, αν και δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του νομίσματος."
Ένα μέλος του Κρατικού Συμβουλίου με γνώση του έργου δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Nikkei Asia Review ότι εάν η κυβέρνηση ικανοποιηθεί με τα αποτελέσματα των φετινών δοκιμών, το νόμισμα "θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο". Διαφορετικά, "θα διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές τον επόμενο χρόνο"», είπε.
Το ψηφιακό Yuan θα συνδεθεί με τον αριθμό smartphone του κατόχου, με συναλλαγές να πραγματοποιούνται μέσω μιας εφαρμογής. Οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ λογαριασμών "ακουμπώντας" τα τηλέφωνα, σαν να έχουν ανταλλάσουν χρήματα με τα χέρια. Το ψηφιακό Yuan θα είναι νόμιμο χρήμα, επομένως θα μπορεί να ανταλλαχθεί χωρίς να χρειάζεται τράπεζα ως ενδιάμεσο.
Το μέγεθος των συναλλαγών θα είναι περιορισμένο και θα βασίζεται στο επίπεδο πιστοποίησης της ταυτότητας των συναλλασομένων. Ένας αριθμός τηλεφώνου θα επιτρέπει μόνο μικρές συναλλαγές, ενώ η πιστοποίηση ταυτότητας ή μια φωτογραφία χρεωστικής κάρτας θα αυξάνει το όριο συναλλαγών. Η προσωπική συνομιλία με εκπρόσωπο της τράπεζας θα μπορούσε να επιτρέψει την αφαίρεση του ορίου συναλλαγών. Η υποψία εγκληματικής δραστηριότητας θα αποκαλύπτεται μέσω του ιστορικού των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον Eddie Yue, διευθύνοντα σύμβουλο της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, έχει γίνει ευκολότερη η χρήση και η διάδοση των νέων τεχνολογιών πληρωμών, δεδομένου ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες λόγω της πρόσφατης επιδημίας, κάνουν τους καταναλωτές να προτιμούν τα ψηφιακά νομίσματα από τα φυσικά μετρητά.
Σύνθεση εικόνα:pixabay.com