3 Ιανουαρίου 2018 ♦ Με επίσημη φετβά, που εκδόθηκε από τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, απαγορεύεται η χρήση του bitcoin, καθώς η διαπραγμάτευσή του παρομοιάζεται με το τζόγο, πράγμα που απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Η φετβά εκδόθηκε μετά από διαβουλεύσεις με πολλούς οικονομικούς ειδήμονες, όπως δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής Shawki Allam, και δημοσίευσε η εφημερίδα Ahram. Οι ρυθμιστικές αρχές της Αιγύπτου δεν θεωρούν αποδεκτή την χρήση των εικονικών νομισμάτων είπε, καθώς αυτή "προσκρούει στην εξουσία του κράτους για τον έλεγχο των νομισματικών ανταλλαγών."

Ο Μουφτής συνέκρινε την ανταλλαγή των κρυπτονομισμάτων με τον τζόγο, ο οποίος απαγορεύεται από το Ισλάμ, "καθώς είναι ξεκάθαρα υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή των ιδιωτών". Επίσης προσέθεσε ότι η χρήση τους "μπορεί να οδηγήσει σε ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες συναλλαγές."

Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου δεν είναι ο πρώτος Μουσουλμάνος κληρικός που στρέφεται κατά της χρήσης του bitcoin. Τον περασμένο μήνα ένας δημοφιλής κληρικός στην Σαουδική Αραβία, ο Assim Al-Hakeem εξοβέλισε την χρήση των κρυπτονομισμάτων βασιζόμενος στοον Ισλαμικό Νόμο.

Είχε πεί σχετικά:

"Γνωρίζουμε ότι το bitcoin παραμένει ανώνυμο όταν συναλλάσεται κανείς με αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό στο ξέπλυμα χρήματος, το 'ναρκωχρήμα' και το άδικο - απαγορευμένο (haram) χρήμα"

Τον περασμένο Νοέμβριο, όπως είχαμε άλλωστε δημοσιεύσει και στην Τουρκία η ανώτατη θρησκευτική αρχή, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) είχε ανακοινώσει ότι η ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων έρχεται σε αντίθεση με την θρησκεία λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου και της στενής διασύνδεσής του με εγκληματικές δρασρτηριότητες.

Με άλλα λόγια οι μουσουλμανικές θρησκευτικές αρχές, δεν λένε στην ουσία κάτι περισσότερο από ότι λένε οι υπέρμαχοι της εγκαθίδρυσης 'σφικτών' ρυθμιστικών πλαισίων για τα κρυπτονομίσματα, οι 'βαρύγδουποι' όμως τίτλοι τους, καθιστούν τις ανακοινώσεις τους 'πιασάρικες'...

 

Εικόνα: pixabay.com