4 Απριλίου 2017 ♦  Η Κίνα θέτει υψηλά στάνταρντ για την κατασκευή της νέα περιοχής Σιονγκάν, μίας σημαντικής νέας οικονομικής ζώνης κοντά στο Πεκίνο, με στόχο να ενοποιήσει την πρωτεύουσα με τις γειτονικές περιοχές της.

Η Κίνα θα επιταχύνει την κατάρτιση των σχεδίων για την κατασκευή της νέας περιοχής, δήλωσε ο Χε Λιφένγκ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), τονίζοντας ότι λέξεις - κλειδιά για το σχέδιο θα είναι «τα διεθνή στάνταρντ», «τα κινεζικά χαρακτηριστικά», «η μεταρρύθμιση» και η «καινοτομία».

Μιλώντας στο πρακτορείο Xinhua, μετά την ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο από την κυβέρνηση για την ίδρυση της νέας περιοχής, ο Χε ζήτησε τη συγκέντρωση ταλέντων από την Κίνα και άλλες χώρες και την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για την κατασκευή της περιοχής.

Εγκύκλιος, που εκδόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και το Κρατικό Συμβούλιο περιέγραφε την κίνηση αυτή ως «μεγάλη ιστορική και στρατηγική επιλογή», που θα είναι «κρίσιμης σημασίας για την ερχόμενη χιλιετία». Ο αστικός σχεδιασμός της νέας περιοχής Σιονγκάν πρέπει να φθάσει τα στάνταρντ μίας πρωτοκλασάτης διεθνούς πόλης και η αρχιτεκτονική της πρέπει να ενσωματώνει πλήρως στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας, είπε ο Χε.

Η νέα περιοχή , που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το κέντρο του Πεκίνου, στο Μπαϊγιανγκντιάν, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγρότοπους γλυκού νερού στη Βόρεια Κίνα. Με περισσότερες από 140 λίμνες και έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο υγρότοπος είναι γνωστός ως το «μαργαριτάρι» της απλότητας της Βόρειας Κίνας.

Στο πλαίσιο του όλου εγχειρήματος, θα καταρτισθεί ένα ειδικό σχέδιο για τον έλεγχο της μόλυνσης και την περιβαλλοντική προστασία του Μπαϊγιανγκντιάν, σημείωσε ο Χε. Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας περιοχής εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική, που η Κίνα ξεκίνησε το 2014, για την από κοινού ανάπτυξη του Πεκίνου, της πόλης Τιαντζίν και του Χεμπέι, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διάρθρωση, το περιβάλλον και οι δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και των βιομηχανικών και αγροτικών περιοχών που την περιβάλλουν.

Το Πεκίνο, που έχει περισσότερους από 21 εκατ. κατοίκους, προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση του πληθυσμού και να μεταφέρει τα επόμενα χρόνια βιομηχανίες και άλλες λειτουργίες, που δεν έχουν σχέση με τον χαρακτήρα της ως πρωτεύουσας, στο Χεμπέι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να θεραπεύσει σοβαρές «αστικές ασθένειες». Ο αυξανόμενος πληθυσμός του Πεκίνου, που θα πλησιάσει το 2020 τα 23 εκατομμύρια, έχει οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε εκτίναξη των τιμών των ακινήτων και σε υπερβολική επιβάρυνση πόρων, τόνισε ο επικεφαλής της NDRC. Η δημιουργία της νέας περιοχής του Σιονγκάν είναι «ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο» των μέτρων για τη μεταφορά από το Πεκίνο λειτουργιών που δεν αφορούν τον χαρακτήρα της πόλης ως πρωτεύουσας, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο θα εστιάσει στις «λειτουργίες της πρωτεύουσας», λειτουργώντας ως το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας καθώς και ως κέντρο διεθνών ανταλλαγών και επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, σύμφωνα με προηγούμενα σχέδια. Μία σειρά χονδρικών αγορών στις κεντρικές περιοχές της πόλης έχουν κλείσει ή μεταφερθεί, ενώ μέρος της διοίκησης της πόλης του Πεκίνου θα μεταφερθεί από το κέντρο της στα νοτιοανατολικά περίχωρα στην Τονγκζού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

evening_tao | Freepik