Με τον όρο mining (εξόρυξη) περιγράφεται η διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργούνται τα bitcoin.

Για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς είναι το mining ας δούμε πως “δουλεύει” το bitcoin, γιατί αυτή η διαδικασία του mining (ή εξόρυξης σε απλά ελληνικά) έχει πολύ μεγάλη σημασία για την λειτουργία ολόκληρου του δικτύου του bitcoin.

Επειδή το bitcoin δεν ελέγχεται από καμμία κεντρική αρχή, η λειτουργία του βασίζεται στον έλεγχο και την συναίνεση από τον κάθε ξεχωριστό κόμβο που απαρτίζει το δίκτυό του. Εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος ποιά είναι η “δουλειά” του κάθε κόμβου . Η απάντηση είναι η καταγραφή, ο έλεγχος και η επιβεβαίωση της κάθε ξεχωριστής έγκυρης συναλλαγής που πραγματοποιείται στο δίκτυο του bitcoin. Κάθε 10 λεπτά δημιουργείται και ένας τομέας (block) στην αλυσίδα του bitcoin (blockchain), ο οποίος περιλαμβάνει τις πληροφορίες συναλλαγών που εκτελέστηκαν κατά την χρονική διάρκεια που μεσολάβησε από την δημιουργία του προηγούμενου block και που δεν περιλαμβάνονται σε κανένα άλλο block.

Ο κόμβος ο οποίος θα καταφέρει πρώτος να δημιουργήσει το κάθε έγκυρο block, επιβραβεύεται (αυτή τη χρονική περίοδο) με 12 bitcoin!

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει πολύπλοκους υπολογισμούς και κρυπτογραφίσεις στο τεχνικό της μέρος και διεκπεραιώνεται από ειδικά computer, τους λεγόμενους ASIC miners (ASIC – Application Specific Integrated Circuit) – όπως το μηχάνημα που φαίνεται στην φωτογραφία. Τα μηχανήματα αυτά καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας, για αυτό και σε πολλές περιοχές του κόσμου η διδικασία του mining δεν είναι επικερδής γιατί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για την δημιουργία ενός block είναι περισσότερο από την ίδια την ανταλακτική αξία των bitcoin που δημιουργούνται. Μία ακόμη παρενέργεια της λειτουργίας αυτών των μηχανημάτων είναι η έκλυση τεράστιας θερμότητας, (για αυτό και απαιτείται κατά την λειτουργία τους η ύπαρξη κλιματισμού ή άλλων συστημάτων απαγωγής της θερμότητας)