του David E. Sanger (*)

7 Απριλίου 2017 ♦  Εξαπολύοντας μια στρατιωτική επιδρομή μόλις 77 ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος Τραμπ έχει την ευκαιρία, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί βεβαιότητα, να αλλάξει την εικόνα του χάους που παρουσιάζει η κυβέρνησή του.

Η επίθεση θα αλλάξει επίσης τον χαρακτήρα της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση του ρώσου ηγέτη με ένα μέλος της κυβέρνησης Τραμπ.

Πριν εξαπολυθούν οι επιθέσεις εναντίον της συριακής βάσης, το αντικείμενο της συνάντησης επρόκειτο να είναι οι παρεμβάσεις της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Μετά τις επιδρομές όμως, η κυβέρνηση Τραμπ έχει την ευκαιρία να ζητήσει από τον Πούτιν είτε να συγκρατήσει είτε να απομακρύνει τον Ασαντ από τη θέση του. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να απειλήσει ότι θα επεκτείνει τις επιδρομές.

Η χημική επίθεση της συριακής κυβέρνησης εναντίον ανταρτοκρατούμενων εδαφών ανάγκασε την Ουάσινγκτον να δράσει, λέει ο Αντονι Μπλίνκεν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ομπάμα.

«Πρέπει να δράσουμε», είπε λίγες ώρες πριν από την επίθεση. «Αυτό δεν αφορά μόνο τη Συρία. Ο Ασαντ παραβιάζει έναν κανόνα που τηρούμε από τον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο», όταν είχαν πρωτοχρησιμοποιηθεί χημικά όπλα.

Πολλοί ανώτατοι σύμβουλοι του Ομπάμα, περιλαμβανομένου του Μπλίνκεν, είχαν ζητήσει ανάλογη δράση το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Ασαντ παραβίασε την κόκκινη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιώντας χημικά όπλα. Αντί όμως να αναλάβει δράση όπως είχε υποσχεθεί, ο Ομπάμα επέλεξε να υποχρέωσει τον Ασαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, σε μια συμφωνία για την απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους – όπως φαίνεται, όμως, όχι του συνόλου – των χημικών του όπλων από τη χώρα.

Αργότερα, ο Ομπάμα είχε πει ότι ήταν πολύ υπερήφανος για εκείνη την απόφασή του. Αλλά ελάχιστοι σύμβουλοί του είχαν συμφωνήσει μαζί του.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η υποχώρηση του Ομπάμα ήταν ένα σύμβολο της αμερικανικής αδυναμίας και δεν έπρεπε να επαναληφθεί ποτέ. Από αυτή την άποψη, η επίθεση της νύχτας εναντίον της συριακής βάσης είχε σχεδόν προαναγγελθεί.

Υπάρχουν όμως και σημαντικοί κίνδυνοι για τον Τραμπ τις επόμενες εβδομάδες, όταν η ικανοποίηση για την τιμωρία του Ασαντ θα έχει υποχωρήσει.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι η προειδοποίηση προς τον Πούτιν να μη φέρει αποτελέσματα. Ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να προτιμούσε καθαρά τον Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον, δεν είναι όμως διατεθειμένος να δεχθεί μια συμφωνία που θα απειλεί την επιρροή του στη Συρία, και κατ’επέκταση όλη τη Μέση Ανατολή. Η Συρία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας έξω από τα σύνορά της.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η επιδρομή του Τραμπ εναντίον του Ασαντ να υπονομεύσει τον κυριότερο στόχο του στην περιοχή: την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Αν η Συρία καταρρεύσει, μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο ισλαμιστών τρομοκρατών, αυτό δηλαδή που ο Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει.

Δεν είναι σαφές αν το Ισλαμικό Κράτος, που είχε αρχίσει να υποχωρεί πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία ο Τραμπ, μπορεί να εκμεταλλευτεί μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση στη Συρία. Όπως έχει επισημάνει όμως συχνά ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο απόστρατος στρατηγός που σχεδίασε την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία, ένα από τα μαθήματα της τελευταίας δεκαετίας είναι ότι μόλις δημιουργείται στην περιοχή ένα κενό εξουσίας, κάποια εκδοχή των ισλαμιστών εξτρεμιστών σπεύδει να το καλύψει.

Ο τρίτος κίνδυνος απορρέει από το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έχει ένα πραγματικό σχέδιο για τη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κάποιας πολιτικής συμφωνίας – ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο Τζον Κέρι στο τελευταίο 18μηνο της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών – έχουν καταρρεύσει.

Ο Τίλερσον δεν έχει δείξει διάθεση να ξεκινήσει έναν νέο γύρο. Και ο προϋπολογισμός που προτείνει ο Τραμπ περιλαμβάνει περικοπές στα προγράμματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους εκτοπισμένους Σύρους.

Είναι σαφές ότι οι λόγοι που ανάγκασαν τον Τραμπ να αναλάβει στρατιωτική δράση για πρώτη φορά στην προεδρία του δεν είναι αυτοί που επιθυμούσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε απορρίψει την έννοια της ανθρωπιστικής επέμβασης και σε μια συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς δεν μπορούσε να προσδιορίσει τους όρους που θα τον οδηγούσαν να χρησιμοποιήσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για να υπερασπιστεί έναν ξένο πληθυσμό από έναν δικτάτορα.

Όπως και πολλοί από τους προκατόχους του, όμως, ο Τραμπ δεν είχε την ευκαιρία να επιλέξει τα γεγονότα που θα τον οδηγούσαν να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τη στρατιωτική ισχύ. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η νέα του ομάδα – που είναι διχασμένη ως προς το πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η αμερικανική ισχύς – θα μπορέσει να μετατρέψει την επέμβαση στη Συρία σε κάτι ουσιαστικότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης.


(*) Ο Ντέιβιντ Σάντζερ είναι αρθρογράφος των New York Times

Πηγή: New York Times

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: David E. Sanger | CC BY 2.0

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

 • Τι είναι το bitcoin; +

  To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

  Read More
 • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

  Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

  Read More
 • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

  Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

  Read More
 • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

  Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

  Read More
 • 1
 • 1
 • 2