European parliament

22 Φεβρουαρίου 2017 ♦ Το γραφείο έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε μια νέα έκθεση για την τεχνολογία αλυσίδας τομέων (blockchain).

Στοχεύοντας στην παροχή ενός εκπαιδευτικού πλαισίου για τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας της Ε.Ε., η έκθεση διερευνά περιπτώσεις χρήσης που συμπεριλαμβάνουν τα ψηφιακά νομίσματα, την προστασία ευρεσιτεχνιών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καθώς και τις έξυπνες συμβάσεις (smart contracts).

Οι συντάκτες της έρευνας γράφουν:

Παρά το γεγονός ότι οι αλυσίδες τομέων δεν είναι η λύση για κάθε πρόβλημα, και ακόμα εάν δεν έχουν φέρει επανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, και πρέπει να προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν.

Στο έγγραφο προτείνονται διάφορες πιθανές οδοί γιά τους νομοθέτες της Ε.Ε. και ενθαρρύνεται η περαιτέρω εξερεύνηση, σημειώνοντας ότι οι αρχές θα μπορούσαν να δώσουν νομική αναγνώριση στις συναλλαγές αλυσίδας τομέων.

Καταλήγοντας, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει οφέλη στους πολίτες της Ε.Ε. ακόμη και εάν εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένένες περιπτώσεις. "Εάν τα επαναστατικά οράματα χρήσης της τεχνολογίας παραμείνουν οράματα, ακόμα και μια μέτρια υλοποίησή τους θα μπορούσε να προωθήσει σε κάποιο βαθμό την αναδιανομή και την διαφάνεια".