Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

21 Φεβρουαρίου 2017 ♦ Μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προτείνει νέα μέτρα που θα αποτρέπουν διακρίσεις κατά των καταναλωτών οι οποίες θα βασίζονται στην τοποθεσία τους.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και οι χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων.

Η πρόταση η οποία έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, εισηγήτρια της οποίας είναι η 'δική μας' Εύα Καϊλή, στοχεύει κατά του λεγόμενου 'γεω-αποκλεισμού' ή διαφορετικά του αποκλεισμού καταναλωτών με βάση την τοποθεσία τους. Σύμφωνα με την επιτροπή ο 'γεω-αποκλεισμός' είναι ένα από τα τελευταία εμπόδια στην επίτευξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής ψηφιακής κοινής αγοράς, γνωστής ως Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον θα παρέχει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει, σύμφωνα με τις ελευθερίες της θεμελιώδους σύμβασης, την προστασία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, όταν η συναλλαγή γίνεται μέσω εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών νομισμάτων, άλλων συναλαγών τύπου blockchain και ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιχειρεί να ελέγξει τα ψηφιακά νομίσματα. Τον Ιούλιο του 2016, οι ρυθμιστικές αρχές υιοθέτησαν μία πρόταση για την ενίσχυση της εποπτείας σε προγράματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος για τα ανταλλακτήρια εικονικών νομισμάτων και των παρόχων πορτοφολιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γεω-αποκλεισμός είναι θέμα που εγείρεται λόγω της άρνησης κάποιων επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν πελάτες προερχόμενους από περιοχές ηψηλής ψηφιακής εγκληματικότητας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική επηρεάζει άδικα αθώους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, οι οποίοι τώρα έχουν μειωμένη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες από την ΕΕ.

Η πρακτική του γεω-αποκλεισμού είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ, όπου πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα αποκλείουν πελάτες από την περιοχή της Νέας Υόρκης, φοβούμενες την παραβίαση της νομοθεσίας 'BitLicence' που ψηφίστηκε από το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS).

Πολλοί στοιχηματικοί ιστότοποι, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομοι στις ΗΠΑ, εμποδίζουν την πρόσβαση από διευθύνσεις IP που εί ναι καταχωρημένες στις ΗΠΑ.