Soyouz

20 Απριλίου 2017 ♦  Ένα διαστημόπλοιο Soyouz στο οποίο επιβαίνουν o ομογενής κοσμοναύτης Θ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και ο αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ απογειώθηκε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το διαστημόπλοιο Soyouz MS-04 απογειώθηκε στις 10:13 ώρα Ελλάδας μεταφέροντας στον ISS τον ρώσο Φιοντόρ Ιουρτσίκιν, του οποίου είναι η πέμπτη διαστημική αποστολή, και τον αμερικανό μηχανικό Τζακ Φίσερ που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα.

Η πτήση σε τροχιά των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες με την πρόσδεση του σκάφους στον ISS να αναμένεται γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Εκεί θα συναντήσουν τον Γάλλο Τομά Πεσκέ και τους Αμερικανούς Πέγκι Ουίλσον και Σέιν Κίμπρο που έφθασαν τον Νοέμβριο στον σταθμό.

Για πρώτη φορά από το 2003, το διαστημόπλοιο Soyouz μεταφέρει δύο αστροναύτες αντί για τρεις, καθώς οι αξιωματούχοι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2016 να μειώσουν τον αριθμό του ρωσικού πληρώματος του ISS για οικονομικούς λόγους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στη Γη στις 2 Ιουνίου του Soyouz MS-03 με μόνο δύο επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο γάλλος Τομά Πεσκέ. Η Αμερικανίδα Πέγκι Ουίλσον, που αυτή τη στιγμή είναι κυβερνήτης του ISS, θα μείνει άλλους τρεις μήνες στον ISS, έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και ο Τζακ Φίσερ θα μείνουν από την πλευρά τους για περίπου έξι μήνες στον ISS.
Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Τζακ Φίσερ, 43 ετών, έγραψε χθες Τετάρτη στο Twitter «1 ομάδα, 2 ευτυχισμένοι άνθρωποι και πολλά πέταλα. Το Soyouz MS-04 είναι έτοιμο να απογειωθεί αύριο», αναρτώντας μια φωτογραφία των δύο ανδρών μπροστά σε ένα ανθισμένο δέντρο.

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, 58 ετών, έχει περάσει ήδη 537 ώρες σε τέσσερις αποστολές στο διάστημα, περισσότερες από κάθε αμερικανό αστροναύτη.

Ένας αμερικανός αστροναύτης και δύο ρώσοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη στις 10 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ