11 Μαϊου 2017 ♦  Υπέρ της διατήρησης του πλαισίου εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA) τάχθηκε για ακόμη μια φορά το Μεξικό, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη κατάργησή της θα έχει επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ στις εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τους καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική.

Αντιδρώντας σε προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (31 Μαρτίου) και προβλέπει την επανεξέταση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στις εμπορικές τους σχέσεις, το Μεξικό υποστηρίζει ότι το θετικό εμπορικό ισοζύγιο του με τις ΗΠΑ έχει παρερμηνευτεί.
Σύμφωνα με την άποψη των Μεξικανών η μείωση των θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ, προκλήθηκε από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι του Μεξικού καταγράφηκε στα 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ενώ αντανακλά την μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου, αλλά και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε η μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

“Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των οικονομιών μας καθιστά το Μεξικό πραγματικά σημαντικό για την αμερικανική οικονομία, όχι μόνο ως εξαγωγικής αγοράς, αλλά κι ως συνεργάτη στην παραγωγή,” σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου για τη NAFTA στην πρεσβεία, Κένεθ Σμίθ.
Το Μεξικό ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου να διαθέσει στοιχεία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ η έκθεση που έχει ζητήσει ο Τραμπ για τη διαμόρφωση του ετήσιου αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να σταλεί στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Το Μεξικό υποστηρίζει ότι χωρίς την NAFTA το μέσο ποσοστό δασμών για τα προϊόντα που εξάγει στην αμερικανική αγορά θα είναι στο 3,5% ή περίπου το 50% των δασμών που επιβάλλεται στις αμερικανικές εξαγωγές προς την μεξικανική αγορά εξαιτίας των θετικών προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού επιδεινώθηκαν από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Τραμπ, σχετικά με την κατάργηση της NAFTA, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν θετικοί όροι για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικαλείται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στο διμερές εμπορικό πλαίσιο με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι θα είναι καλύτερο για τις δύο χώρες εάν διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

Από την άλλη μεριά, το Μεξικό δηλώνει ότι ποσοστό 75% των εξαγωγών του στις ΗΠΑ, είναι εξαρτήματα που χρησιμοποιείται στην αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, με τις ΗΠΑ να έχουν πλεόνασμα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον τομέα των υπηρεσιών.
“Οι εργαζόμενοι στις δύο πλευρές των συνόρων συνεργάζονται στην παραγωγή αγαθών για τον επιτυχή ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σμιθ.

Παράλληλα, η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία έχει άμεση εξάρτηση από τις εξαγωγές της στην μεξικανική αγορά, καθώς το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας επεξεργασμένων αμερικανικών προϊόντων πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου, τόνισε ο Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1