11 Μαϊου 2017 ♦  Υπέρ της διατήρησης του πλαισίου εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA) τάχθηκε για ακόμη μια φορά το Μεξικό, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη κατάργησή της θα έχει επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ στις εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τους καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική.

Αντιδρώντας σε προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (31 Μαρτίου) και προβλέπει την επανεξέταση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στις εμπορικές τους σχέσεις, το Μεξικό υποστηρίζει ότι το θετικό εμπορικό ισοζύγιο του με τις ΗΠΑ έχει παρερμηνευτεί.
Σύμφωνα με την άποψη των Μεξικανών η μείωση των θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ, προκλήθηκε από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι του Μεξικού καταγράφηκε στα 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ενώ αντανακλά την μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου, αλλά και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε η μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

“Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των οικονομιών μας καθιστά το Μεξικό πραγματικά σημαντικό για την αμερικανική οικονομία, όχι μόνο ως εξαγωγικής αγοράς, αλλά κι ως συνεργάτη στην παραγωγή,” σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου για τη NAFTA στην πρεσβεία, Κένεθ Σμίθ.
Το Μεξικό ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου να διαθέσει στοιχεία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ η έκθεση που έχει ζητήσει ο Τραμπ για τη διαμόρφωση του ετήσιου αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να σταλεί στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Το Μεξικό υποστηρίζει ότι χωρίς την NAFTA το μέσο ποσοστό δασμών για τα προϊόντα που εξάγει στην αμερικανική αγορά θα είναι στο 3,5% ή περίπου το 50% των δασμών που επιβάλλεται στις αμερικανικές εξαγωγές προς την μεξικανική αγορά εξαιτίας των θετικών προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού επιδεινώθηκαν από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Τραμπ, σχετικά με την κατάργηση της NAFTA, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν θετικοί όροι για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικαλείται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στο διμερές εμπορικό πλαίσιο με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι θα είναι καλύτερο για τις δύο χώρες εάν διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

Από την άλλη μεριά, το Μεξικό δηλώνει ότι ποσοστό 75% των εξαγωγών του στις ΗΠΑ, είναι εξαρτήματα που χρησιμοποιείται στην αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, με τις ΗΠΑ να έχουν πλεόνασμα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον τομέα των υπηρεσιών.
“Οι εργαζόμενοι στις δύο πλευρές των συνόρων συνεργάζονται στην παραγωγή αγαθών για τον επιτυχή ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σμιθ.

Παράλληλα, η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία έχει άμεση εξάρτηση από τις εξαγωγές της στην μεξικανική αγορά, καθώς το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας επεξεργασμένων αμερικανικών προϊόντων πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου, τόνισε ο Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Οι λιανικοί και όχι οι θεσμικοί επενδυτές

  Οι λιανικοί και όχι οι θεσμικοί επενδυτές "έφτιαξαν" το BTC το 2010

  25 Ιανουαρίου 2021 ♦ Χωρίς την παγκόσμια βάση των επενδυτών λιανικής,

  Read More
 • Federal Reserve Chairman Janet Yellen

  Μπάιντεν - Γιέλλεν, τα κρυπτονομίσματα είναι …εχθρός;

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Η οικονομία την επόμενη ημέρα για τις

  Read More
 • Αντιμέτωπο με γενικευμένα μπλακάουτ, το Ιράν στοχοποιεί το Bitcoin

  Αντιμέτωπο με γενικευμένα μπλακάουτ, το Ιράν στοχοποιεί το Bitcoin

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Οι φάρμες εξόρυξης Bitcoin καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

  Read More
 • Bitcoin: Οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες

  Bitcoin: Οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Προς τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλεια από τον

  Read More
 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2