27 Οκτωβρίου 2017 ♦ Η τράπεζα η οποία εκτυπώνει τα χρήματα που κυκλοφορούν σήμερα στον Λίβανο, σχεδιάζει να ξεκινήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Πέμπτη από τον Riad Salameh, Διοικητή της Banque du Liban, η οποία είναι η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε εάν θα βασίζεται σε τεχνολογία blockchain.

Σύμφωνα με την λιβανέζικη The Daily Star, ο Salameh βρήκε την ευκαιρία να τονίσει τον λόγο για τον οποία τα κρυπτονομίσματα τεχνολογίας blockchain είναι αναποτελεσματικά ως εθνικά νομίσματα.

Τα παραπάνω διεμίφθησαν στο 7ο φόρουμ εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο Λίβανο, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της διάσκεψης.

Συγκεκριμένα ο Salameh είπε στους συμμετέχοντες:

"Αυτά τα bitcoin δεν είναι νομίσματα αλλά μάλλον ένα εμπόρευμα του οποίου οι τιμές ανεβαίνουν και πέφτουν χωρίς καμία λογική. Για το λόγο αυτό, η Banque du Liban έχει απαγορεύσει τη χρήση αυτού του νομίσματος στην αγορά του Λιβάνου."

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, απέρριψε τα κρυπτονομίσματα ως "μη ρυθμιζόμενα" ενώ ανέφερε ότι η τεχνολογία τους είναι απειλή για τα σημερινά συστήματα πληρωμών.

Πάντως ο Salameh ήταν κατηγορηματικός στο γεγονός ότι τα χρήματα τελικά θα ψηφιοποιηθούν.

"Καταλαβαίνουμε ότι τα ηλεκτρονικά νομίσματα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αλλά η Banque du Liban πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, και να αναπτύξει ένα σύστημα προστασίας από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο."

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν αναφέρθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν χρονοδιάγραμμα, οπότε, είναι πιθανό η Banque du Liban να χρησιμοποιήσει άλλες μορφές τεχνολογίας για να δημιουργήσει ένα κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα.
 
Πάντως ο Salameh  δήλωσε ότι το ψηφιακό νόμισμα «θα είναι διαθέσιμο τα επόμενα χρόνια».

Εικόνα: Governor Riad H. Salameh | Πηγή: Banque Du Liban | Link