18 Αυγούστου 2017 ♦ H σύμβουλος πολιτικής και μέσων ενημέρωσης του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ αναφέρει ότι μετά από έξι χρόνια, ο πόλεμος στην χώρα της έχει σχεδόν τελειώσει καθώς τα ξένα κράτη έχουν μειώσει την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές ομάδες, υποσχόμενη παράλληλα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα πολεμήσουν εναντίον τυχόν «παράνομων» δυνάμεων, είτε αυτές είναι Τούρκικες είτε Αμερικάνικες.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων al-Mayadeen που εδρεύει στο Λίβανο, η Bouthaina Shaaban δήλωσε ότι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Δαμασκού και της συμμετοχής σε αυτήν από την περιφέρεια, αποδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί αλλαγή κατεύθυνσης στην ξενόφερτη κρίση.

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος έχει φθάσει στο "προτελευταίο στάδιο" του, καθώς οι ξένες δυνάμεις που υποστήριζαν τους μαχητές αλλάζουν τις πολιτικές τους.

"Η έκθεση είναι μια ήττα για το έργο τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κερδίσει τον πόλεμο εντελώς. Βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου για ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της Συρίας", σχολίασε η Σαάμπαν.

Η ανώτερη αξιωματούχος, επέκρινε την Τουρκία για τη χρηματοδότηση τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας λέει ένα πράγμα, αλλά κάνει κάτι άλλο.

Η Σαάμπαν κατηγόρησε την Τουρκία ότι έπαιξε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να κερδίσει σημαντικό περιφερειακό ρόλο μέσω της καταστροφής της Συρίας.

"Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι μια επίθεση την οποία θα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Δαμασκός απορρίπτει τον ρόλο της Άγκυρας στις ζώνες αποκλιμάκωσης, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία της.

«Ακριβώς όπως νικήσαμε την τρομοκρατία, θα πολεμήσουμε οποιαδήποτε παράνομη παρουσία στη γη μας, είτε πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για την Τουρκία», δήλωσε η Σαάμπαν.

Η Σαάμπαν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν κανένα σχέδιο διχοτόμησης της Συρίας.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα που το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, ανέφερε ότι τα Συριακά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από μαχητές συμμαχικών λαϊκών ομάδων άμυνας, κέρδισαν εδάφη από στους εξτρεμιστές της Daesh στη δυτική κεντρική επαρχία Hama και τους περιόρισαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πόλη Uqayribat.

Ο Συριακός στρατός και οι συμμαχοί του ενεπλάκησαν επίσης σε έντονες συγκρούσεις με τους μαχητές της Daesh στην περιοχή Tal al-Sawaneh, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες.

Εικόνα: Bouthaina ShaabanLink