10 Αυγούστου 2017 ♦ Η Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε σήμερα το λεπτομερές σχέδιό της για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία προς το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό, πλειοδοτώντας στην αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει «χάσει τα λογικά του».

Το σχέδιο αυτό με στόχο ένα στρατηγικής σημασίας προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων στην οδό της Ασίας θα αποτελέσει «μια κρίσιμης σημασίας προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα. Διότι σύμφωνα με την ίδια «μόνο η απόλυτη ισχύς» θα έχει αποτέλεσμα στον αμερικανό πρόεδρο.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται έπειτα από ένα απειλητικό μήνυμα του αρχηγού του Λευκού Οίκου στο Twitter, στο οποίο ανέφερε πως το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι «ισχυρότερο παρά ποτέ».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκπλήξει τη διεθνή κοινότητα υποσχόμενος στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ούν «πυρ και οργή», μια προειδοποίηση που έμοιαζε να βγαίνει κατ' ευθείαν από το ρητορικό ρεπερτόριο της Πιονγκγιάνγκ.

Αυτός ο πόλεμος λέξεων γύρω από το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ τροφοδοτεί τους φόβους για κάποιον εσφαλμένο υπολογισμό που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής.

Τον Ιούλιο, ο Βορράς πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, θέτοντας στο βεληνεκές του ένα μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

Η περιοχή κινδυνεύει με «μια μίνι κρίση των κουβανικών πυραύλων», εκτιμά ο Τζον Ντιλιούρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ.
Το 1962, η εγκατάσταση σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα είχε προκαλέσει έναν πόλεμο δηλώσεων και είχε κάνει τον πλανήτη να τρέμει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι «παραλογισμοί», δήλωσε ο στρατηγός Ρακ-Γκιόμ, διοικητής των βορειοκορεατικών βαλλιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA. «Δεν είναι δυνατό να γίνει λογικός διάλογος με έναν τύπο που έχει χάσει τα λογικά του».
 
Ασυνήθιστες λεπτομέρειες

Έως τα μέσα Αυγούστου, οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο εναντίον του Γκουάμ και θα το υποβάλουν στον νεαρό βορειοκορεάτη ηγέτη, πρόσθεσε.

Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, εξηγεί ο στρατός.
Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της, επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.

Το Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα, διαθέτει αμερικανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις --βαριά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καταδιωκτικά και υποβρύχια-- που συμμετέχουν τακτικά σε επιδείξεις ισχύος στην κορεατική χερσόνησο και κοντά σ' αυτήν, με αποτέλεσμα την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Το Γκουάμ, όπου ζουν 162.000 κάτοικοι, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Ο καθηγητής Γιανγκ Μου-Τζιν του πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ υπογραμμίζει τον ασυνήθιστο χαρακτήρα των λεπτομερειών που δίνει η Πιονγκγιάνγκ.

«Ο Βορράς φαίνεται πως λέει ότι αυτό που θα κάνει θα είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό».
 
Δύσκολη απάντηση

Ο Ντελιούρι προσθέτει: «Προσπαθούν να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και ακόμη και η Ιαπωνία να μην το εκλάβουν ως αληθινή επίθεση».

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1980, η ΕΣΣΔ είχε εκτοξεύσει πυραύλους χωρίς γόμωση που είχαν πέσει στον Ειρηνικό σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Χαβάη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκτοξεύσεις προς το Γκουάμ θα έφερναν σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον: αν δεν επιχειρήσει να αναχαιτίσει τους πυραύλους, η αξιοπιστία της θα δεχθεί πληγμα και η Πιονγκγιάνγκ θα αισθανθεί αρκετή αυτοπεποίθηση για να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Από την άλλη πλευρά, αν επιχειρηθεί αναχαίτιση και ένας πύραυλος ξεφύγει και δεν καταστραφεί, θα αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστημάτων βαλλιστικής άμυνας.

«Είναι μια απειλή για να τους εξαναγκάσει να βάλουν τέλος στις πτήσεις των B-1», εκτιμά στο Twitter ο Άνταμ Μάουντ του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. «Αντίθετα από τις αόριστες και εμπρηστικές απειλές του Τραμπ, αυτές της Βόρειας Κορέας έχουν στόχο, είναι σαφείς, ακριβείς και παρουσιάζουν έναν αξιόπιστο κίνδυνο κλιμάκωσης. Είναι δύσκολο να απαντηθούν».
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τείνουν να επιδεινωθούν τη στιγμή που διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ και της Ουάσινγκτον και οι επόμενες αρχίζουν γύρω στις 21 Αυγούστου.

«Η βορειοκορεατική ερμηνεία της ρητορείας της Ουάσινγκτον διαφέρει από τη δυτική ερμηνεία των συνηθισμένων απειλών της Πιονγκγιάνγκ. Για τον Βορρά, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο Χονγκ Χιούν-Ικ, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong.
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες παρήλασαν χθες με υψωμένες τις γροθιές στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ όπου οι αρχές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης.

«Δέκα εκατομμύρια καρδιές φλέγονται με την υπόσχεση να υπερασπίσουν μέχρι τον θάνατο τη μητέρα πατρίδα», διακήρυσσε ένα πανό.
Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ομιλούν «με μια φωνή», απαντώντας σε φήμες ότι ο Τραμπ αιφνιδίασε το περιβάλλον του.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι επίκειται επίθεση προς το Γκουάμ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διπλωματία θα επικρατήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2