14 Ιουλίου 2017 ♦ Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ξένες χώρες να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά της ζητήματα μετά τον θάνατο του αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό χθες Πέμπτη, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ στο τελικό στάδιο.

«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να σέβονται τη νομική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι έκαναν απρεπή σχόλια για τον θάνατο του Λιου.

Ο Γκενγκ επεσήμανε ότι ο Λιου, που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2010, καταδικάστηκε επειδή παραβίασε την κινεζική νομοθεσία. Αφού διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ, οι σχετικές υπηρεσίες και οι ιατρικοί θεσμοί της Κίνας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να του παράσχουν θεραπεία για ανθρωπιστικούς λόγους και βάσει του νόμου.

«Η Κίνα είναι ένα κράτος δικαίου. Ο χειρισμός της υπόθεσης του Λιου Σιαομπό αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Κίνας και οι ξένες χώρες δεν είναι σε θέση να κάνουν απρεπείς δηλώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία ο Λιου ανακοίνωσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να του σώσει τη ζωή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός Λιου Γιουνπένγκ.

Εξάλλου το Πεκίνο επέκρινε τη βράβευση του Κινέζου αντιφρονούντα με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Η βράβευση ενός τέτοιου ανθρώπου είναι αντίθετη στον ίδιο τον σκοπό αυτού του βραβείου. Το Νόμπελ Ειρήνης ήταν μια βλασφημία», κατήγγειλε ο Γκενγκ.

Ο θάνατος του Λιου επικρίθηκε από πολλές χώρες οι οποίες είχαν ζητήσει από το Πεκίνο να τον αφήσει ελεύθερο προκειμένου να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις αυτές, ο Γκενγκ επεσήμανε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε σε «κάποιες χώρες», μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, που έκαναν «ανεύθυνες δηλώσεις» για τον θάνατο του αντιφρονούντα, καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ καλούν την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη χήρα του αντιφρονούντα, την ποιήτρια Λιου Σια που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010, ο Γκενγκ επεσήμανε ότι δεν θα σχολιάσει την ενδεχόμενη αναχώρησή της για το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ