13 Ιουνίου 2017 ♦ Μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις με προτροπή του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Αυτή τη φορά, η αφορμή της μεταξύ τους έντασης υπήρξαν οι συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι που έγιναν σε αρκετές πόλεις. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τη Μόσχα να αφήσει ελεύθερους τους «ειρηνικούς διαδηλωτές», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε ότι συνέλαβε τους «προβοκάτορες» που έθεσαν σε κίνδυνο την παρουσία εκείνων που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής «Ημέρα της Ρωσίας», θεωρώντας προφανώς μια τέτοια παραίνεση ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας τη στιγμή μάλιστα που δέχεται συνεχείς επικρίσεις από την Ουάσιγκτον για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε με τρόπο κατηγορηματικό στις παραινέσεις της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με το ζήτημα όταν τίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο» και πως «αυτό δεν είναι το είδος των παραινέσεων τις οποίες θα εισακούσουμε». Διευκρίνισε δε, ότι ενώ οι διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις της Ρωσίας έγιναν ειρηνικά, σε άλλες, μεταξύ των οποίων και στη Μόσχα, έγιναν προβοκάτσιες. Τόνισε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί επικίνδυνες τις διαδηλώσεις στις οποίες οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από τις προκλήσεις. «Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, όταν ο κόσμος εκφράζει τις απόψεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι αστυνομικές αρχές παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν άτομα, όπως οι προβοκάτορες», καθώς οι προβοκάτσιες συνιστούν κίνδυνο για τους άλλους, όπως έγινε «χθες όταν δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στην εθνική εορτή».

Ενώ όμως το Κρεμλίνο διευκρίνιζε τη στάση του έναντι της Ουάσιγκτον, ο ρωσικός τύπος δεν έπαψε να σχολιάζει τα χθεσινά γεγονότα. Η οικονομική φιλελεύθερη εφημερίδα των επιχειρηματικών κύκλων «Βέντομοστι», έγραφε, για παράδειγμα, ότι «το ότι ο κόσμος συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, περιλαμβανομένων φοιτητών και μαθητών, έδειξε ότι, παρότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν κάποιες νέες ιδέες και παρά τον εκφοβισμό που δέχθηκε, είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες». Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και άλλοτε σύμβουλος του Κρεμλίνου Γκλεμπ Παβλόφσκι, εκτιμούσε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 26ης Μαρτίου ήταν μια νίκη του Ναβάλνι, αλλά οι διαδηλώσεις της 12ης Ιουνίου δεν ήταν ούτε ήττα, ούτε νίκη. «Ο ίδιος έδειξε ότι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε, αλλά προς το παρόν οι κινητοποιήσεις δεν είναι επαρκείς. Ο Ναβάλνι συχνά υπερεκτιμά την αριθμητική δύναμη των υποστηρικτών του, οι οποίοι δεν αποτελούν για την ώρα εκλογική δύναμη, αλλά μια συσπείρωση πολιτών που έχουν ανησυχίες». Αλλά και ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ εκτιμούσε στην εφημερίδα RBK ότι «τυπική αφορμή για διαμαρτυρίες δεν υπήρξε αυτή τη φορά», τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα», που ανήκει στον ιδιοκτήτη της βρετανικής Independent και είναι γνωστή για τις αποκαλύψεις που αναδεικνύει κατά καιρούς, μάλιστα δημοσιογράφοι της έχουν δολοφονηθεί γι’ αυτές, εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχει πλέον κίνημα διαμαρτυρίας, υπάρχει ο αγώνας του Ναβάλνι για την εξουσία», κάτι που η ίδια η εφημερίδα δεν θεωρεί κακό.

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις του φιλοκυβερνητικού τύπου. Η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» έγραφε σε άρθρο της ότι «οι απόπειρες μιας ολιγάριθμης αντιπολίτευσης να επιβάλει τη θέλησή της απέτυχαν». Διερωτώμενη εν συνεχεία γιατί ο Ναβάλνι το έκανε αυτό, απαντούσε υποστηρίζοντας ότι προφανώς το έκανε «για να δώσει εικόνα στα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αντιπολίτευση!». Η εφημερίδα «Ιζβέστια» αποκαλεί τον Ναβάλνι «προβοκάτορα», εκτιμώντας παράλληλα ότι «με την εκκωφαντική αποτυχία της δράσης του στη Μόσχα, ο Ναβάλνι έχασε και σχεδόν χάνει την ευκαιρία για να γίνει ο κύριος αντίπαλος (του Πούτν-σ.σ) στις προεδρικές εκλογές». Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μαρτίνοφ στην ίδια εφημερίδα θεωρεί ότι «η σαπουνόπερα με τίτλο ‘Ναβάλνι’ που τόσο καιρό φούσκωνε πηγαίνοντας πέρα δώθε, τελικά έσκασε».

Μ.Μένικος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2