13 Ιουνίου 2017 ♦ Μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις με προτροπή του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Αυτή τη φορά, η αφορμή της μεταξύ τους έντασης υπήρξαν οι συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι που έγιναν σε αρκετές πόλεις. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τη Μόσχα να αφήσει ελεύθερους τους «ειρηνικούς διαδηλωτές», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε ότι συνέλαβε τους «προβοκάτορες» που έθεσαν σε κίνδυνο την παρουσία εκείνων που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής «Ημέρα της Ρωσίας», θεωρώντας προφανώς μια τέτοια παραίνεση ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας τη στιγμή μάλιστα που δέχεται συνεχείς επικρίσεις από την Ουάσιγκτον για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε με τρόπο κατηγορηματικό στις παραινέσεις της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με το ζήτημα όταν τίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο» και πως «αυτό δεν είναι το είδος των παραινέσεων τις οποίες θα εισακούσουμε». Διευκρίνισε δε, ότι ενώ οι διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις της Ρωσίας έγιναν ειρηνικά, σε άλλες, μεταξύ των οποίων και στη Μόσχα, έγιναν προβοκάτσιες. Τόνισε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί επικίνδυνες τις διαδηλώσεις στις οποίες οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από τις προκλήσεις. «Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, όταν ο κόσμος εκφράζει τις απόψεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι αστυνομικές αρχές παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν άτομα, όπως οι προβοκάτορες», καθώς οι προβοκάτσιες συνιστούν κίνδυνο για τους άλλους, όπως έγινε «χθες όταν δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στην εθνική εορτή».

Ενώ όμως το Κρεμλίνο διευκρίνιζε τη στάση του έναντι της Ουάσιγκτον, ο ρωσικός τύπος δεν έπαψε να σχολιάζει τα χθεσινά γεγονότα. Η οικονομική φιλελεύθερη εφημερίδα των επιχειρηματικών κύκλων «Βέντομοστι», έγραφε, για παράδειγμα, ότι «το ότι ο κόσμος συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, περιλαμβανομένων φοιτητών και μαθητών, έδειξε ότι, παρότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν κάποιες νέες ιδέες και παρά τον εκφοβισμό που δέχθηκε, είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες». Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και άλλοτε σύμβουλος του Κρεμλίνου Γκλεμπ Παβλόφσκι, εκτιμούσε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 26ης Μαρτίου ήταν μια νίκη του Ναβάλνι, αλλά οι διαδηλώσεις της 12ης Ιουνίου δεν ήταν ούτε ήττα, ούτε νίκη. «Ο ίδιος έδειξε ότι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε, αλλά προς το παρόν οι κινητοποιήσεις δεν είναι επαρκείς. Ο Ναβάλνι συχνά υπερεκτιμά την αριθμητική δύναμη των υποστηρικτών του, οι οποίοι δεν αποτελούν για την ώρα εκλογική δύναμη, αλλά μια συσπείρωση πολιτών που έχουν ανησυχίες». Αλλά και ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ εκτιμούσε στην εφημερίδα RBK ότι «τυπική αφορμή για διαμαρτυρίες δεν υπήρξε αυτή τη φορά», τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα», που ανήκει στον ιδιοκτήτη της βρετανικής Independent και είναι γνωστή για τις αποκαλύψεις που αναδεικνύει κατά καιρούς, μάλιστα δημοσιογράφοι της έχουν δολοφονηθεί γι’ αυτές, εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχει πλέον κίνημα διαμαρτυρίας, υπάρχει ο αγώνας του Ναβάλνι για την εξουσία», κάτι που η ίδια η εφημερίδα δεν θεωρεί κακό.

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις του φιλοκυβερνητικού τύπου. Η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» έγραφε σε άρθρο της ότι «οι απόπειρες μιας ολιγάριθμης αντιπολίτευσης να επιβάλει τη θέλησή της απέτυχαν». Διερωτώμενη εν συνεχεία γιατί ο Ναβάλνι το έκανε αυτό, απαντούσε υποστηρίζοντας ότι προφανώς το έκανε «για να δώσει εικόνα στα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αντιπολίτευση!». Η εφημερίδα «Ιζβέστια» αποκαλεί τον Ναβάλνι «προβοκάτορα», εκτιμώντας παράλληλα ότι «με την εκκωφαντική αποτυχία της δράσης του στη Μόσχα, ο Ναβάλνι έχασε και σχεδόν χάνει την ευκαιρία για να γίνει ο κύριος αντίπαλος (του Πούτν-σ.σ) στις προεδρικές εκλογές». Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μαρτίνοφ στην ίδια εφημερίδα θεωρεί ότι «η σαπουνόπερα με τίτλο ‘Ναβάλνι’ που τόσο καιρό φούσκωνε πηγαίνοντας πέρα δώθε, τελικά έσκασε».

Μ.Μένικος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1