6 Ιουνίου 2017 ♦ Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει να βλάψει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, εταίρο του Βερολίνου στο NATO, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετακίνησης των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία, καθώς όπως σημείωσε δεν θέλει η διμερής διένεξη να ωθήσει την Άγκυρα να αποκαταστήσει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να μην κλιμακώσει την ένταση καθώς το γερμανικό απόσπασμα θα αποχωρεί από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάτι που αποφασίστηκε σε αντίδραση για την απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των γερμανών κοινοβουλευτικών στα στρατεύματα.

«Πάνω απ' όλα, πρέπει να οργανώσουμε την απόσυρση αυτή κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει διπλωματία της ντουντούκας, να μην ανταλλάσσουμε προσβολές», είπε ο Γκάμπριελ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως συμφώνησαν με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και με τον υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Διευκρίνισε πως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επιδεινώθηκαν ραγδαία όταν διεξαγόταν η εκστρατεία για το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, τη 16η Απριλίου, που μετέτρεψε το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό κι έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευρείες εξουσίες.

Το Βερολίνο, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, δεν επέτρεψε σε μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να κάνουν ομιλίες σε συγκεντρώσεις τούρκων μεταναστών στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα. Η Άγκυρα αντέδρασε κατηγορώντας το Βερολίνο για «ναζιστικού τύπου» πρακτικές, εξοργίζοντας τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Τουρκία αναζωπύρωσε τη διμερή διένεξη επιβάλλοντας νέους περιορισμούς στους γερμανούς κοινοβουλευτικούς που ήθελαν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ.

Η γερμανική δύναμη στο Ιντσιρλίκ αποτελεί μέρος μιας αποστολής αναγνώρισης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, το υπουργείο Άμυνας έχει συμπεράνει ότι πλέον είναι πιο λογικό από επιχειρησιακή και επημελητειακή άποψη να μεταφερθούν τα γερμανικά Tornado στην Ιορδανία.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να βάλουμε την Τουρκία στη γωνία (...) δεν θέλουμε να την ωθήσουμε προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Δεν πρόκειται για «κάτι ασήμαντο, αλλά αφορά περισσότερα από το Ιντσιρλίκ, αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, Μόσχα και Τεχεράνη συμφώνησαν σε σχέδια για να αποκλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Συρία, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό στον εναέριο χώρο της Συρίας, κοντά στα σύνορα, το 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες μετά την συνάντηση που είχε με τον Γκάμπριελ στην Άγκυρα ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα, αλλά το εμπόριο και οι επενδύσεις συνεχίζονται.

«Μιλήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό, ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν για να αυξηθούν οι επαφές των δυο χωρών και να διαλυθεί αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο έχει εκφράσει δημόσια ανησυχίες για τους διωγμούς που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί ή καθαιρεθεί από τις θέσεις τους και 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκες.

«Η Τουρκία θέλει μια διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης. Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι γι' αυτό (...) αλλά και εκείνη θα πρέπει να κάνει επίσης κινήσεις», δήλωσε ακόμη ο Γκάμπριελ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των κανόνων του κράτους του δικαίου.

Η Γερμανία άσκησε εξάλλου πιέσεις για την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο και κατηγορείται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2