22 Μαϊου 2017 ♦ Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι -ένας άνθρωπος το δευτερόλεπτο- εκτοπίστηκαν στη χώρα τους το 2016 λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, και οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν εκτός εάν οι υποκείμενοι λόγοι, όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική αναταραχή, αντιμετωπιστούν, ανέφερε σήμερα μια οργάνωση βοήθειας.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC), που είναι τμήμα του Norwegian Refugee Council (Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων).

Άλλα 24 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Ασία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταβούν σε άλλη περιοχή της χώρας λόγω φυσικής καταστροφής, όπως είναι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ανέφερε το IDMC σε έκθεσή του.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες, που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) παραμένουν στη χώρα τους και δεν μπορούν να διεκδικήσουν διεθνή προστασία, σημειώνει το IDMC.

Για τον λόγο αυτόν, το θέμα των IDPs παραβλέπεται συχνά έως ότου οι ανθρωπιστικές κρίσεις ξεχυθούν πέρα από τα σύνορα, δήλωσε η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάντρα Μπίλακ.

«Μπορεί εύκολα να βρεθεί εκτός ατζέντας λόγω του ότι οι εθνικές κυβερνήσεις σε μερικές περιπτώσεις δεν θέλουν να το παραδεχθούν και οπωσδήποτε δεν θέλουν κανείς απέξω να αρχίσει να ερευνά τις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Το 2016, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν λόγω συγκρούσεων καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με 922.000 να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από ανθρώπους από τη Συρία (824.000) και από το Ιράκ (659.000).

Όμως οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τις συγκρούσεις, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από τις Φιλιππίνες με σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους και την Ινδία με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.

Η Μπίλακ δήλωσε πως οι διαμορφωτές πολιτικής χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες του εκτοπισμού και να επικεντρώσουν περισσότερο την προσοχή τους στους εσωτερικά εκτοπισμένους, καθώς μπορεί να διαφύγουν σε άλλες χώρες αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

«Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται για μακρές χρονικές περιόδους και αντιμετωπίζουν τεράστιες απειλές στην καθημερινή προστασία και ασφάλειά τους θα χρειαστεί τελικά να ζητήσουν προστασία αλλού, αν δεν την έχουν στη χώρα τους», είπε.

Εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου, είπε η Μπίλακ, αλλά μόλις το 2014 και το 2015 άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς, προκαλώντας τη μεγαλύτερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν δαπανώνται αρκετά χρήματα για την αποτροπή, ενώ πολύ περισσότερα δαπανώνται για τα συμπτώματα αυτών των κρίσεων», είπε.

«Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, θα προκαλέσει στο μέλλον πιο ακραία καιρικά φαινόμενα… τα οποία θα ασκήσουν πίεση στους πόρους, που θα οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις και θα συνεισφέρουν σε αυτό τον φαύλο κύκλο των εκτοπισμών», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2