22 Μαϊου 2017 ♦ Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι -ένας άνθρωπος το δευτερόλεπτο- εκτοπίστηκαν στη χώρα τους το 2016 λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, και οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν εκτός εάν οι υποκείμενοι λόγοι, όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική αναταραχή, αντιμετωπιστούν, ανέφερε σήμερα μια οργάνωση βοήθειας.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC), που είναι τμήμα του Norwegian Refugee Council (Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων).

Άλλα 24 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Ασία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταβούν σε άλλη περιοχή της χώρας λόγω φυσικής καταστροφής, όπως είναι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ανέφερε το IDMC σε έκθεσή του.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες, που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) παραμένουν στη χώρα τους και δεν μπορούν να διεκδικήσουν διεθνή προστασία, σημειώνει το IDMC.

Για τον λόγο αυτόν, το θέμα των IDPs παραβλέπεται συχνά έως ότου οι ανθρωπιστικές κρίσεις ξεχυθούν πέρα από τα σύνορα, δήλωσε η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάντρα Μπίλακ.

«Μπορεί εύκολα να βρεθεί εκτός ατζέντας λόγω του ότι οι εθνικές κυβερνήσεις σε μερικές περιπτώσεις δεν θέλουν να το παραδεχθούν και οπωσδήποτε δεν θέλουν κανείς απέξω να αρχίσει να ερευνά τις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Το 2016, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν λόγω συγκρούσεων καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με 922.000 να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από ανθρώπους από τη Συρία (824.000) και από το Ιράκ (659.000).

Όμως οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τις συγκρούσεις, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από τις Φιλιππίνες με σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους και την Ινδία με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.

Η Μπίλακ δήλωσε πως οι διαμορφωτές πολιτικής χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες του εκτοπισμού και να επικεντρώσουν περισσότερο την προσοχή τους στους εσωτερικά εκτοπισμένους, καθώς μπορεί να διαφύγουν σε άλλες χώρες αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

«Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται για μακρές χρονικές περιόδους και αντιμετωπίζουν τεράστιες απειλές στην καθημερινή προστασία και ασφάλειά τους θα χρειαστεί τελικά να ζητήσουν προστασία αλλού, αν δεν την έχουν στη χώρα τους», είπε.

Εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου, είπε η Μπίλακ, αλλά μόλις το 2014 και το 2015 άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς, προκαλώντας τη μεγαλύτερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν δαπανώνται αρκετά χρήματα για την αποτροπή, ενώ πολύ περισσότερα δαπανώνται για τα συμπτώματα αυτών των κρίσεων», είπε.

«Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, θα προκαλέσει στο μέλλον πιο ακραία καιρικά φαινόμενα… τα οποία θα ασκήσουν πίεση στους πόρους, που θα οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις και θα συνεισφέρουν σε αυτό τον φαύλο κύκλο των εκτοπισμών», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2