22 Μαϊου 2017 ♦  Ο συνασπισμός των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στο Ιράν κέρδισε τον έλεγχο πολλών πόλεων, μεταξύ τους και της Τεχεράνης, στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή παράλληλα με τις προεδρικές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί, ο οποίος κέρδισε δεύτερη θητεία.

Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, η Μασχάντ και η Ισφαχάν, όπως και η Σιράζ και η Γιαζντ, η Καράτζ και η Ζαχεντάν, πλέον ελέγχονται πλήρως ή σχεδόν πλήρως από τους μεταρρυθμιστές.

Οι συντηρητικοί ήταν πρώτη δύναμη στην Τεχεράνη τα τελευταία 14 χρόνια με τον δήμαρχο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Παράλληλα οι γυναίκες ενίσχυσαν την παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια πολλών πόλεων, φτάνοντας τις έξι σε σύνολο 21 συμβούλων στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, στην αγροτική και παραδοσιακή επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν εξελέγησαν 415 γυναίκες στα δημοτικά συμβούλια πόλεων και χωριών, έναντι 185 που ήταν μέχρι τώρα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που δίνει μεγαλύτερη σημασία «στη θέση των γυναικών», τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Αλί Οσάτ Χασεμί.

Μάλιστα σε αυτή την επαρχία, που διαθέτει μια ισχυρή σουνιτική κοινότητα, ο Ροχανί κέρδισε το 75% των ψήφων, έναντι 57% σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ