Τόμας ντε Μεζιέρ

2 Μαϊου 2017 ♦  Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προκάλεσε σάλο, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αποδεχθούν την «κυρίαρχη κουλτούρα» στη Γερμανία, η οποία συμπεριλαμβάνει τις χειραψίες, την απόρριψη των κεφαλομάντηλων που καλύπτουν ολόκληρα τα πρόσωπα των γυναικών, ή την κατανόηση της βαρύνουσας σημασίας του Μπαχ και του Γκέτε.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δέκα θέσεις για τον γερμανικό πολιτισμό και την κουλτούρα, στις οποίες ο Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η ενσωμάτωση του ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η Γερμανία από το 2015 θα απασχολήσει έντονα την προεκλογική εκστρατεία.

Η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η δημοφιλία της οποίας επλήγη από την πολιτική ανοικτών θυρών που εφάρμοσε αρχικά, αναμένεται να κερδίσει τέταρτη θητεία στο αξίωμα, όμως το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανέβασαν το ποσοστό τους κατά οκτώ ως δέκα μονάδες αφότου αναδείχθηκε ο νέος τους ηγέτης τον Ιανουάριο.

Ακόμη και ορισμένοι συντηρητικοί επέκριναν τον ντε Μεζιέρ διότι έγραψε «δίνουμε μεγάλη αξία σε ορισμένα κοινωνικά έθιμα (...) καθώς αποτελούν έκφραση μιας ορισμένης συμπεριφοράς. (...) Είμαστε μια ανοικτή κοινωνία. Δείχνουμε το πρόσωπό μας. Δεν είμαστε (σ.σ. υποστηρίζουμε να φοριέται) η μπούρκα».
Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, αποστασιοποιήθηκε από τις θέσεις του ντε Μεζιέρ, δήλωσε πως η ιδέα της «κυρίαρχης κουλτούρας» είναι προβληματική: οι γερμανικές αξίες, εξήγησε, περιγράφονται στο Σύνταγμα.

«Νομίζω ότι (η τοποθέτηση) εγείρει ζήτημα για το εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη να τίθενται υποχρεωτικοί κανόνες και το πώς μια "κυρίαρχη κουλτούρα" μπορεί να ταιριάξει με τις διάφορες κουλτούρες που έχουμε στη Γερμανία», σημείωσε ο Πόλεντς μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Το ζήτημα είναι λεπτό για πολλούς Γερμανούς, καθώς ανησυχούν πως, με δεδομένο το ναζιστικό παρελθόν, η «κυρίαρχη κουλτούρα» υπάρχει κίνδυνος να πάρει λάθος κατεύθυνση, προς τον εθνικισμό και την καταστολή.
Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως οι θέσεις του ντε Μεζιέρ αποτελούν «μια φτηνή προσπάθεια να δοθεί ώθηση στους συντηρητικούς» και να υιοθετηθούν θέσεις «της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς».

Αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ποσοστό της οποίας υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις έπειτα από τη μεγάλη αύξησή του πέρυσι εξαιτίας των φόβων που προκάλεσε η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, επίσης επέκρινε τις θέσεις του ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για ένα προεκλογικό τέχνασμα.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ την τελευταία δεκαετία έχει αναφερθεί εκτενώς στα προβλήματα της ενσωμάτωσης των περίπου 3 εκατομμυρίων μεταναστών με τουρκικές ρίζες στη Γερμανία. Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον αιτούντων άσυλο, το 35% εκ των οποίων είναι πολίτες της Συρίας, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ενέτεινε τον σχετικό διάλογο.

Η Μέρκελ προκάλεσε οργή σε πολλούς στο κόμμα της το 2015, όταν είχε πει ότι το ισλάμ ανήκει στη Γερμανία, αλλά τώρα κάνει μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες, τασσόμενη υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας «όπου είναι νομικά εφικτό», εννοώντας προφανώς τους δημόσιους χώρους.

Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν νόμο που απαγορεύει στις δημόσιες υπαλλήλους, στις δικαστίνες και στις γυναίκες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να φορούν μπούρκα εν ώρα καθήκοντος.

Οι θέσεις του Τόμας ντε Μεζιέρ, στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζεται το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ, να ανεγείρονται ναοί που ταιριάζουν με το «περιβάλλον» της Γερμανίας και η ανάγκη να είναι κανείς «φωτισμένος πατριώτης», ικανοποίησαν εμφανώς πάντως ορισμένους από τους συντηρητικούς.

«Ο διάλογος για την κυρίαρχη κουλτούρα έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Αντρέας Σόιερ, στέλεχος των βαυαρών συντηρητικών (CSU).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: Von MC1 Chad J. McNeeleyderivative work: MagentaGreen - Diese Datei wurde von diesem Werk abgeleitet  120216-D-TT977-152.jpg: , Gemeinfrei, Link