Μαρουάν Μπαργούτι

24 Απριλίου 2017 ♦  Η κατάσταση της υγείας του παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι έχει επιδεινωθεί «επικίνδυνα», ενημέρωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο μια παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση, στην όγδοη ημέρα μιας απεργίας πείνας στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από χίλιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.

Αφότου άρχισε αυτή η κινητοποίηση, τη 17η Απριλίου, αξιωματούχοι και παρατηρητές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης» σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας—ή πολύ περισσότερο σε περίπτωση θανάτου—του Μπαργούτι, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε αυτή η απεργία πείνας.
Ορισμένοι λένε ότι επαπειλείται νέα Ιντιφάντα, όπως αποκαλούνται οι ξεσηκωμοί των Παλαιστίνιων εναντίον της ισραηλινής κατοχής, σε περίπτωση θανάτου ή θανάτων μεταξύ των απεργών πείνας.

Παρά αυτή την «επικίνδυνη εξέλιξη», ο Μαρουάν Μπαργούτι, 57 ετών—ένας από τους πιο γνωστούς παλαιστίνιους ηγέτες αφού ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα—που έχει καταδικαστεί από τις ισραηλινές αρχές επανειλημμένα σε ισόβια, «αρνείται κάθε φροντίδα» από τους γιατρούς των φυλακών, δήλωσε η Αμανί Σαραχνέχ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φυλακισμένων, μιας ΜΚΟ η οποία δραστηριοποιείται για το ζήτημα των 6.500 Παλαιστίνιων που βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Εκπρόσωπος της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι «καμιά επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του δεν διαπιστώθηκε» μέχρι τώρα. «Αν ο Μπαργούτι νιώθει άσχημα, δεν έχει παρά να τραφεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλοι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, οι οποίοι δεν δέχονται από τη 17η Απριλίου παρά μόνο νερό και αλάτι, υφίστανται «τις επικίνδυνες συνέπειες» της απεργίας πείνας, είπε ακόμα.

Η διεύθυνση της ισραηλινής φυλακής όπου μετήχθη και ετέθη σε απομόνωση ο Μπαργούτι από τις πρώτες ώρες της απεργίας πείνας πίεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις και επιφόρτισε επίσης άλλους φυλακισμένους να τον πείσουν, αλλά μάταια, σημείωσε ο Σύλλογος.

Ο Μπαργούτι, σκληρός αντίπαλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στους κόλπους της παράταξής τους, της Φάταχ, άρχισε αυτό το μπραντεφέρ με τις ισραηλινές αρχές αλλά δεν έχει καταφέρει να γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις εκτός των τειχών των φυλακών. Υπήρξαν κάποιες διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, που σε ορισμένες περιπτώσεις αμαυρώθηκαν από συγκρούσεις, πάντως καμιά τους δεν ήταν τόσο ογκώδης.
Μολαταύτα, διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πληροφοριών, «η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο εάν η απεργία συνεχιστεί και εάν οι απεργοί αρχίσουν να διακομίζονται σε νοσοκομεία». Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς και ξένες πρωτεύουσες ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης», συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένας πρώην υπουργός της Χαμάς, ο Ουάσφι Καμπάχα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την τέταρτη ημέρα της απεργίας πείνας, ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένα μήνυμα το οποίο, κατά τον ίδιο, του εμπιστεύθηκε ο Μαρουάν Μπαργούτι: υπογράμμισε «ότι η απεργία πείνας έχει στόχο πιο ανθρώπινες, πιο δίκαιες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ