24 Απριλίου 2017 ♦  Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένας από τους παρατηρητές της, ένας Αμερικανός, σκοτώθηκε από την έκρηξη νάρκης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για περιστατικό, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητήσουν αύριο ο Λαμπέρτο Ζανιέρ, γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα που θρηνεί η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια που είναι παρούσα στην περιοχή αυτή, όπου είναι αρμόδια να διασφαλίζει για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

«Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους της περιπολίας του ΟΑΣΕ, ενός Αμερικανού πολίτη», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού στην Ουκρανία Αλεξάντερ Χαγκ από το Κίεβο.

Δύο ακόμη παρατηρητές, ένας Γερμανός και ένας Τσέχος, τραυματίστηκαν από την έκρηξη της νάρκης αυτής και νοσηλεύονται, διευκρίνισε ο Χαγκ. Τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν μόλις ενημερωθούν οικογένειές τους, εξήγησε ο ΟΑΣΕ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή μας», τόνισε ο Χαγκ.

Την ώρα της έκρηξης δεν σημειώνονταν συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, χάρη στην προσωρινή εκεχειρία που εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου ανάμεσα στους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο.

Η περίπολος του ΟΑΣΕ έπεσε σε μια νάρκη κοντά στο χωριό Πριχίμπ στην επαρχία Λουχάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών.

«Η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να καταστρέψει ένα θωρακισμένο όχημα», σχολίασε ένας αξιωματούχος του οργανισμού στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι όλα τα οχήματα της αποστολής είναι θωρακισμένα.

Σε ανακοίνωσή τους οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ επεσήμαναν ότι η περίπολος του ΟΑΣΕ «βγήκε από τον κεντρικό δρόμο και κυκλοφορούσε σε δευτερεύοντες δρόμους, κάτι που δεν προβλέπεται στην αποστολή του».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία παραμένουν «εμπόδιο» στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν επίσης «την ανάγκη για όλες τις πλευρές, και κυρίως τις αυτονομιστικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση της Ρωσίας, να εφαρμόσουν αμέσως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Επίσης η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Μόσχα να ασκήσει «την επιρροή της στους αυτονομιστές ώστε να επιτραπεί στον ΟΑΣΕ να διεξαγάγει μια πλήρη, ενδελεχή και διαφανή έρευνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ