24 Απριλίου 2017 ♦  Μιλώντας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο θεώρησε εξ ολοκλήρου υπεύθυνο Πεκίνο για τα προβλήματα που προκαλούν οι εισαγωγές φθηνού κινεζικού χάλυβα στους αντίστοιχους τομείς παραγωγής των ΗΠΑ, της Ινδίας, αλλά και της Ιαπωνίας.

Η δήλωση του Ιάπωνα αξιωματούχου έγινε μετά την εμπορική έρευνα που διέταξε ο πρόεδρος Τραμπ για τις εισαγωγές φθηνού χάλυβα από τον Κίνα, αλλά κι άλλες χώρες στην αμερικανική αγορά, με συνέπεια την αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

Η Κίνα εξήγαγε άμεσα στις ΗΠΑ 620.000 τόνους χάλυβα το 2016, έναντι συνολικής παραγωγής 800 εκατομμυρίων τόνων που παράγει ετησίως. Η κινεζική παραγωγή χάλυβα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας 5,75 εκατομμύρια τόνους τον Φεβρουάριο, για ν' ανακάμψουν στα 7,56 εκατομμύρια τόνους τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι κινήσεις του Τραμπ κατά της Κίνας και το ενδεχόμενο εμπορικών αντιποίνων από το Πεκίνο, προκαλούν ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών αγροτών, που φοβούνται ότι θα βρεθούν στη μέση, πληρώνοντας το οικονομικό κόστος της εμπορικής σύγκρουσης.

“Ο Τραμπ θα κάνει ότι είναι καλύτερο για την Αμερική, ενώ η Κίνα θα κάνει ότι είναι καλύτερο για τα δικά της, συμφέροντα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεμπέρτο Κόλα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Σιδήρου και Χαλκού στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). “Φαίνεται ότι επιστρέφουμε στην εποχή του εμπορικού προστατευτισμού,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ