Ρεξ Τίλερσον

20 Απριλίου 2017 ♦  Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους προκειμένου να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της. Από την άλλη μεριά, τα κρατικά ΜΜΕ στην Πιονγιάνγκ προειδοποιούν τους Αμερικανούς να “μην παίζουν με τη φωτιά”αφήνοντας να εννοηθεί η ετοιμότητά τους, για ένα “δυναμικό προληπτικό πλήγμα.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή πολιτική γραμμή κατά του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Κίνας και προχωρεί στην ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του, παραβιάζοντας τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει με καταστροφή τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιθετική ρητορική της, παρά την αποτυχημένη πυραυλικής εκτόξευση που επιχείρησε το πρωί της περασμένης Κυριακής μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για τον εορτασμό της Ημέρας του Ήλιου.

“Εξετάζουμε τη συνολική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη Βόρεια Κορέα υπό τη διάσταση και της τρομοκρατικής απειλής αναζητώντας όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κλιμακώσουμε την άσκηση πίεσης, προκειμένου να την αναγκάσουμε να συνομιλήσει μαζί μας. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές, θα διεξαχθούν σε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο από τις προηγούμενες προσπάθειες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που πραγματοποιεί διπλωματική περιοδεία στην Ασία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι “η εποχή της στρατηγικής υπομονής” για την πλευρά των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας έχει τελειώσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των πιέσεων που ασκούνται στην Πιονγιάνγκ. “Η ανοχή σε αυτόν τον δικτάτορα να ασκεί αυτού του είδους την εξουσία δεν είναι αποδεκτή από τα πολιτισμένα κράτη,” δήλωσε ο Ράιαν, αναφερόμενος στον Κιμ.

Ο Ράιν δήλωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών συνεργασίας με την Κίνα, προκειμένου ν' αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαράδεκτο η Βόρεια Κορέα να έχει την τεχνολογική ικανότητα να προκαλέσει πυρηνικό πλήγμα, σε συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνητά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της περιόδου 1950-1953 έληξε με ανακωχή κι όχι με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνκ Γκιο-αν σε σημερινή συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας του κάλεσε τα υπουργεία Άμυνας κι Εθνικής Ασφάλειας, να παραμείνουν σε επιφυλακή. Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα της εγκατάστασης σε νοτιοκορεατικό έδαφος του εξελιγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD έχει εξελιχθεί σε κεντρικό ζήτημα μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων στη χώρα. Αντίθετη με την εγκατάσταση του αναφερόμενου συστήματος είναι η Κίνα, ενώ το THAAD βρέθηκε μεταξύ των κεντρικών θεμάτων της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων. Ο Μουν Τζάε-ιν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δέχτηκε κριτική, καθώς διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές.

Στη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του προέδρου Χουάνκ που έγινε τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε η υλοποίηση των σχεδίων για την εγκατάσταση του THAAD. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον επόμενο πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Από την πλευρά του, το Πεκίνο, υποστηρίζει ότι το ισχυρό ραντάρ που αξιοποιεί το αναφερόμενο αντιπυραυλικό σύστημα αποτελεί απειλή για την κινεζική εθνική ασφάλεια.

Από την μεριά της, η Βόρεια Κορέα έχει απειλήσει με πυρηνικό πυραυλικό πλήγμα τις ΗΠΑ στην περίπτωση που προκληθεί, δηλώνοντας ότι έχει αναπτύξει έναν πύραυλο που μπορεί να πλήξει τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες. Ωστόσο, τόσο αξιωματούχοι, όσο και ειδικοί στην πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία εκφράζουν αμφιβολίες για μια τέτοια δυνατότητα, τουλάχιστον κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιπαρατέθηκαν στον ΟΗΕ αναφορικά με το προσχέδιο απόφασης που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να επικριθεί η αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή. Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ότι η Κίνα είναι σύμφωνη με την αμερικανική πρόταση ψηφίσματος. Ωστόσο, οι αποφάσεις στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνονται ομόφωνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2