The White House

12 Απριλίου 2017 ♦  Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προστατεύσει την κυβέρνηση της Συρίας από τις κατηγορίες για τη χημική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τραμπ, που αντιμετωπίζει επικρίσεις επειδή δεν φαίνεται να διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, τόνισε ότι δεν σχεδιάζει «να επέμβει» στη χώρα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, για να πιέσει τους αντάρτες που σημείωναν προόδους στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία υπερασπίζεται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στις αμερικανικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ευθύνεται ο συριακός στρατός για την επίθεση. Η Μόσχα κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να καλύψουν όσα συνέβησαν εκεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία στηρίζουν την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία συχνά παρουσιάζει πολλές, αντικρουόμενες εκδοχές για την επίθεση της συριακής κυβέρνησης, και για την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, για να σπείρει αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη» και ζήτησε να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία.

«Πρέπει να επιμείνουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική λύση για το συριακό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατηρήσει την ενότητά του στο συριακό ζήτημα. Ελπίζω το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορέσει να μιλήσει με μία φωνή», υπογράμμισε ο Σι.
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για τη χημική επίθεση.

«Δεν φάνηκαν να σοκάρονται. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Προσέφεραν άμεσα υπεράσπιση. Και μετά εμφανίζονται τα στοιχεία και βλέπουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και μαθαίνουμε ακριβώς ποιο ήταν το περιβάλλον. Τότε το συνειδητοποιείς», σημείωσε μιλώντας στο CNN.

Στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών αναφέρουν ότι η χημική επίθεση εξαπολύθηκε με ένα συριακό Su-22 το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σαϊράτ, όπως αναφέρει η έκθεση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Στο τετρασέλιδο έγγραφο ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντικρούσει κάποιους από τους ισχυρισμούς της Μόσχας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση. Αναφέρει ότι συριακά αεροσκάφη βρίσκονταν κοντά στην Χαν Σεϊχούν περίπου 20 λεπτά πριν την επίθεση και έφυγαν λίγη ώρα αργότερα.

«Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το προσωπικό που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας βρισκόταν στη βάση Σαϊράτ στα τέλη Μαρτίου κάνοντας προετοιμασίες για μια επικείμενη επίθεση στη βόρεια Συρία και ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση την ημέρα της επίθεσης», τονίζει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ