12 Απριλίου 2017 ♦  Πριν από τρία χρόνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε το αμερικανικό Πεντάγωνο επιταχύνει τις επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στοχεύοντας στην αποτυχία των εκτοξεύσεων κατά τα πρώτα λεπτά αποχώρησης του πυραύλου, από τη βάση-φορέα του.

Σχεδόν αμέσως, ένας σημαντικός αριθμός πυραύλων της Βόρειας Κορέας εξερράγη στον αέρα, βγήκε εκτός τροχιάς ή διαλύθηκε στον αέρα και μετά έπεσε στη θάλασσα. Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής τονίζουν ότι οι στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις, προσέφεραν μία νέα διάσταση στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, καθυστερώντας για αρκετά χρόνια την ημέρα που η Βόρεια Κορέα θα έχει την πυραυλική ικανότητα ν' απειλήσει αμερικανικές πόλεις με την εκτόξευση πυραύλων που θα μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, σχολιάζει η εφημερίδα “The New York Times.”

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της μεθόδου αυτής υποστηρίζουν ότι πιθανές αστοχίες των ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και διαδικαστικά προβλήματα, μπορούν να θέσουν τους πυραύλους που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα εκτός ελέγχου. Οι ίδιοι, δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Βόρεια Κορέα κατόρθωσε να εκτοξεύσει με επιτυχία τρεις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. Έτσι, σήμερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποστηρίζει ότι η χώρα του βρίσκεται στο “τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας” για τη διεξαγωγή δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων, με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης να μην μπορούν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται για διπλωματική μπλόφα ή για μια ρεαλιστική εξέλιξη στο πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Μία έρευνα σχετικά με την προσπάθεια του Πενταγώνου ν' ανακόψει μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών την προσπάθεια ανάπτυξης του πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας έδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ουσιαστική δυνατότητα πρόκλησης καθυστερήσεων τόσο στο πυρηνικό όσο και στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η έρευνα αυτή, πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει συνεντεύξεων από αξιωματούχους των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, αλλά και από την εξέταση σχετικών αρχείων. Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας “The NewYork Times” οι απειλές από τα δύο προγράμματα της Βόρειας Κορέας είναι τόσο ουσιαστικές κι άμεσες που ο πρόεδρος Ομπάμα, αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο προειδοποίησε τον πρόεδρο Τραμπ, ότι αποτελούν το πιο άμεσο πρόβλημα που θα καλούνταν ν' αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται πιο κοντά σε επιθετικές επιλογές με τη χρήση όπλων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η απειλή της Βόρειας Κορέας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την επιθετική προειδοποίηση του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν την Πρωτοχρονιά, ο Τραμπ έγραψε: “Δε θα συμβεί! Έτσι, όπως κι ο πρόεδρος Ομπάμα προηγούμενα, τώρα ο πρόεδρος Τραμπ ανακαλύπτει ότι το περιθώριο των διαθέσιμων επιλογών του στενεύει.

Ο ίδιος μπορεί να διατάξει την ενίσχυση των ηλεκτρονικών παρεμβολών και της υιοθέτησης εφαρμογών κυβερνοπολέμου από το Πεντάγωνο κατά της Βόρειας Κορέας, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει εγγυημένη αποτελεσματικότητα των μέτρων, όπως συμβαίνει και με αντίστοιχες αμυντικές επιλογές. Μπορεί επίσης να προχωρήσει στην υιοθέτηση πλαισίου διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να “παγώσει” η ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, δεδομένων των συνθηκών που θα διαμορφωθούν, θα απαιτηθεί συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα σε στάδια επιθεωρήσεων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση ή μη των συμφωνηθέντων, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Από την άλλη μεριά, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει την επιλογή να προχωρήσει στο σχεδιασμό πυραυλικών επιθέσεων ακριβείας κατά των πεδίων εκτοξεύσεων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα. Η επιλογή αυτή είχε επίσης εξεταστεί από τον Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η υλοποίηση καταστροφικού πλήγματος έναντι κάθε στόχου. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να δρομολογήσει έναν ουσιαστικό ρόλο της Κίνας στην άσκηση πιέσεων έναν της Βόρειας Κορέας, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει τηρήσει -μέχρι τώρα- επιφυλακτική στάση στην υλοποίηση βημάτων που θα οδηγούσαν στην πτώση του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Οι παραπάνω επιλογές συζητήθηκαν μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ, σε δύο συναντήσει ς του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, η δεύτερη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες. Οι συζητήσεις έγιναν στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων (Situation Room) του Λευκού Οίκου, ενώ θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και στα υψηλόβαθμα στελέχη του εθνικού συμβουλίου. Η απόφαση για την εντατικοποίηση των εφαρμογών κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά του πυραυλικού συστήματος της Βόρειας Κορέας ελήφθη από την Ομπάμα στις αρχές του 2014, μετά τη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ είχαν δαπανήσει κεφάλαια 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εποχή του Αϊζενχάουερ στην ανάπτυξη παραδοσιακών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, χωρίς να προστατεύεται επαρκώς ο γεωγραφικός χώρος των ΗΠΑ. Οι πτητικές δοκιμές των συστημάτων αντιπυραυλικής κρούσης στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια είχαν ποσοστό αποτυχίας 56% με σχεδόν τέλειες καιρικές συνθήκες. Σε ιδιωτικό επίπεδο, οι ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιδόσεις του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ θα είναι ακόμη χαμηλότερες σε συνθήκες πραγματικών πολεμικών συγκρούσεων.
Έτσι, η πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναζήτησε νέους τρόπους καταστροφής των πυραύλων, μέσω τεχνολογικά εξελιγμένων ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά τη φάση της εκτόξευσης τους, ενώ ελάχιστα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί σε ειδικές ακροάσεις του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η κατάσταση με το πυραυλικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας είναι πολύπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλαπλές περιοχές εκτοξεύσεων, ενώ γίνεται και χρήση φορητών εκτοξευτήρων, με την υλοποίηση τακτικών παραπλάνησης για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ δεχτεί επιθετικό πλήγμα.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον για την πραγματοποίηση πιθανής επιθετικής ενέργειας κατά της Βόρειας Κορέας θα πρέπει συνυπολογιστούν αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την άποψη αναλυτών στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η Βόρεια Κορέα δεν έχασε την ευκαιρία να συνταχθεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ το Ιράν εξέφρασε την υποστήριξή του στη Συρία, αλλά και τη Ρωσία. Έτσι, οποιαδήποτε επιλογή του προέδρου Τραμπ για την εξουδετέρωση της πυραυλικής απειλής βαλλιστικού τύπου της Νότιας Κορέας θα έχει γεωπολιτικές επιδράσεις, μέσω του ρυθμιστικού ρόλου που καλείται να παίξει το Πεκίνο.

Οι επιλογές και οι προβληματισμού υπάρχουν και διατυπώνονται στην Ουάσιγκτον, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον βρίσκεται από χθες στη Μόσχα προκειμένου να έχει κύκλο διαβουλεύσεων στο Κρεμλίνο, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνει τελικά δεκτός από τον πρόεδρο Πούτιν.

Πηγή: The New York Times - ΑΠΕ-ΜΠΕ