3 Απριλίου 2017 ♦  Η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις ΗΠΑ, είναι «κεφαλαιώδης» για το μέλλον των διμερών σχέσεων, συμφώνησαν χθες Κυριακή οι δύο χώρες, έπειτα από έντονες δηλώσεις που έκανε το σαββατοκύριακο ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο σύμβουλος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, ο αληθινός αρχηγός της κινεζικής διπλωματίας (βρίσκεται πάνω ακόμη και από τον υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι) είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, διευκρίνισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, που είχε στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν με πολύ παρόμοιες διατυπώσεις τα ζητήματα αυτής της πρώτης σινοαμερικανικής συνάντησης κορυφής της περιόδου Τραμπ.

«Βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τα δύο μέρη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ασία και στον κόσμο», υπογράμμισε ο Γιανγκ σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

«Η συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τίλερσον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον «δεν φείδεται προσπαθειών για την προετοιμασία» της συνάντησης αυτής.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή την πολυτελή έπαυλη του αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Η συνάντησή τους φέρεται ότι θα καταδείξει την προσέγγιση μεταξύ των δύο δυνάμεων με φόντο την πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

Όμως μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης αυτής της συνόδου, την περασμένη Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε στο Twitter ότι αναμένει μια «πολύ δύσκολη» συνομιλία με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους. «Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα (...) και απώλειες θέσεων απασχόλησης», επέμεινε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξετασθούν «εναλλακτικές επιλογές» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ προχώρησε μάλιστα περισσότερο ζητώντας την Παρασκευή από την κυβέρνησή του να καταρτίσει έναν κατάλογο με τις χώρες εξαγωγούς που «κλέβουν» με τους ισχύοντες κανονισμούς, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «για να μπει ένα τέλος στις καταχρήσεις».

Οι διατυπώσεις αυτές φαίνεται να έχουν στόχο την Κίνα. Ο Τραμπ έκανε τη χώρα αυτή φόβητρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι είναι «πρωταθλητής της χειραγώγησης του νομίσματός του» για να ευνοεί τις εξαγωγές --κάτι που το κινεζικό καθεστώς αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Τέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να «τακτοποιήσει» μόνος του το πρόβλημα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. Η δήλωση αυτή έγινε ενώ η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ανοικτά την ανεπάρκεια των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί από το Πεκίνο εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, παρά τη διακοπή των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ