30 Μαρτίου 2017 ♦  Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η διεθνής οικονομική συνεργασία με σκοπό την αξιοποίηση της Αρκτικής

, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της δεύτερη ημέρας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην ρωσική πόλη Αρχάγγελσκ με θέμα «Η Αρκτική είναι περιοχή διαλόγου», στις εργασίες του οποίου πήρε μέρος ο ρώσος πρόεδρος.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στα θέματα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα στο πολυσυζητημένο θέμα των της «ρωσικής παρέμβασης» στις αμερικανικές εκλογές. Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε αν η Ρωσία παρενέβη όντως, απάντησε, χρησιμοποιώντας μια φράση που ο ίδιος απέδωσε λανθασμένα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν: "Διαβάστε τα χείλη μου, ΝΟ!". Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όταν είχε ρωτηθεί αν θα αυξήσει τους φόρους.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης ανοησίες τα «περί κατασκοπευτικής δράσης» και υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές με την αμερικανική πολιτική ελίτ, επιχειρηματίες, γερουσιαστές και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου συνιστούν μια «διεθνή διπλωματική πρακτική». Χαρακτήρισε ως «ανεύθυνες» τις προσπάθειες που γίνονται να διαρραγούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του αμερικανικού λαού. Είπε επίσης ότι οι επιθέσεις που γίνονται κατά της Ρωσίας στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της μια εσωτερικής πολιτικής διαμάχης που διαδραματίζεται στην Ουάσιγκτον και πως «η Ρωσία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως μια μεγάλη δύναμη με την οποία θέλει να οικοδομήσει φιλικές σχέσεις, και όλα τα υπόλοιπα είναι ψέμα και επινοήσεις». Απευθυνόμενος μάλιστα προς το ακροατήριο διερωτήθηκε «Τι θέλουμε λοιπόν; Γενικά να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε μηδενικό σημείο».

Ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ακόμη πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό όπως είπε από την αμερικανική πλευρά, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρέξ Τίλλερσον, εφόσον έρθει στην Μόσχα (όπως ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Τεφτ –σ.σ), για να συζητήσει μαζί του το θέμα της τρομοκρατίας. Εξήρε μάλιστα την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, διευκρινίζοντας πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχουν κοινά σημεία και πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον τομέα αυτό με τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε μάλιστα την συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία, η οποία όπως είπε «αναπτύσσεται και ενισχύεται», ως θετικό σημάδι. Είπε μάλιστα ότι η Ρωσία επανειλημμένα πρότεινε στις ΗΠΑ συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, αλλά η Ουάσιγκτον δεν απαντά στις προτάσεις αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν επιβλαβείς και για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρώπης.

Ωστόσο παρότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε ‘μηδενικό επίπεδο’, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην Αρκτική, όπως και ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις για την αξιοποίηση της περιοχής της Αρκτικής, που προέρχονται και από άλλες χώρες εκτός περιοχή του Αρκτικού κύκλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στην στρατιωτική του δραστηριότητα, είπε ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του ρωσικού στρατού, και πως όσο λέγονται περί επιθετικότητας της Ρωσίας είναι «για το θεαθήναι». Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επίλυση διαφόρων διενέξεων ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της ουκρανικής.

Στη παρέμβαση του ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρθηκε και στα ζητήματα αξιοποίησης της Αρκτικής, της διεθνούς συνεργασίας στην Αρκτική, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής. Αναφερόμενος μάλιστα στο τελευταίο αυτό θέμα είπε ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας έχει αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα» ενώ ότι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Αλάσκα, έχει παγκόσμιο χαρακτήρα», υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα αντιπυραυλική άμυνα ς που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκεί, δεν συνιστούν απλά ένα αμυντικό σύστημα, «αλλά μέρος του πυρηνικού τους οπλοστασίου που μεταφέρθηκε στην περιφέρεια».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να αναφερθεί και στο επίμαχο θέμα των τελευταίων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαρτίου στην Ρωσία και είχαν ως σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Κι εγώ είμαι κατά της διαφθοράς» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο και να χρησιμοποιούν τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στις πολιτικές τους εκστρατείες.


Μ. Μένικος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Νέα μεταφορά τεράστιας ποσότητας bitcoin!

  Νέα μεταφορά τεράστιας ποσότητας bitcoin!

  2 Μαρτίου 2021 ♦ Η μεγαλύτερη μεταφορά bitcoin που πραγματοποιήθηκε ποτέ,

  Read More
 • Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά την λειτουργία τμήματος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων

  Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά την λειτουργία τμήματος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων

  2 Μαρτίου 2021 ♦ Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά να ανοίξει

  Read More
 • Ο αστέρας του Shark Tank's*, Kevin O'Leary, αλλάζει άποψη και από πολέμιος του bitcoin, αρχίζει να επενδύει σε αυτό

  Ο αστέρας του Shark Tank's*, Kevin O'Leary, αλλάζει άποψη και από πολέμιος του bitcoin, αρχίζει να επενδύει σε αυτό

  1 Μαρτίου 2021 ♦ Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έργο

  Read More
 • Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  28 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ και πρώην

  Read More
 • Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Μια 177χρονη ελβετική τράπεζα εισήγαγε τη διαπραγμάτευση

  Read More
 • Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Στρατοδικείο επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 και 9

  Read More
 • 13.000 bitcoin έφυγαν από την Coinbase. Τι γίνεται με τους θεσμικούς επενδυτές;

  13.000 bitcoin έφυγαν από την Coinbase. Τι γίνεται με τους θεσμικούς επενδυτές;

  25 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να

  Read More
 • Η Ταϊλάνδη μπαίνει στο γαϊτανάκι του σκληρότερου ελέγχου των επενδυτών BTC. Ποιός έχει σειρά μετά;

  Η Ταϊλάνδη μπαίνει στο γαϊτανάκι του σκληρότερου ελέγχου των επενδυτών BTC. Ποιός έχει σειρά μετά;

  25 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Η Ταϊλάνδη επιδιώκει να εισαγάγει ένα νέο

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2