Sanya

28 Μαρτίου 2017 ♦  Η Κίνα αναμένεται να δει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών φέτος λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής των Κινέζων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Κίνα είναι η πρώτη ανάμεσα στις αναδυόμενες χώρες σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών τους επόμενους έξι μήνες, ενώ η μέση καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο 64%, συγκριτικά με μόνο 49% στην προηγούμενη μελέτη, σύμφωνα με την έβδομη ετήσια καταναλωτική μελέτη του Credit Suisse Research Institute (CSRI).

Η μελέτη του CSRI αναλύει το προφίλ, τη διάθεση και τη συμπεριφορά καταναλωτών σε οκτώ μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες – Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία, Νότια Αφρική και Τουρκία. Η μελέτη δίνει έμφαση σε κάποια καταναλωτικά μοτίβα που αναπτύσσονται όπως η «πιο συνειδητή καταναλωτική συμπεριφορά» στις αναδυόμενες αγορές, με το βάρος να δίνεται κυρίως σε πιο υγιεινές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα για τη φροντίδα του προσώπου τους, για ποιοτικά τρόφιμα και αθλητικά είδη, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες συλλογικής χρήσης οχημάτων (car sharing) από το να έχουν το δικό τους αυτοκίνητο.

Έως το 2035 το ποσοστό του πληθυσμού με ηλικία 65 ετών και άνω στην Κίνα αναμένεται να είναι αντίστοιχο με αυτό σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Περίπου το 40% των Κινέζων καταναλωτών σκοπεύει να αυξήσουν τον χρόνο που αφιερώνουν για αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το 80% απαντά ότι έχει ξεκινήσει να τρώει πιο υγιεινά, όπως έδειξε η έρευνα.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για διασκέδαση περισσότερο από 50% από το 2010, με τα έξοδα αυτά να αντιστοιχούν τώρα σε πάνω από το 10% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της έρευνας.

ΤΦ

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εικόνα: Sanya-China | Stockvault