31 Ιουλίου 2017 ♦ Νέο πρωτοποριακό σύστημα, με τη χρήση Big Data (Μεγάλων Δεδομένων) για τον Θερμαϊκό Κόλπο, θα τεθεί στην υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού αλλά και ιδιωτών.

«Στόχος του νέου συστήματος είναι να υποστηριχθούν οι ανάγκες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ώστε αυτές να είναι πιο σωστές και πιο έγκυρες, αποφάσεις που θα βασίζονται σε στοιχεία» ανέφερε  o ειδικός του Ινστιτούτου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Σπύρος Νικολόπουλος.

«Μια πόλη παράγει πάρα πολλά δεδομένα και ο δικός μας ρόλος είναι να καταφέρουμε να συλλέξουμε αυτά τα δεδομένα, να τα συγκεντρώσουμε και να τα παρουσιάσουμε με έναν τρόπο, (ενώ) το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζεται στην περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου και ξεκίνησε μετά από μια συζήτηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αναφορά για την Ανθεκτική Θεσσαλονίκη (σ.σ Resilient Thessaloniki)» περιγράφει ο κ. Νικολόπουλος, ενώ σημειώνει πως στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος έχουν προκύψει τρεις βασικοί πυλώνες στόχευσης σε ό,τι αφορά τον Κόλπο.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, παραμένει ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, με τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος να εστιάζει στο ότι «κάθε πόλη που έχει το υδάτινο στοιχείο θα προσπαθήσει να αναπτύξει μια οικονομική δραστηριότητα με βάση αυτό, κάτι που κάνουν κάνουν όλες οι πόλεις της Ευρώπης θέτοντας το στην καρδιά τους». Όλο αυτό, όμως, στόχος είναι να μην γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Ως τρίτο δε πυλώνα ο σχεδιασμός προβλέπει το επονομαζόμενο «δημοκρατικό στοιχείο ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη μόνο σε μια μερίδα του πληθυσμού, να μην γίνει κάτι για μόνο για όσους έχουν οικονομική επιφάνεια».

Συλλογή δεδομένων και διαχείριση τους με τη σύγχρονη τεχνολογία των Big Data

Οι επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν ως βασικό όπλο τα δεδομένα τα οποία θα αναζητήσουν από πού προέρχονται: «Τι δεδομένα υπάρχουν σήμερα για τον Θερμαϊκό Κόλπο, ποιος τα έχει, πώς μπορούμε να τα συλλέξουμε, τι πληροφορία μπορούμε να εξάγουμε από αυτά τα δεδομένα και πώς μπορούμε να τα παρουσιάσουμε στο δήμο για τις μελλοντικές δράσεις γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο έτσι ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις» εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος. Για να υπάρξει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθεί μια σύγχρονη τεχνολογία, η επονομαζόμενη τεχνολογία των Big Data, ώστε τα δεδομένα που υπάρχουν «να τα φέρουμε σε μια μορφή με την οποία θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουνε ώστε να τα παρουσιάσουμε με εύπεπτο τρόπο» εξηγεί ο κ.Νικολόπουλος.

Για όλα τα αυτά τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο σύστημα που θα δίνει πλήρη εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου ο Έλληνας ερευνητής παραθέτει μια ευρεία γκάμα πηγών, που ξεκινά το υπάρχον δίκτυο αισθητήρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μπορεί να φτάσει «μέχρι τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα ή τα επιμελητήρια, ακόμη και εφαρμογές (σσ applications) ιδιωτών όπως πχ εταιρίες διαμοιρασμού ποδηλάτων δημόσιας χρήσης και άλλες εφαρμογές ιδιωτών που δείχνουν πως οι πολίτες χρησιμοποιούν διαφορά συστήματα».

Η συλλογή όλων αυτών των στοιχείων σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο μπορεί να δείξει τι γίνεται γύρω από την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης έστω, και το πρόγραμμα θα εμφανίσει κατά τον χρόνο υλοποίησης του τεχνολογικές προκλήσεις κύρια στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους εκάστοτε χρήστες των προς ενσωμάτωση δεδομένων.

Στήριξη και της ιδιωτικής οικονομίας

Το πρόγραμμα με βάση τον προγραμματισμό θα ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2018 και, όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως «το αρχικό πρωτότυπο που θα προκύψει θα πρέπει να έχει παραδοθεί σε διάστημα 12-18 μηνών, αξιοποιήσιμο μέσα στο 2019, οπότε και θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρχει μια μεγάλη ροή δεδομένων προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σίγουρα κάποια στοιχεία θα είναι ανοιχτά και για τους πολίτες για να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση». Αυτό δε που τονίζει επιπλέον ο υπεύθυνος επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ είναι πως «ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση και απώτερος στόχος είναι να χτίσουμε και μια οικονομία γύρω από τα δεδομένα», να είναι δηλαδή τα στοιχεία διαθέσιμα σε άτομα ή εταιρίες που θα θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, οικονομική δραστηριότητα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας στήριξης και της ιδιωτικής οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2