31 Ιουλίου 2017 ♦ Νέο πρωτοποριακό σύστημα, με τη χρήση Big Data (Μεγάλων Δεδομένων) για τον Θερμαϊκό Κόλπο, θα τεθεί στην υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού αλλά και ιδιωτών.

«Στόχος του νέου συστήματος είναι να υποστηριχθούν οι ανάγκες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ώστε αυτές να είναι πιο σωστές και πιο έγκυρες, αποφάσεις που θα βασίζονται σε στοιχεία» ανέφερε  o ειδικός του Ινστιτούτου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Σπύρος Νικολόπουλος.

«Μια πόλη παράγει πάρα πολλά δεδομένα και ο δικός μας ρόλος είναι να καταφέρουμε να συλλέξουμε αυτά τα δεδομένα, να τα συγκεντρώσουμε και να τα παρουσιάσουμε με έναν τρόπο, (ενώ) το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζεται στην περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου και ξεκίνησε μετά από μια συζήτηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αναφορά για την Ανθεκτική Θεσσαλονίκη (σ.σ Resilient Thessaloniki)» περιγράφει ο κ. Νικολόπουλος, ενώ σημειώνει πως στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος έχουν προκύψει τρεις βασικοί πυλώνες στόχευσης σε ό,τι αφορά τον Κόλπο.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, παραμένει ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, με τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος να εστιάζει στο ότι «κάθε πόλη που έχει το υδάτινο στοιχείο θα προσπαθήσει να αναπτύξει μια οικονομική δραστηριότητα με βάση αυτό, κάτι που κάνουν κάνουν όλες οι πόλεις της Ευρώπης θέτοντας το στην καρδιά τους». Όλο αυτό, όμως, στόχος είναι να μην γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Ως τρίτο δε πυλώνα ο σχεδιασμός προβλέπει το επονομαζόμενο «δημοκρατικό στοιχείο ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη μόνο σε μια μερίδα του πληθυσμού, να μην γίνει κάτι για μόνο για όσους έχουν οικονομική επιφάνεια».

Συλλογή δεδομένων και διαχείριση τους με τη σύγχρονη τεχνολογία των Big Data

Οι επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν ως βασικό όπλο τα δεδομένα τα οποία θα αναζητήσουν από πού προέρχονται: «Τι δεδομένα υπάρχουν σήμερα για τον Θερμαϊκό Κόλπο, ποιος τα έχει, πώς μπορούμε να τα συλλέξουμε, τι πληροφορία μπορούμε να εξάγουμε από αυτά τα δεδομένα και πώς μπορούμε να τα παρουσιάσουμε στο δήμο για τις μελλοντικές δράσεις γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο έτσι ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις» εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος. Για να υπάρξει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθεί μια σύγχρονη τεχνολογία, η επονομαζόμενη τεχνολογία των Big Data, ώστε τα δεδομένα που υπάρχουν «να τα φέρουμε σε μια μορφή με την οποία θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουνε ώστε να τα παρουσιάσουμε με εύπεπτο τρόπο» εξηγεί ο κ.Νικολόπουλος.

Για όλα τα αυτά τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο σύστημα που θα δίνει πλήρη εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου ο Έλληνας ερευνητής παραθέτει μια ευρεία γκάμα πηγών, που ξεκινά το υπάρχον δίκτυο αισθητήρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μπορεί να φτάσει «μέχρι τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα ή τα επιμελητήρια, ακόμη και εφαρμογές (σσ applications) ιδιωτών όπως πχ εταιρίες διαμοιρασμού ποδηλάτων δημόσιας χρήσης και άλλες εφαρμογές ιδιωτών που δείχνουν πως οι πολίτες χρησιμοποιούν διαφορά συστήματα».

Η συλλογή όλων αυτών των στοιχείων σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο μπορεί να δείξει τι γίνεται γύρω από την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης έστω, και το πρόγραμμα θα εμφανίσει κατά τον χρόνο υλοποίησης του τεχνολογικές προκλήσεις κύρια στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους εκάστοτε χρήστες των προς ενσωμάτωση δεδομένων.

Στήριξη και της ιδιωτικής οικονομίας

Το πρόγραμμα με βάση τον προγραμματισμό θα ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2018 και, όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως «το αρχικό πρωτότυπο που θα προκύψει θα πρέπει να έχει παραδοθεί σε διάστημα 12-18 μηνών, αξιοποιήσιμο μέσα στο 2019, οπότε και θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρχει μια μεγάλη ροή δεδομένων προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σίγουρα κάποια στοιχεία θα είναι ανοιχτά και για τους πολίτες για να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση». Αυτό δε που τονίζει επιπλέον ο υπεύθυνος επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ είναι πως «ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση και απώτερος στόχος είναι να χτίσουμε και μια οικονομία γύρω από τα δεδομένα», να είναι δηλαδή τα στοιχεία διαθέσιμα σε άτομα ή εταιρίες που θα θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, οικονομική δραστηριότητα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας στήριξης και της ιδιωτικής οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1