12 Απριλίου 2017 ♦  Πολιτική ομιλία εφ' όλης της ύλης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: προέβλεψε νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί, η κυβέρνηση θα ξεσκεπάζει τα πεπραγμένα των αντιπάλων της στη Δημόσια Υγεία, που ήταν και το θέμα της αποψινής συζήτησης.

Επιπροσθέτως, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καταψηφίζοντας τη συμφωνία, καταψηφίζει τα θετικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας την… κατανόησή του προς την αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «βέρτιγκο», όπως είπε, μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Κατάσταση που υποδηλώνεται από την επιλογή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει το μεσημέρι, ενώ αρχικώς είχε δηλώσει πως θα μιλούσε το απόγευμα, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια μάλιστα, παραλλήλισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον τζογαδόρο στο καζίνο που βάζει, κατ' επανάληψιν, τα χρήματά του στο μαύρο, αλλά χάνει και ξαναχάνει. Εξηγώντας ότι είχε επενδύσει πολιτικά στην καταστροφή και όταν δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο αυτό, έρχεται η αμηχανία.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό των θέσεων που πήρε η ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης: εκκινώντας από τη θέση -που είχε διατυπώσει ο αντιπρόεδρος Αδ. Γεωργιάδης- να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πέσει η κυβέρνηση, στη συνέχεια ζητούσε να μην καθυστερεί άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης γιατί ανεβαίνει ο λογαριασμός και εν τέλει, επικρίνει τώρα την κυβέρνηση για διαπραγματευτικό «Βατερλώ». «Δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον ειρμό των αιτημάτων και των επιχειρημάτων σας…», σχολίασε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός. Μόνο σταθερό είναι το αίτημα για εκλογές, συμπλήρωσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος που θα ζητά εκλογές επί 4 χρόνια

Ανεβάζοντας στο σημείο εκείνο τους τόνους, ο Αλ. Τσίπρας αφού είπε ότι επί 1,5 χρόνο η αντιπολίτευση λέει το ίδιο… τροπάρι, «σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν», υπογράμμισε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι να γίνουν οι «γραφικοί του χωριού» και ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται ενώπιον της πρωτοτυπίας, «να γίνει ο πρώτος αρχηγός αντιπολίτευσης που θα ζητά εκλογές επί σχεδόν τέσσερα συναπτά χρόνια και αυτές δεν θα γίνονται, αλλά θα γίνουν στην ώρα τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης.

Και κάνοντας λόγο για δεύτερη πρωτοτυπία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι όχι μόνο θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, αλλά συν τοις άλλοις θα τις χάσει η ΝΔ. Πέραν των άλλων και για το λόγο -όπως επιχειρηματολόγησε ο πρωθυπουργός- γιατί με την τακτική της αυτή κουράζει τους πολίτες, τον εαυτό της, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της. Γιατί δεν προτείνει τίποτε, γιατί δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο, παρά μόνο επιδεικνύει το πάθος της για την εξουσία, ανέφερε και κατηγόρησε το αντίπαλο «στρατόπεδο» ότι λεηλάτησε τις δυνατότητες του τόπου ήδη λίγο πριν από τα χρόνια της Ολυμπιάδας και είναι υπεύθυνο για τη χρεοκοπία του. Συνεπώς, δεν μπορεί να πείσει κανέναν η μομφή ότι υπεύθυνη για τη χρεοκοπία είναι η σημερινή κυβέρνηση, συμπέρανε.

Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας δικαιολόγησε την αντιπολίτευση για την απόφασή της να καταψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση και τούτο γιατί ποτέ των ποτών δεν θα έφερνε μια συμφωνία με αντίμετρα ισοδύναμα, δεν θα έφερνε συμφωνία για το χρέος, δεν θα έφερνε συμφωνία επαναφοράς της εργασιακής κανονικότητας, που εσείς την ξηλώνατε πόντο πόντο από το 2010 και μετά».

Η αντιπολίτευση καταψηφίζει τα θετικά μέτρα

Πάντως ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε την απορία του γιατί η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τα θετικά μέτρα. Γιατί θα καταψηφίσει τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κατά 3%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος στη χαμηλότερη βαθμίδα κατά 2%, τη μείωση του φόρου αλληλεγγύης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γιατί θα καταψηφίσει την επιδότηση του ενοικίου στους συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα, γιατί θα καταψηφίσει την κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο φάρμακο, τα μέτρα για την παιδική φτώχεια. Αλλά, «τι σας νοιάζει; Εσείς δημιουργήσατε τις συνθήκες αυτές, αλλά θα τα καταψηφίσετε». Όπως και θα καταψηφίσει το επίδομα για το 1ο και 2ο παιδί -«όλα θα τα καταψηφίσετε. Το ίδιο κάνατε και τον Δεκέμβριο όταν η κυβέρνηση έφερε τη 13η σύνταξη σε 1.600.000 συνταξιούχους. Και τότε πάθατε βέρτιγκο», κατηγόρησε τους αντιπάλους του ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπεράνει:

«Καταψηφίζετε τη συμφωνία όχι για τα αρνητικά, αλλά για τα θετικά. Γιατί έχετε αλλεργία σε ο,τιδήποτε θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Εν τέλει, η ΝΔ «από μια παράταξη της κεντροδεξιάς έχει καταντήσει ακραία παράταξη, κόμμα διαμαρτυρίας. Για ένα κόμμα του 3- 5% είναι λογικό να λέει ‘όχι σε όλα', αλλά μια παράταξη σαν τη δική σας το να λέει ‘όχι σε όλα' είναι αδιέξοδο και καταστροφικό».

«Ιδού, η ανίκανη κυβέρνηση»

Μεγάλο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας αφορούσε στην απάντηση της αντιπολιτευτικής μομφής, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη. Εν τούτοις, τόνισε, είναι η κυβέρνηση που φέρνει τη χώρα στην κανονικότητα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Ανίκανη, λοιπόν, για την αντιπολίτευση μια κυβέρνηση που έχει μειώσει την ανεργία κατά 4%, που πήρε μια απορροφητικότητα στα ΕΣΠΑ για… κλάματα και τώρα προσεγγίζει το 100%. Ανίκανη μια κυβέρνηση που βρήκε τα δημόσια έργα σταματημένα για τέσσερα χρόνια και ζητούσαν υπέρογκες αποζημιώσεις 1,25 δισ. ευρώ. Αλλά εμείς οι ανίκανοι τα ξεκολλήσαμε και τα παραδίδουμε στον ελληνικό λαό. Ανίκανη μια κυβέρνηση που κατάφερε να ανοίξει τα σχολεία με όλους τους καθηγητές και τα βιβλία. Ανίκανη που έκανε για πρώτη φορά προσλήψεις στην Υγεία και έδωσε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Ανίκανη η κυβέρνηση που στηρίζει προγράμματα ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή είναι η ανίκανη κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα μετά από πολλά χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων και ηγέτες από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται την Ελλάδα», σημείωσε σε υψηλούς τόνους.

Και στο θέμα που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο, «ανίκανη μια κυβέρνηση που βάζει το χρέος επί τον τύπον των ήλων και αναμένεται απόφαση για το χρέος. Ανίκανη η κυβέρνηση που, παρά τις δυσκολίες, φέρνει μια συμφωνία, που για πρώτη φορά δίνει διέξοδο και προοπτική».

«Ουδείς ικανότερος στις μίζες»

«Ναι, είμαστε ανίκανοι -αλλά σε τι; Στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά και τις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι, γιατί ικανοί σαν και σας δεν θα υπάρξουν ποτέ σε αυτό τον τόπο», κατέληξε στο ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός.

«Μετριοπαθής ο όρος ‘πάρτι' για την Υγεία»

Ερχόμενος στο θέμα της συζήτησης, έκανε λόγο για «πάρτι στη Δημόσια Υγεία -και η λέξη ‘πάρτι' είναι πολύ μετριοπαθής για αυτό που γινόταν στη Δημόσια Υγεία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έγινε συνειδητή προσπάθεια λεηλάτησης του δημοσίου συμφέροντος», υποστήριξε δε. Μια πολιτική, συμπλήρωσε με νόημα, που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια ή ανικανότητα κυβερνώντων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν θα ερχόταν σήμερα η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στα θέματα της Υγείας. Αλλά τα θέματα δεν ήταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, χάρη στην προστασία από ισχυρά ΜΜΕ, πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, το «μαζί τα φάγαμε», που ήταν το «πόρισμα» των αντιπάλων. Ότι δηλαδή έφταιγαν οι πολίτες που ζητούσαν αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κουβέντα όμως για τα λεφτά κάτω από το τραπέζι, για τις βαλίτσες της Siemens προς τα κομματικά ταμεία, για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, αντέτεινε.

Κατά τον πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν ότι ενώ κόβονταν οι συντάξεις, συνεχιζόταν το «πάρτι» στη Δημόσια Υγεία μετά το 2010, αναλύοντας μία -μία τις περιπτώσεις που, κατά την άποψη της συμπολίτευσης, επιβάλλεται η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Τέσσερις φάκελοι για την εξεταστική

"Ζητάτε και τιμητικές πλακέτες για το Ερρίκος Ντυνάν", είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης -και αυτός ήταν ο πρώτος «φάκελος» που άνοιξε ο πρωθυπουργός. Το εν λόγω νοσοκομείο, θύμισε, πέρασε σε μια νύχτα στα χέρια ιδιωτών, με τα χρέη σβησμένα. Με τον πρωθυπουργό να αναρωτιέται σε ποια χώρα της Ευρώπης θα γινόταν αυτό και δεν θα ξεσηκώνονταν οι πέτρες. Και απευθυνόμενος στους «φιλοευρωπαϊστές και τους "Μένουμε Ευρώπη" τους είπε ότι τους ξέρουν καλά ακόμη και οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Για το ίδιο θέμα είπε πως είναι δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του στελέχους της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, αλλά δεν είναι πειστικό το επιχείρημά του ότι η απόφαση για το «Ερρίκος Ντυνάν» ελήφθη από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η εξεταστική θα τα διερευνήσει όλα, θα τα διαλευκάνει όλα. Αλλά πίσω από την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται η αντίληψη της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος, αφού το «Ερρίκος Ντυνάν» έδειξε να είναι η απαρχή ενός ευρύτερου σχεδίου.
Δεύτερη υπόθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο επί μία 20ετία, χωρίς όμως τον έλεγχο του Δημοσίου στις προσλήψεις ή λογιστικά. Γίνονταν επικοινωνιακές εκστρατείες με τεράστια ποσά ακόμη και για καμπάνιες που δεν ήταν αναγκαίες ή που ήταν εκτός του αντικειμένου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα πολιτικά ερωτήματα είναι «σοβαρά», αλλά «δεν μπορείτε να αποφύγετε τη συζήτηση».

Τρίτο θέμα, η φαρμακευτική δαπάνη. Με τα νοσοκομεία να προμηθεύονται υλικά σε 3πλάσια και 4πλάσια τιμή από εκείνην της αγοράς. «Τρελό πάρτι, σαν να μην υπάρχει αύριο», ήταν το συμπέρασμά του.

Τέταρτο ζήτημα, αυτό της Novartis -«και αυτό το σκάνδαλο έρχεται απέξω, όπως και της Siemens», παρατήρησε. Και πώς οι τιμές εδώ, επηρέαζαν όλο το ευρωπαϊκό σύστημα. Και, αναδεικνύοντας το «σκεπτικό» της πρότασης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι οι πολίτες θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

«Φοβάστε το ξεσκέπασμα των πεπραγμένων σας»

Κλείνοντας την ομιλία του, παρατήρησε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν έχουν παραγραφεί ευθύνες ή όχι, γιατί «θέλει να ρίξει φως στις βασικές αιτίες χρεοκοπίας της χώρας». Συσχετίζοντας δε, την επιδίωξη της αντιπολίτευσης να μην κλείσει η αξιολόγηση, να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές, την κατηγόρησε ότι φοβάται ένα πράγμα: «όσο μένουμε, τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα σας και ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δυο χρόνια έχουμε μπροστά μας και είναι αρκετά και θα καταφέρουμε να τα ξεσκεπάσουμε. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος της 4ετίας ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια».

Νίκος Παπαδημητρίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2