14 Ιουνίου 2017 ♦ Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε, όπως είπε, στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, αλλά θέλησε να το δηλώσει και δημόσια, ότι «η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, της σταθερότητάς της και της σαφούς κυριαρχίας της, της μη επέμβασης τρίτων δυνάμεων στα εσωτερικά της», διαμηνύοντας ως συμβουλή προς πολλές πλευρές «να μην προσπαθούν να επεμβαίνουν και στη σχέση μας».

Και προσέθεσε: «Ήμασταν και ταχθήκαμε, όταν χρειάστηκε, ενάντια στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη γείτονά μας και έχουμε μια σαφή πολιτική, όχι του ήξεις αφήξεις. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στα δυο μας κράτη, η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, θα διευκολύνει και τις συζητήσεις για τα ανοιχτά προβλήματα και όταν θα είναι ώριμες και θα είμαστε έτοιμοι και από τις δυο πλευρές θα τις κάνουμε».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του τόσο για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει βρει τον δρόμο τής σταθερότητάς της, όσο και για τις φιλικές διαθέσεις που έχουν εκδηλωθεί σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες μολονότι -όπως τόνισε- δεν υποκαθιστούν τις διαπραγματεύσεις, τις κάνουν ανθρώπινα πιο εύκολες.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι η επιμονή -και η δική μας, και άλλων- για την προώθηση μιας κουλτούρας συναίνεσης και συνεννόησης στα Βαλκάνια συνολικά, θα διευκολύνει και τη σχέση μας με όλα αυτά τα κράτη, αλλά και την ανάπτυξη μιας περισσότερο δημοκρατικής, περισσότερο ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας σε αυτές».

Διευκρίνισε ότι Η Ελλάδα είναι ανοιχτή να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς αλλά υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει λυθεί το ονοματολογικό, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει και μπορούν να εργαστούν για έναν καλό συμβιβασμό που θα είναι κέρδος για αμφότερες και να συμβάλουν στο να γίνει κατανοητό στους πολίτες και το δύο χωρών ότι «έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν ξεπεράσουμε τις ιστορικές φυλακίσεις, παρά εάν επιμείνουμε άγονα σε διαμάχες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η Ελλάδα θέλει και έχει προτείνει στο παρελθόν συγκεκριμένες λύσεις αυτών των προβλημάτων που ακόμα υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ανεξάρτητα από αυτό, οι σχέσεις μας πρέπει να αναπτύσσονται και η φιλία ανάμεσα στους πληθυσμούς μας να διευρύνεται».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά και για τη διεύρυνσή τους που συμφωνήθηκε σήμερα τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντιιμιτρόφ, όσο και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόσκλησή του στην Αθήνα -την οποία ανταπέδωσε για τα Σκόπια-, θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων της επίσκεψής του επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα βήματα, να δημιουργήσει μια θετική εικόνα στην περιοχή. «Θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Νομίζω ότι εμείς στα Βαλκάνια μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι το κάνουμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να παρέχω επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποδεικνύουν ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς έχετε όλες τις δυνατότητες, έχετε τον μοχλό στα χέρια σας. Και ο μοχλός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοιχτού θέματος».

Προσέθεσε ωστόσο ότι δεν είναι «αφελής», ότι «ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, ούτε εύκολος», σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να ζητήσει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν με ενδιαφέρει τόσο ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος όχι», είπε χαρακτηριστικά. «Το μήνυμά μου είναι ότι ζητώ την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι να δοθεί μια ώθηση, να πάρουμε την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε στον δρόμο τον οποίο θέλουμε να ακολουθήσουμε», τόνισε προσθέτοντας: «Θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με τη χώρα σας. Έχω κάνει καλή προετοιμασία, έχω δει τα ΜΟΕ τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί και με τη σημερινή συνάντηση συμβάλλαμε και σε άλλα και βήμα με το βήμα θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τα δύσκολα χρόνια τα έχει αφήσει πίσω η νέα κυβέρνηση. «Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι για το μέλλον ανεξάρτητα εάν ο στόχος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτευχθεί ή όχι. Είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε ισχυρούς δεσμούς στη χώρα μας και το κράτος δικαίου ώστε να αναπτυχθεί μια κοινωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και δεν θα είναι προς όφελος των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της χώρας του «θα είναι να αναβιώσει η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του να γίνει ένας καλύτερος γείτονας προς όλους τους άμεσους γείτονές της. «Πιστεύω ότι η αποστολή της διπλωματίας είναι να επιλύει προβλήματα, να ανοίγει πόρτες, να χτίζει γέφυρες και συνεπώς η πρώτη μου επίσκεψη γίνεται στην Ελλάδα», είπε.

Τέλος ο κ. Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ σχετικά με τον αλυτρωτισμό που επέδειξε η χώρα του και μέσω των μνημείων, των σχολικών βιβλίων, της ονομασίας δρόμων και αεροδρομίων και τι σκέφτεται να κάνει στο μέλλον με όλα αυτά, η απομάκρυνση ορισμένων εκ των οποίων δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος, είπε: «Η διαρκής επανάληψη της λέξεως "αλυτρωτισμός" είναι πολύ παράξενη». «Αλυτρωτισμός σημαίνει ότι θέλεις να αποκτήσεις κάτι το οποίο δεν σου ανήκει» είπε και εξήγησε: «Εστιάζουμε στα σύνορα τα δικά μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τη δική μας χώρα. Είμαστε για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην αναμονή, βρισκόμενοι σε μια περιοχή η οποία δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

«Δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος θα έδινε σημασία σε αγάλματα και σε ονόματα, ωστόσο πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ζημιώσει τις σχέσεις μας. Ωστόσο κάτι τέτοιο έχει βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Και αυτοί είναι που έχουν εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι στην πορεία «θα βρούμε το δρόμο ν΄ αντιμετωπίσουμε θέματα τα οποία μας αποσπούν από το βασικό στόχο που είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Σοφία Αραβοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2