8 Μαϊου 2017 ♦  Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δυο χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση και συναυλία το βράδυ της Κυριακής στο χώρο του «Γκαγκάριν».

Στην κατάμεστη αίθουσα, η Ελένη Τομπατζόγλου και η Χρύσα Παπαδοπούλου, Πολιτική Αγωγή της οικογένειας Φύσσα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, Πολιτική Αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών, η Ελευθερία Κουμάντου από την GoldenDawnWatch και ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γγ υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκαν στη πορεία της δίκης, στη δράση της ναζιστικής οργάνωσης και στη «θεσμική ασυλία», που έχαιρε όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελ. Τομπατζόγλου και η Χ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκαν στο πώς οδηγήθηκε η Χρυσή Αυγή στη δικαιοσύνη. Μέχρι το 2013 υπήρχε μια «ανοχή, από την πλευρά των θεσμών για τη δράση της οργάνωσης». Μετά τις επιθέσεις κατά των μελών του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι ενδείξεις ήταν τέτοιες, που πια οι αρχές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν, επισήμαναν. Πρώτη φορά, που αναγνωρίστηκε ρατσιστικό κίνητρο ήταν το 1998, όταν το μέλος της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος) με την ομάδα του, επιτέθηκε στον, τότε φοιτητή, Δημήτρη Κουσουρή. «Αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο περιστατικό, η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν κάθισε στο εδώλιο», τόνισαν οι ομιλήτριες.

Την πορεία της οργάνωσης, από το 1980 με την έκδοση του περιοδικού της, τη δεκαετία του '90, όταν άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες ρατσιστικές επιθέσεις, μέχρι σήμερα, εξιστόρησε ο κ. Καμπαγιάννης, τονίζοντας πως «ήταν και είναι μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος». Άλλωστε, ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, συμπλήρωσε ο κ. Καμπαγιάννης, το έχει παραδεχτεί, πως «κάναμε το κόμμα για να μας δίνει νομιμότητα».

Παράληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αποτελεί το γεγονός, ότι στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνεται η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, παρότι η ΧΑ εκφόβιζε μεγάλη ομάδα του πληθυσμού. Σημείωσε, πως αντίστοιχη κατηγορία προσάπτεται πολύ εύκολα σε αναρχικούς ή αριστερούς.

Σε περιστατικά συγκάλυψης της δράσης της Χρυσής Αυγής, στους θυλάκους, που προστάτευαν την οργάνωση και τις επιθέσεις της, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ομιλητές, βρίσκονταν στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και την εκκλησία, αναφέρθηκαν εκτενώς σχεδόν όλοι όσο πήραν το λόγο. Τόνισαν, μάλιστα, πως, αρκετοί δικαστικοί λειτουργοί, δεν ήταν απαραίτητα ιδεολογικοί συνοδοιπόροι των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά φοβούνται, και για αυτό «έκαναν τα στραβά μάτια».

Η μεγάλη ανοχή παρατηρήθηκε από πλευράς της αστυνομίας, κατέθεσαν οι ομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει, πως οχτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν στο σημείο αρκετή ώρα πριν από τη δολοφονία, και παρότι είδαν τους χρυσαυγίτες να εμφανίζονται με ρόπαλα και σιδηρογροθιές, δεν έκαναν απολύτως τίποτα να τους εμποδίσουν, ανέφεραν οι δικηγόροι. «Το 50% των αστυνομικών ψηφίζει Χρυσή Αυγή, ενώ κάποιο συμμετέχουν και στα τάγματα εφόδου», εκτίμησε ο κ. Παπαδάκης. «Μέσα σε αυτή τη σιγουριά της ατιμωρησίας, οι χρυσαυγίτες αποθρασύνθηκαν, ένιωθαν πως το κράτος και η αστυνομία τους βοηθούσαν», είπε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως όταν ο Γιώργος Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο, λίγο πριν μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα, είπε στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ «είμαι ένας από εσάς, ανήκω στη Χρυσή Αυγή», γεγονός που αποκαλύπτει μια συνθήκη ασυλίας, τόνισε ο ομιλητής.

Για «θεσμική αμεριμνησία» σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και για απόκρυψη της ρατσιστικής βίας, έκανε λόγο ο κ. Παπαϊωάννου. Προσέθεσε δε, ότι φοβάται, πως ακόμα και σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση για κάποια θεσμικά κομμάτια.

Η κ. Κουμάντου εξήγησε, πως υπάρχει ελάχιστη κάλυψη της τόσο κομβικής σημασίας δίκης από τα ΜΜΕ. «Μόνο αν γίνει κάποιο επεισόδιο ή κάποιο συμβάν με συναισθηματική φόρτιση ενδιαφέρονται», τόνισε. Επίσης, η δίκη δεν ηχογραφείται και δεν μαγνητοσκοπείται, με απόφαση της έδρας, υπογράμμισε.

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά της οργάνωσης», εκτίμησαν οι συνήγοροι, και η Χρυσή Αυγή θα καταδικαστεί. Πρόσθεσαν, όμως, πως όλα θα κριθούν και από τον πολιτικό συσχετισμό κατά τη διάρκεια της απόφασης.

Οι ομιλητές κατέληξαν με τη θέση, πως ο φασισμός δεν τελειώνει με μια δικαστική απόφαση. Η κοινωνία πρέπει να απομονώσει και να καταδικάσει τις μεθόδους και την ίδια τη Χρυσή Αυγή.

Ακολούθησε συναυλία με τους MC YinKa, Sadomas, Radiosol, Δ.Πουλικάκος+Σπυριδούλα και άλλους.

Μ.Κιάου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Greg King: Στην επόμενη άνοδο το bitcoin θα φτάσει τα 200.000 δολάρια

  Greg King: Στην επόμενη άνοδο το bitcoin θα φτάσει τα 200.000 δολάρια

  3 Μαρτίου 2021 ♦ Το bitcoin βρίσκεται σε μία φάση ταχείας

  Read More
 • Κινέζικη επαρχία σχεδιάζει την διακοπή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων εξόρυξης bitcoin από τον ερχόμενο Απρίλιο

  Κινέζικη επαρχία σχεδιάζει την διακοπή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων εξόρυξης bitcoin από τον ερχόμενο Απρίλιο

  2 Μαρτίου 2021 ♦ Η Εσωτερική Μογγολία, μια αυτόνομη περιοχή στην

  Read More
 • Νέα μεταφορά τεράστιας ποσότητας bitcoin!

  Νέα μεταφορά τεράστιας ποσότητας bitcoin!

  2 Μαρτίου 2021 ♦ Η μεγαλύτερη μεταφορά bitcoin που πραγματοποιήθηκε ποτέ,

  Read More
 • Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά την λειτουργία τμήματος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων

  Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά την λειτουργία τμήματος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων

  2 Μαρτίου 2021 ♦ Η Goldman Sachs σχεδιάζει ξανά να ανοίξει

  Read More
 • Ο αστέρας του Shark Tank's*, Kevin O'Leary, αλλάζει άποψη και από πολέμιος του bitcoin, αρχίζει να επενδύει σε αυτό

  Ο αστέρας του Shark Tank's*, Kevin O'Leary, αλλάζει άποψη και από πολέμιος του bitcoin, αρχίζει να επενδύει σε αυτό

  1 Μαρτίου 2021 ♦ Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έργο

  Read More
 • Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  28 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ και πρώην

  Read More
 • Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Μια 177χρονη ελβετική τράπεζα εισήγαγε τη διαπραγμάτευση

  Read More
 • Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Στρατοδικείο επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 και 9

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2