8 Μαϊου 2017 ♦  Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δυο χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση και συναυλία το βράδυ της Κυριακής στο χώρο του «Γκαγκάριν».

Στην κατάμεστη αίθουσα, η Ελένη Τομπατζόγλου και η Χρύσα Παπαδοπούλου, Πολιτική Αγωγή της οικογένειας Φύσσα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, Πολιτική Αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών, η Ελευθερία Κουμάντου από την GoldenDawnWatch και ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γγ υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκαν στη πορεία της δίκης, στη δράση της ναζιστικής οργάνωσης και στη «θεσμική ασυλία», που έχαιρε όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελ. Τομπατζόγλου και η Χ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκαν στο πώς οδηγήθηκε η Χρυσή Αυγή στη δικαιοσύνη. Μέχρι το 2013 υπήρχε μια «ανοχή, από την πλευρά των θεσμών για τη δράση της οργάνωσης». Μετά τις επιθέσεις κατά των μελών του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι ενδείξεις ήταν τέτοιες, που πια οι αρχές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν, επισήμαναν. Πρώτη φορά, που αναγνωρίστηκε ρατσιστικό κίνητρο ήταν το 1998, όταν το μέλος της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος) με την ομάδα του, επιτέθηκε στον, τότε φοιτητή, Δημήτρη Κουσουρή. «Αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο περιστατικό, η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν κάθισε στο εδώλιο», τόνισαν οι ομιλήτριες.

Την πορεία της οργάνωσης, από το 1980 με την έκδοση του περιοδικού της, τη δεκαετία του '90, όταν άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες ρατσιστικές επιθέσεις, μέχρι σήμερα, εξιστόρησε ο κ. Καμπαγιάννης, τονίζοντας πως «ήταν και είναι μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος». Άλλωστε, ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, συμπλήρωσε ο κ. Καμπαγιάννης, το έχει παραδεχτεί, πως «κάναμε το κόμμα για να μας δίνει νομιμότητα».

Παράληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αποτελεί το γεγονός, ότι στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνεται η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, παρότι η ΧΑ εκφόβιζε μεγάλη ομάδα του πληθυσμού. Σημείωσε, πως αντίστοιχη κατηγορία προσάπτεται πολύ εύκολα σε αναρχικούς ή αριστερούς.

Σε περιστατικά συγκάλυψης της δράσης της Χρυσής Αυγής, στους θυλάκους, που προστάτευαν την οργάνωση και τις επιθέσεις της, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ομιλητές, βρίσκονταν στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και την εκκλησία, αναφέρθηκαν εκτενώς σχεδόν όλοι όσο πήραν το λόγο. Τόνισαν, μάλιστα, πως, αρκετοί δικαστικοί λειτουργοί, δεν ήταν απαραίτητα ιδεολογικοί συνοδοιπόροι των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά φοβούνται, και για αυτό «έκαναν τα στραβά μάτια».

Η μεγάλη ανοχή παρατηρήθηκε από πλευράς της αστυνομίας, κατέθεσαν οι ομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει, πως οχτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν στο σημείο αρκετή ώρα πριν από τη δολοφονία, και παρότι είδαν τους χρυσαυγίτες να εμφανίζονται με ρόπαλα και σιδηρογροθιές, δεν έκαναν απολύτως τίποτα να τους εμποδίσουν, ανέφεραν οι δικηγόροι. «Το 50% των αστυνομικών ψηφίζει Χρυσή Αυγή, ενώ κάποιο συμμετέχουν και στα τάγματα εφόδου», εκτίμησε ο κ. Παπαδάκης. «Μέσα σε αυτή τη σιγουριά της ατιμωρησίας, οι χρυσαυγίτες αποθρασύνθηκαν, ένιωθαν πως το κράτος και η αστυνομία τους βοηθούσαν», είπε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως όταν ο Γιώργος Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο, λίγο πριν μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα, είπε στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ «είμαι ένας από εσάς, ανήκω στη Χρυσή Αυγή», γεγονός που αποκαλύπτει μια συνθήκη ασυλίας, τόνισε ο ομιλητής.

Για «θεσμική αμεριμνησία» σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και για απόκρυψη της ρατσιστικής βίας, έκανε λόγο ο κ. Παπαϊωάννου. Προσέθεσε δε, ότι φοβάται, πως ακόμα και σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση για κάποια θεσμικά κομμάτια.

Η κ. Κουμάντου εξήγησε, πως υπάρχει ελάχιστη κάλυψη της τόσο κομβικής σημασίας δίκης από τα ΜΜΕ. «Μόνο αν γίνει κάποιο επεισόδιο ή κάποιο συμβάν με συναισθηματική φόρτιση ενδιαφέρονται», τόνισε. Επίσης, η δίκη δεν ηχογραφείται και δεν μαγνητοσκοπείται, με απόφαση της έδρας, υπογράμμισε.

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά της οργάνωσης», εκτίμησαν οι συνήγοροι, και η Χρυσή Αυγή θα καταδικαστεί. Πρόσθεσαν, όμως, πως όλα θα κριθούν και από τον πολιτικό συσχετισμό κατά τη διάρκεια της απόφασης.

Οι ομιλητές κατέληξαν με τη θέση, πως ο φασισμός δεν τελειώνει με μια δικαστική απόφαση. Η κοινωνία πρέπει να απομονώσει και να καταδικάσει τις μεθόδους και την ίδια τη Χρυσή Αυγή.

Ακολούθησε συναυλία με τους MC YinKa, Sadomas, Radiosol, Δ.Πουλικάκος+Σπυριδούλα και άλλους.

Μ.Κιάου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2