30 Μαϊου 2017 ♦ Η παγκόσμια πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα δημιουργεί την ανάγκη για ένα νέο είδος ηγέτη στην περιοχή της ψηφιακής καινοτομίας, σύμφωνα με την έρευνα “CIO Survey 2017” της KPMG που διεξήγαγε σε συνεργασία με την Harvey Nash με τη συμμετοχή 4.498 στελεχών σε 86 χώρες.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έρευνα, παρόλο που τα δύο τρίτα (64%) των οργανισμών προσαρμόζουν την τεχνολογική τους στρατηγική εξαιτίας και της αστάθειας διεθνώς, το 89% αυτών διατηρούν σταθερές τις επενδύσεις στην καινοτομία ή τις αυξάνουν και συμπεριλαμβάνουν σε αυτές και τους τομείς της ρομποτικής και της "ψηφιακής εργασίας" (digital labour).

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς (52%) επενδύουν σε ευέλικτες τεχνολογικές πλατφόρμες, ώστε να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ενώ η οικονομική αβεβαιότητα καθιστά τον επιχειρηματικό προγραμματισμό δύσκολο για πολλούς οργανισμούς, είναι σαφές ότι οι ψηφιακές στρατηγικές έχουν διεισδύσει στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μια εντελώς νέα κλίμακα.

Το ποσοστό των εταιρειών που διαθέτουν ψηφιακές στρατηγικές αυξήθηκε κατά 52% τα τελευταία δύο χρόνια και οι οργανισμοί με Γενικό Διευθυντή Ψηφιακής Τεχνολογίας (Chief Information Officer) έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Για να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτών των περίπλοκων ψηφιακών στρατηγικών, οι οργανισμοί αναφέρουν επίσης τεράστια ζήτηση για υπεύθυνους επιχειρησιακής αρχιτεκτονικής (Enterprise Architects) - πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογική δεξιότητα, αυξημένη κατά 26% από το 2016.

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και το ένα τρίτο των ηγετών στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορίας (32%) αναφέρουν ότι ο οργανισμός τους είχε δεχθεί μία τουλάχιστον μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 24 μήνες - ποσοστό αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το 2013. Μόνο ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 29%. Παρότι μόνο οι επιθέσεις τύπου WannaCry παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, το μεγαλύτερο άλμα στις απειλές προέρχεται από επιθέσεις εκ των έσω, οι οποίες αυξήθηκαν από 40% σε 47%.

Στα ευρήματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

- Σχεδόν ένας στους πέντε CIOs (18%) αναφέρει ότι ο οργανισμός του έχει «πολύ αποτελεσματικές» ψηφιακές στρατηγικές.
- Οι CIOs στους οργανισμούς με «ψηφιακή κουλτούρα», όπως οι παραπάνω, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ηγούνται της καινοτομίας σε ολόκληρη την επιχείρηση (41% έναντι 23%) και να επενδύουν σημαντικά στην αυτοματοποίηση διαδικασιών (cognitive automations).
- Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) των CIO στους μεγαλύτερους οργανισμούς επενδύουν ήδη ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ψηφιακή εργασία (digital labour).
- Το ποσοστό των CIOs που αισθάνονται «πολύ ικανοποιημένοι» με το ρόλο τους βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό τριετίας, έχοντας αυξηθεί από 33% το 2015 σε 39% φέτος.
- Για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, πάνω από επτά στους δέκα CIOs (71%) πιστεύουν ότι ο ρόλος τουs γίνεται όλο και πιο στρατηγικός.
- Το 92% των CIOs συμμετείχαν σε μία τουλάχιστον συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους τελευταίους 12 μήνες.
- Η θητεία του CIO διαρκεί μόλις πέντε έτη ή λιγότερο (59%), ενώ πολλοί δηλώνουν ότι θα ήθελαν να παραμείνουν περισσότερο.
- Οι γυναίκες CIOs είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν λάβει αύξηση μισθού σε σχέση με τους άνδρες κατά το τελευταίο έτος (42% και 32% αντίστοιχα), αλλά ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, στο 9%, όπως και πέρυσι.
- Αν και η τεχνολογική δεξιότητα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ζήτηση φέτος ήταν η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική, τα big data / analytics παρέμειναν η δεξιότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στο 42%, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.
- Τα δύο τρίτα (61%) των CIOs λένε ότι τα έργα τεχνολογίας πληροφοριών είναι πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια και οι κυριότεροι λόγοι που αποτυγχάνουν είναι η αδύναμη υποστήριξη εσωτερικά και η ιδιοκτησία (46%), μια υπερβολικά αισιόδοξη προσέγγιση (40%) και οι ασαφείς στόχοι (40%).
- Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των στελεχών λένε ότι η έλλειψη ταλέντου είναι η βασική αιτία αποτυχίας ενός έργου ενώ οι δεξιότητες διαχείρισης έργου απουσιάζουν από την κορυφή της λίστας με τις τεχνολογικές δεξιότητες που απαιτούνται από τους CIOs.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2