17 Μαϊου 2017 ♦  Ένας κλάδος που ζητάει ...περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους από αυτούς που υπάρχουν στην αγορά και διαθέτει τους δικούς του «μονόκερους», δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις που όχι απλά επιβιώνουν, αλλά ξεχωρίζουν, βρίσκεται στο επίκεντρο της εβδομάδας τεχνολογίας και καινοτομίας «ThessWeek», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 21 Μαΐου από 15 φορείς, με «ναυαρχίδα» των εκδηλώσεων το 4ο συνέδριο πληροφορικής «Technology Forum».

Ο λόγος για τον κλάδο της πληροφορικής. Και αν τεχνολογία δεν σημαίνει μόνο πληροφορική και διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου βρίσκονται στον πυρήνα της καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την έλλειψη εξειδικευμένου δυναμικού να αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για αυτές, σημαντικότερο ακόμη και από τη ρευστότητα.

Τα παραπάνω προέκυψαν από όσα ανέφεραν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου για τη «ThessWeek», οι πρόεδροι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κωστής Καγγελίδης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΑΖΚ), Παντελής Αγγελίδης. «Ρευστότητα μπορείς να βρεις, πόροι μοχλεύονται. Το ανθρώπινο δυναμικό, όμως, είναι πρόβλημα για εμάς. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αναρωτιούνται, γιατί να ξεκινήσω από μια εταιρεία εδώ και να μην πάω στο εξωτερικό ή γιατί να μη δουλεύω εκ του μακρόθεν για μία εταιρεία στο εξωτερικό. Άλλες χώρες έχουν πάρει το μήνυμα. Η Σόφια έχει το Web Summit. Η Τουρκία, παρά τα προβλήματά της, δημιουργεί νέα ζώνη καινοτομίας. Το μήνυμά μας είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και θα δώσουμε τη μάχη. Θα παραμείνουμε εδώ», παρατήρησε ο κ. Καγγελίδης, σύμφωνα με τον οποίο η Βόρεια Ελλάδα και διοργανώσεις όπως το Technology Forum και ο διαγωνισμός "Συνεργάζομαι" που το συνοδεύει, αναδεικνύουν τις δικές τους εταιρείες-«μονόκερους».

Θέλουν να προσλάβουν, αλλά δεν...

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ότι η πρόσφατη μελέτη ψηφιακής στρατηγικής του ΣΕΒ ανέδειξε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους δείκτες, παλεύοντας με τις βαλκανικές χώρες, με μόνη εξαίρεση την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, «έναν δείκτη στον οποίο πάμε καλά. Εδώ πάνω πρέπει να χτίσουμε [...] Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε προς τα έξω και να πούμε χωρίς φόβο, αλλά με θράσος, ότι είμαστε πάρα πολύ καλοί σε αυτό».

Κατά τον κ. Αγγελίδη, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός στην κρίση. «Δεν είδαμε απλά εταιρείες να επιβιώνουν, αλλά και να δημιουργούνται νέες. Στον κλάδο έχουμε αυτό που θα έλεγα "αρνητική ανεργία"’, δηλαδή οι ανάγκες δεν καλύπτονται και επειδή δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας και επειδή πολλοί (εξειδικευμένοι εργαζόμενοι) έφυγαν εκτός. Έχουμε πάρα πολλές καινούργιες εταιρείες που προσλαμβάνουν», σημείωσε.
Περί σκοτεινής ύλης και εντροπίας που ...μπλοκάρει τα πάντα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Θανάση Κωνσταντόπουλο, στον κλάδο της τεχνολογίας στην Ελλάδα υπάρχει «παρουσία μίας σκοτεινής ύλης που μπλοκάρει τα πάντα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ορθολογική συμπεριφορά απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Έτσι αυξάνεται η εντροπία που δεν είναι πουθενά εντοπισμένη, με αποτέλεσμα κάποιος να έχει ταλέντο, ιδέες, ακόμη και κεφάλαια από το εξωτερικό και να μην κάνει το επόμενο βήμα λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στο ευρύτερο Δημόσιο και των παραφυάδων του».

Η ThessWeek, μία πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας των 15 φορέων-συνδιοργανωτών του 4ου Technology Forum της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 13 Μαϊου, με δύο εκδηλώσεις: Πρώτον, το Startup Weekend Thessaloniki, τριήμερο επιχειρηματικότητας με τίτλο «Get Your Hands Dirty», που κάλεσε δημιουργικούς ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και σχηματίζοντας ομάδες να υλοποιήσουν ένα Ελάχιστο Βιώσιμο Πρωτότυπο. Δεύτερον, το "techsaloniki", ένα «ραντεβού» δυναμικών εταιρειών της πόλης με νέους που αναζητούν εργασία. Τη Δευτέρα, 15 Μαϊου, πραγματοποιήθηκαν, στο ίδιο πλαίσιο, οι Ημέρες Καριέρας 2017 στο ΑΠΘ, καθώς και το «Apache Shiro/AspectJ + The Things Network», αφιερωμένο στις τεχνολογίες Apache Shiro και AspectJ και στο The Things Network της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν κι άλλες εκδηλώσεις.

Σήμερα, Τετάρτη 17 μαϊου, είναι η σειρά του 4ου Technology Forum, το οποίο δεν αποκλείεται να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα το 2018. Το Φόρουμ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το βράδυ, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και περιλαμβάνει 20 παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται ο 3ος διαγωνισμός «Συνεργάζομαι», ενώ θα λάβουν χώρα και 115 διεπιχειρηματικές (B2B) συναντήσεις.

Το 2018 αναμένεται να «τρέξουν» οι χρηματοδοτήσεις του Περιφερειακού Ταμείου

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι στόχος είναι η «ThessWeek» να γίνει θεσμός. Υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αξιοποιεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και κεφάλαια από ιδιωτικά funds για να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια. Στόχος είναι, όπως είπε, το Ταμείο να σχηματοποιηθεί εντός του 2017 και από το 2018 να αρχίσει να «τρέχει» η χρηματοδότηση. Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) της τάξης του 10-15% για τις startup και ευρύτερα τις καινοτόμες επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Βασίλειος Γογγολίδης, τόνισε ότι η Γραμματεία στηρίζει εξαρχής την προσπάθεια των φορέων, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει, πλέον, αρκετά ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Η Αναστασία Ναζλίδου, διευθύντρια δικτύου Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Εθνικής Τράπεζας, χρυσού χορηγού του 4ου Technology Forum, υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια η Τράπεζα στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες με τον διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «NBG Business Seeds», βραβεύοντας τις καλύτερες προτάσεις (κατατίθενται κάθε χρόνο εκατοντάδες υποψηφιότητες, επιλέγονται 20 και εξ αυτών βραβεύονται τρεις, ενώ δίδεται σημαντική επιχειρηματική καθοδήγηση), ενώ σε κάποιες συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η ThessWeek περιλαμβάνει πολλές ακόμη εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της (http:// www. thessweek.gr/ events. php). Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι: ΣΕΠΒΕ, ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ, ΓΓΕΤ, ΑΖΚ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), EnterpriseGreece, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1