26 Ιουνίου 2017 ♦ Η ορθολογική πολιτική ειδικού φόρου κατανάλωσης, η εξυγίανση της αγοράς, καθώς επίσης η προστασία και ανάδειξη γεωγραφικών ενδείξεων, αποτελούν τις προϋποθέσεις επιστροφής του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η συνεισφορά του κλάδου αλκοολούχων ποτών στο ΑΕΠ, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και τα έσοδα ΕΦΚ αλκοολούχων 2016 ανήλθαν σε περίπου 281 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην αλυσίδα διάθεσης ανέρχεται σε 21.000 εργαζόμενους, ενώ περιλαμβάνει περίπου 14.500 επιχειρήσεις, με κεντρικό στοιχείο εργασιών τα αλκοολούχα ποτά. Σημειώνεται, ότι ποσοστό 69% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται, ενώ 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη σε επίπεδο ΕΕ.

Την περίοδο 2010-2016, η κατανάλωση τοπικών αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 41%. Όσον αφορά τα μερίδια κατανάλωσης των ελληνικών παραγόμενων ποτών, το 2016 το μερίδιο του ούζου ανήλθε σε 52,42%, του τσίπουρου σε 19,77%, του λικέρ σε 5,81% και άλλων αλκοολούχων σε 22%. Αναφορικά με τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς αλκοολούχων ποτών, το 2016 τα εισαγόμενα από ΕΕ είχαν μερίδιο 57%, τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες 1%, το ούζο 22%, το τσίπουρο 8% και τα άλλα ελληνικά ποτά (λικέρ, μπράντυ κά) 12%.
Σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ, η λαθρεμπορία. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες από τις Αρχές, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, ενώ πρόσθεσε ότι ειδικότερα τώρα με την τουριστική περίοδο σε εξέλιξη, πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και να ελεγχθεί το παράνομο τσίπουρο. Επίσης, σημαντικό είναι και το θέμα της παραπομπής της Ελλάδας στο δικαστήριο της ΕΕ, με κίνδυνο να καταργηθεί η εφαρμογή μειωμένου ΕΦΚ 50% σε εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε, ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών,που αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας, σε σύνδεση με την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, συνεχίζονται οι έλεγχοι τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την οικονομική αστυνομία, σε περιοχές που υπάρχουν καταγγελίες ή έχουν εντοπιστεί παρανομίες και ήδη καταγράφονται επιτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων. «Στόχος μας είναι η προστασία των καταναλωτών και η στήριξη των υγιών επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Σε σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε, ότι όταν υπάρχει θέληση, θεσμικοί, δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν με τη συνεργασία τους να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό θέμα που αποτελεί πληγή για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Όπως είπε, από σήμερα τα γραφεία ‭του Συντονιστικού‬ Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στεγάζονται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας‭, στο πλαίσιο‬ του‭ ‬ ‭Πρωτόκολλου Συνεργασίας που υπεγράφη. Πρόκειται για μια ‭ ευρύτερη, κοινή προσπάθεια όλων των δημοσίων ελεγκτικών Αρχών, να συνθέσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο-συνεκτικό δίκτυο συνεργειών. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε ώστε να μπορέσουμε το βέλτιστο» ανέφερε.

Σε ομιλία του, ο γγ ΣΔΟΕ, Στ. Θωμαδάκης, επεσήμανε ότι το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. «Διαισθανόμαστε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα, το οποίο στελεχώσαμε με έμπειρους υπαλλήλους και είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα. Κατανοώ ότι το πρόβλημα είναι η υψηλή φορολογία, όμως στο μερίδιο που μας αναλογεί, κάνουμε το βέλτιστο», ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτείται συντονισμός όλων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο. «Στο τέλος του έτους (που το ΣΔΟΕ θα έχει στελεχωθεί) θα μπορέσουμε να κάνουμε αντίστοιχο τμήμα, όπως στη Ζάκυνθο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΣΕΑΟΠ, Χ. Μαυράκης, τόνισε ότι η αγορά off trade αντιπροσωπεύει το 38% του συνολικού όγκου πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, με το υπόλοιπο 62% να αφορά στην επιτόπια κατανάλωση. Παράγονται 65 εκατ. φιάλες, ενώ εξάγονται 45 εκατ. φιάλες.

Τα έσοδα από ΕΦΚ εγχωρίως παραγομένων ποτών ανέρχονται σε 89 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μαυράκης αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας, τονίζοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει βαρύτατη φορολόγηση που έχει εξουθενώσει τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με την πιστωτική στενότητα. Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, όπως αναφέρθηκε, έχει δώσει ένα σημαντικό κίνητρο για την αύξηση της λαθρεμπορίας, ενώ οι πωλήσεις των αλκοολούχων στην Ελλάδα, όσο και τα δημόσια έσοδα έχουν υποστεί σημαντική πτώση.

Μαρία Τσιβγέλη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2