10 Μαϊου 2017 ♦  Προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αποφάσισε και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί αύξηση στην διάθεση εξωχρηματιστηριακών χρηματοπιστωτικών μέσων στο επενδυτικό κοινό, για τα οποία οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, στα οποία περιλαμβάνονται τα συμβόλαια επί διαφορών (CFDs), τα παράγωγα επί συναλλάγματος (FOREX) και τα binary options, Εξωχρηματιστηριακά παράγωγα».).

Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες επενδυτών οι οποίοι αναφέρονται σε σημαντικές ζημίες συναλλασσόμενοι στα εν λόγω παράγωγα.
Τα Εξωχρηματιστηριακά παράγωγα χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς και εξ ορισμού είναι πολύπλοκα, ενώ εμπεριέχουν κινδύνους για τους επενδυτές.

Με βάση μελέτες των Εθνικών Εποπτικών Αρχών, οι επενδυτές οι οποίοι προβαίνουν σε τοποθετήσεις σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν απώλειες στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει. Παρόλα αυτά, τα εν λόγω παράγωγα διαφημίζονται ευρέως στο ευρύ επενδυτικό κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα διατίθενται στο επενδυτικό κοινό από μη αδειοδοτημένες και μη εποπτευόμενες οντότητες, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση βλάβης στους επενδυτές.

Ανάκληση αδειών δύο ΑΕΕΔ

Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:
- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «Οικονομικός Δεσμός ΑΕΕΔ» με έδρα τη Λάρισα, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.
-Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «Φιλοδεικτική ΑΕΕΔ» με έδρα την Ορεστιάδα, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ