Balkans & Black Sea Cooperation Forum

25 Μαϊου 2017 ♦ [upd]  Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, υπογράμμισαν οι ομιλητές του 1ου διεθνούς συνεδρίου "Balkans and Black Sea Cooperation Forum" (BBSF), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στην πόλη των Σερρών και ολοκληρώνονται αύριο.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι να χτιστούν γέφυρες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs 2030) και της ειρηνικής συνύπαρξης, οι ομιλητές ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τις μετατοπίσεις δυνάμεων και συσχετισμών στην Ευρώπη και τη γειτονιά της παρευξείνιας ζώνης και τόνισαν πόσο επίκαιρη είναι η πρωτοβουλία διοργάνωσης του φόρουμ.

"Είναι μια πρωτοβουλία που προωθεί τη φιλία και θέτει την πόλη των Σερρών στον διεθνή χάρτη", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της μόνιμης διεθνούς γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), πρέσβης Μιχάλης Χρηστίδης. Παραθέτοντας σειρά στοιχείων για το έργο του ΟΣΕΠ, αλλά και για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη (μεταναστευτικό/προσφυγικό, τρομοκρατία κ.ά), ο κ. Χρηστίδης επισήμανε πως με βάση τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία και τη Γαλλία "η Ευρώπη, το δικό μας κοινό σπιτικό, μετά από εξήντα χρόνια θα μπορέσει να προχωρήσει".

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Χρηστίδης επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία -όπως το BBSF- που προωθεί συνεργασία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κουλτούρας του διαλόγου και της συνεννόησης.

Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί παγκόσμιος "παίκτης", δεδομένης της εποχής, των συγκυριών και των δυσκολιών σε πολλές από τις 17 χώρες της περιοχής, επισήμανε, από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR), Ελένη Μαριάνου. Αναλύοντας τις δράσεις της CPMR για την επίτευξη αυτού του στόχου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως είναι σημαντικό για τις χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας να συμμετάσχουν στη διαδικασία χάραξης της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.

Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, η Αντωνία Ζαφείρη επισήμανε πως για αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, πρέπει να "ανθίζει" η διασυνοριακή συνεργασία. Πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της περιοχής, ιδίως δε στα Δυτικά Βαλκάνια, καθιστούν την ευρωπαϊκή τους πορεία μείζονα στόχο. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής προχωρά και όπως είπε η κ. Ζαφείρη, "πολλοί μιλούν για κόπωση εντός της Ε.Ε", ωστόσο η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει ελκυστική προοπτική για τις χώρες της περιοχής.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και τη συνεργασία διεθνών οργανισμών της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνει το Geo Routes Cultural Institute (GRCI) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Επίσημος συνεργάτης του BBSF είναι ο ΟΣΕΠ και στρατηγικοί συνεργάτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (BSTDB) και η Διάσκεψη των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR).

Η ψηφιακή οικονομία και οι προκλήσεις για το επιχειρείν

Πόσο έτοιμοι είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας να "αποτινάξουν" το παρελθόν με τους γραφειοκρατικούς λαβύρινθους και παράλληλα να ανταποκριθούν στην ανάγκη των πολιτών να έχουν όλες τις υπηρεσίες σε ένα "έξυπνο" κινητό τηλέφωνό ή ένα τάμπλετ; Ποιες είναι οι συνέργειες που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Απαντήσεις σ' αυτά, όπως και σ΄άλλα ερωτήματα, έδωσαν ομιλητές από το βήμα του 1ου διεθνούς συνεδρίου “Balkans & Black Sea Cooperation Forum” που διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στις Σέρρες.

Και, όπως προέκυψε απ΄αυτές, η είσοδος στην ψηφιακή οικονομία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης και συνεργασίας. Πρόκειται, άλλωστε και για ένα βήμα που φέρνει την περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας πιο κοντά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή ενιαία αγορά. 'Οπως είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Βουλγαρίας, Ιβάιλο Κάλφιν, "η ψηφιακή οικονομία θα αναπτύσσεται, δεν μπορεί να περιμένει την επίλυση θεμάτων που άπτονται στην πολιτική σφαίρα".

Τα βήματα του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία προς την ψηφιακή εποχή παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλβανικών Τραπεζών, Περικλής Δρούγκας, τονίζοντας τις δράσεις των τραπεζών για τον ανασχεδιασμό και την επαναξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Από την πλευρά της, η Λίζα Τέρζιμαν συνιδρύτρια της Fentury, Part of Salt Edge Inc, στη Μολδαβία, παρουσίασε την εφαρμογή που δημιούργησε μαζί με άλλα άτομα για να δώσει λύση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο google play και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν τραπεζικό λογαριασμό ή για ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Software Improvement Group, αναφέρθηκε στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας που δημιουργεί λογισμικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την καινοτομία.

Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στις χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας

Την ανάγκη άμβλυνσης του φαινομένου της "γυάλινης οροφής" στις χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας υπογράμμισαν οι ομιλητές στην ενότητα για την εξάλειψη αυτών των εμποδίων. Σύμφωνα με την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, Εράλντα Τσάνι, η χώρα της έκανε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η Mimi Kodheli ειναι η πρώτη υπουργός Άμυνας, στα 104 χρόνια "ζωής" των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως είπε. Εξάλλου, δέκα από τα είκοσι ένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες, ενώ το 12% των δημάρχων σε όλη την αλβανική επικράτεια είναι, επίσης, γυναίκες.

Η διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ, Λιάνα Γούτα, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη θέση της γυναίκας στην οικονομία του σήμερα, η οποία – σε πολλές περιπτώσεις – υπολείπεται των προσόντων της, των σπουδών και των ακαδημαϊκών της διακρίσεων, που δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα.

Η Αναστασία Σιδέρη, επικεφαλής επικοινωνίας της "The Coca Cola Company" για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τόνισε ότι ο φόβος των γυναικών, ο οποίος απορρέει από τα κοινωνικά στερεότυπα πρέπει να εξαλειφθεί και να αλλάξει η νοοτροπία, που οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης εκ μέρους των γυναικών.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, Βιμ Μέις, τόνισε πως ο τραπεζικός τομέας αναζητά άτομα με δεξιότητες και, όπως είπε, ποτέ δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της σχολής μάνατζμεντ IEDC της Σλοβενίας, Ντάνιτσα Παργκ, σημείωσε πως η ιδέα της ηγεσίας αναπτύσσεται στα περιβάλλοντα όπου ενήλικες γυναίκες αποτελούν το πρότυπο. Σ' αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα καταπολεμά τα έμφυλα και κοινωνικά στερεότυπα.

Το συνέδριο διοργανώνει το Geo Routes Cultural Institute (GRCI) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1